Dacă anul trecut în 85% din negocieri părțile acceptau soluția dată de conciliatori, procentul a scăzut la 80% în acest an, tendința fiind observată în ultimele luni, reiese dintr-un comunicat al Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Bineînțeles, dacă consideri că nu te ajută soluția propusă, poți refuza. Au fost refuzuri de ambele părți. În cazul refuzurilor, 65% au venit din partea consumatorilor, în 25% au refuzat băncile, iar în 10%, ambele părți.

Ce au refuzat băncile
Caz 1
Conciliatorul a propus părtilor următoarea soluție: banca va acorda consumatorului o facilitate care consta în suspendarea obligației de plată a ratelor scadente aferente contractului de credit, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioada de 6 luni, care să nu depășească data de 31 dec. 2020. Consumatorul va achita sumele restante la 31.05.2020 aferente contractului de credit.
Consumatorul acceptat soluția, dar banca a refuzat.
Caz 2
Conciliatorul a propus:
1. Achitarea obligatiilor contractuale rezultate din contractul de credit din 2008, după data pronunțării deciziei civile, definitive (din 2017) de către Tribunalul Brăila. Obligațiile urmau fi achitate în lei, la un curs de schimb al CHF practicat de comerciant, diminuat cu 11,5%
2. Comerciantul urma să restituie consumatorului sumele achitate de acesta după pronunțarea deciziei civile, sume care depășesc contravaloarea ratelor de credit calculate la un curs CHF practicat de comerciant la data efectuării plății, diminuat cu 11,5%, inclusiv prin compensarea cu obligatii ale consumatorului care sunt exigibile la data pronunțării prezentei, calculate conform mențiunilor de la punctul 1.
Banca a acceptat parțial soluția propusă în sensul că accepta ca rambursarea obligației lunare de plată să se efectueze la un curs de schimb al CHF practicat de comerciant și diminuat cu 11,5%. Nu a fost de acord însă cu restituirea sumelor solicitate de client.
Consumatorul: Tinând cont că banca nu acceptă plătirea sumelor achitate în plus, retroactive din decembrie 2017 și până în prezent ca urmare a hotărârii judecătorești, la un curs redus ca urmare a reechilibrării contractului, a respins și el soluția.
Ce refuză IFN-urile
În cazul unei cereri în care consumatorul solicita restituirea comisionului de administrare, precum și ajustarea dobânzii, conciliatorul a propus mai multe măsuri: dobândă fixă, restituirea comisionului de acordare credit în valoare de 2.500 de CHF prin diminuarea soldului actual, restituirea comisionului de administrare și eliminarea lui pe viitor.
Deși consumatorul a acceptat propunerea conciliatorului, reprezentanții IFN-ului au transmis că nu pot face concesiile propuse de conciliator deoarece comisioanele aferente creditului sunt legale și nu se justifică eliminarea lor.
Cazuri în care au refuzat consumatorii
• Una dintre cauzele de refuz este aceea că unele bănci au venit cu oferte nerealiste. De pildă, o bancă le oferă o reducere de 30% din sold consumatorilor care achită restul de 70% în termen de trei luni (potrivit Cameliei Popa, conciliator CSALB)
• După negocierea care avea ca obiect reechilibrarea a două contracte de creditare, conciliatorul a propus părților conversia ambelor credite din CHF în lei, cu un discount de 17,5% pentru un credit din anul 2008 și de 25% pentru un credit din 2007. În urma conversiei dobânda aferentă ambelor credite urma să fie IRCC + 3.5%, însă consumatorul a refuzat propunerea.
• Într-un dosar de conciliere în care părțile au ajuns după executare silită a imobilului, consumatorul a refuzat soluția de reducere cu 50% a sumei rămase de achitat și reeșalonarea diferenței pe o perioadă de 7 ani, cu dobândă zero. Reducerea de 50% oferită de bancă reprezenta suma de 41.100 lei.
• Consumatorul, fost angajat al băncii cu care a negociat în cadrul CSALB, a solicitat anularea comisionului de administrare perceput lunar (aproximativ 40 de euro/lună) și restituirea lui din 2008 până în prezent. Banca a acceptat eliminarea acestui comision doar pentru o perioadă de 12 luni, motiv pentru care consumatorul a refuzat soluția propusă.
Fiecare caz este particular
“Fac un apel către consumatori să nu se mai raporteze la alte cazuri soluționate în cadrul CSALB deoarece fiecare caz este particular, la fel cum și băncile se raportează la fiecare consumator în mod diferit. Vă reamintim că recordurile valorice înregistrate în urma concilierilor reprezintă sume șterse din soldul unor consumatori aflați în situații sociale și financiare extrem de dificile. Recomand realism și echilibru față de așteptările pe care le au consumatorii de la bănci și o analiză atentă înainte de a refuza propunerea venită din partea conciliatorilor”, spune Alexandru Păunescu, președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.
Potrivit acestuia, nu toți consumatorii care trimit cereri către CSALB ajung să negocieze cu băncile, dar și la faptul că, refuzând o ofertă pe care o consideră insuficient de favorabilă lor, rămân doar cu alternativa instanței, acolo unde costurile de timp și de bani sunt incomparabil mai mari.
„Pentru bănci ar fi necesară o disponibilitate mai mare pentru negociere în cadrul Centrului și o adaptare a ofertelor la fiecare caz analizat. Reprezentanții băncilor care participă la concilieri trebuie să aibă mandate mai permisive, pregătindu-ne astfel pentru ceea ce s-ar putea întâmpla la începutul anului viitor când vor înceta toate efectele reglementărilor care au stabilit amânarea plății ratelor. Ne așteptăm ca anul viitor să înregistrăm mai multe cereri de negociere, iar băncile trebuie să fie pregătite pentru acest fapt”, spune Păunescu.