România și Columbia se află pe lista S&P a circa 119 de entități care riscă să devină ”îngeri căzuți”, respectiv al căror rating ar putea fi retrogradat în perioada următoare la ”junk”, a declarat pentru Reuters Alexandra Dimitrijevic, Global Head of Research la agenția de rating, citata de cursdeguvernare.ro. Anul 2020 este pe cale de a deveni un an record din perspectiva numărului de ”îngeri căzuți”, companii sau state ale căror ratinguri sunt retrogradate de la ”investment grade” la ”jung”, categorie nerecomandată investițiilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Criza generată de pandemia Covid-19 a dus la retrogradări de ratinguri sau perspective pentru peste 2.000 de companii și state. Obligațiuni de circa 400 de miliarde de dolari au fost reîncadrate la categoria ”junk” în acest an.

Alexandra Dimitrijevic a avertizat că având în vedere nivelul record al companiilor care riscă să fie retrogradate – 37% dintre companii și 30% din bănci – riscul de insolvență crește semnificativ.

Numărul de ”îngeri căzuți” a atins deja 25, un nivel record în 2020, pe lista companiilor în această situație fiind Ford, Kraft Heinz, Renault și Macy’s.

Alte 119 de entități riscă să fie retrogradate, singurele două state de pe listă fiind România și Columbia.

Citește rticolul integral pe cursdeguvernare.ro.