În prezent există 2.189 de miliardari la nivel mondial cu o avere totală de 10.200 de miliarde de dolari, creșterea acțiunilor pe bursă a companiilor cărora le-au crescut vânzările din cauza pandemiei de COVID-19 aducând valoarea netă a celor mai bogați oameni ai planetei la un nivel istoric, relatează CNBC.

Zhong Shanshan, cel mai bogat om din AsiaFoto: ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Până în luna iulie 2020, zona Asia-Pacific a avut cel mai mare număr de miliardari, 831 (38%) dintre aceștia fiind rezidenți ai regiunii, averea lor combinată ajungând la 3.300 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al băncii elvețiene UBS.

Spre comparație, 762 (35%) locuiesc în Americi și 596 (27%) în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EOMA).

Raportul UBS, bazat pe interviuri și date ale 2.000 de miliardari din 43 de piețe, arată că zona Asia-Pacific își păstrează poziția de „motor global al generării de avere”. China continentală este liderul regional cu 415 de miliardari, urmată de India (114), Hong Kong (65), Taiwan (40) și Australia (39).

În Statele Unite își au reședința 636 de miliardari, potrivit studiului care a descoperit că majoritatea avuției create în acest an a fost strâns corelată de revenirea piețelor bursiere de după căderea abruptă din luna aprilie întrucât majoritatea miliardarilor au acțiuni la companiile pe care le conduc sau în care au investit.

Între 2019 și aprilie 2020 averea miliardarilor din Asia a rămas în mare parte neafectată, scăzând cu doar 2,1% comparativ cu 7,4% în Americi și 10,1% în EOMA.

Anurag Mahesh, director pentru zona Asia-Pacific al UBS, afirmă că acest lucru se datorează parțial dominării a două industrii cheie de către regiune: tehnologie și sănătate, sectoare care au crescut vertiginos din cauza pandemiei.

Zona Asia-Pacific are cel mai mare procent al miliardarilor din domeniul tech și al serviciilor de sănătate cu 181 (8%) din totalul miliardarilor existenți la nivel global, comparativ cu 153 (7%) în Americi și 88 (4%) în EOMA.

„Este interesant dar nu surprinzător că averile din tech și sănătate au crescut într-un ritm mai rapid decât în celelalte sectoare. În ultimul deceniu averea miliardarilor din sectorul tech a crescut de 5,7 ori în timp ce cea a miliardarilor din zona serviciilor financiare de 2,3 ori”, afirmă Anuj Kagalwala, co-autor al raportului și manager la PwC Singapore.

Citește și: