Farmaciile veterinare îi cer lui Iohannis să retrimită în Parlament legea care instituie monopolul medicilor veterinari

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 8 octombrie 2020, 15:21 Economie | Finanţe & Bănci


Veterinar
Foto: Pixabay
Asociația Farmaciilor Veterinare au depus un memoriu la Președinția României prin care solicită președintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a legii pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, care instituie monopolul asupra comertului cu amanuntul a produselor medicamentoase veterinare, încălcând Constituția și prevederile Tratatului UE.

Contactat de HotNews.ro, președintele Asociației Lucian Gabor, ne-a confirmat joi acest lucru, adăugând că speră ca memoriul să fie luat în seamă, iar legea să fie retransmisă Parlamentului. ”Noi nu am fost consultați în timpul procedurilor parlamentare, deși așa ar fi fost normal. Totul s-a făcut într-o discreție maximă și acum nu putem decât reacționa la această exagerare”, a spus Gabor.

Lucian Gabor, mai solicită Președintelui, în numele Asociației Farmaciilor Veterinare, să sesizeze Curtea Constituțională a României cu o obiecție de neconstituționalitate înainte de promulgarea legii. Asociația a făcut aceste demersuri prin intermediul cabinetului de avocatură al fostului ministru al Justiției, Valeriu Stoica.

”O restricționare la nivelul acționariatului farmaciilor veterinare similară celei actuale, prin care medicii veterinari trebuie să dețină peste 50% din acțiunile unei farmacii a mai fost introdusă în legislația națională în urmă cu câțiva ani, tot la presiunea unor grupuri de interese, dar a fost eliminată prin Ordonanță de Urgență, tocmai pentru ca România să evite declanșarea procedurii de infrigement”, se mai arată în documentul trimis Președinției.

Farmaciștii veterinari mai atrag atenția că promulgarea legii în forma aprobată de Parlament va avea un puternic impact negativ asupra industriei farma veterinare, asupra producătorilor industriali din zootehnie, cât mai ales asupra micilor ferme care vor avea dificultăți majore în asigurarea sănătății și tratamentului animalelor, in contextul actual caracterizat de lipsa unui numar suficient de medici care sa acopere zonele mai indepartate de orasele principale.

”Mai mult, blocajul în distribuția de medicamente, prin închiderea imediată a aproximativ 40% din farmaciile veterinare, precum și interzicerea vânzărilor online pentru produsele veterinare de bază (de tip OTC), va pune proprietarii animalelor de companie în imposibilitatea de a asigura tratamentul acestora, mai ales în condițiile pandemiei.

Modificarea privind structura acționariatului farmaciilor veterinare, care ar urma să fie deținute în proporție de peste 50% de un medic veterinar cu libera practica, reprezintă o distorsionare și o încălcare a libertății economice și reprezintă o încălcare evidentă a Constituției și a normelor europene”, se arată în memoriu.

Propunerea ce vizează modificarea structurii acționariatului este vădit disproporționată pentru atingerea obiectivelor enunțate în Expunerea de motive a actului normativ, cât timp activitatea este și în prezent reglementată strict, fiind supusă unor condiții clare de autorizare și reglementare, desfășurându-se deja sub supravegherea și responsabilitatea unui medic veterinar supus tuturor obligațiilor legale și deontologice aferente profesiei sale, profesie a cărei independență este garantată.

În consecință, Asociația Farmaciilor Veterinare solicită imperios reluarea procesului legislativ prin consultarea tuturor actorilor implicați, inclusiv asociațiile producătorilor din zootehnie, micii fermieri, dar și organizațiile nonguvernamentale pentru protecția animalelor.

Context:
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care modifică Legea 160/1998 privind organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, stabilind că aceştia trebuie să fie membri ai Colegiului de profil pentru a exercita în mod permanent această meserie.

"Profesia de medic veterinar se exercită, pe teritoriul României, în condiţiile prezentei legi, de către persoane fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicina veterinară, membre ai Colegiului Medicilor Veterinari înregistrate în tabloul general al medicilor veterinari", prevede textul adoptat, notează Agerpres.

Medicii veterinari vor avea exclusivitate în mai multe domenii de competenţă - consultarea, diagnosticarea, efectuarea acţiunilor de imunoprofilaxie şi tratarea animalelor, controlul comercializării cu amănuntul şi utilizării produselor medicinale veterinare, comercializarea cu amănuntul şi utilizarea produselor medicinale veterinare.

Potrivit unui text nou introdus, administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităţilor în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, după prescrierea şi sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz.

Medicul veterinar cu drept de liberă practică este răspunzător de modul în care personalul de specialitate cu studii medii efectuează activităţile sanitare veterinare stabilite şi atribuite de acesta. O activitate sanitară veterinară este executată de către personalul de specialitate cu studii medii sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică şi în prezenţa acestuia.

Prin excepţie, proprietarii de animale le pot administra acestora, pe cale orală, prin inhalaţii sau instilaţii sau prin aplicaţii locale, produse medicinale prescrise de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, în situaţia în care nu este necesară administrarea lor, exclusiv, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică.

Produsele medicinale veterinare care se administrează exclusiv de către medicul veterinar cu drept de liberă practică se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, mai prevede proiectul adoptat.

Medicii veterinari, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, care sunt angajaţi ai facultăţilor de medicină veterinară, au dreptul de a examina animalele, de a stabili diagnosticul, de a prescrie şi de a administra produse medicinale animalelor respective, în cadrul procesului didactic, precum şi în baza contractelor de prestări servicii medicale veterinare. Medicii veterinari cu drept de liberă practică pot să prescrie şi să administreze produsele medicinale numai după examinarea clinică a animalelor şi stabilirea diagnosticului prezumtiv.

Personalul de specialitate cu studii medii, respectiv asistentul veterinar şi/sau tehnicianul veterinar, nu are dreptul să efectueze examinarea clinică a animalelor, să stabilească diagnosticul şi/sau tratamentul şi nici să efectueze intervenţii chirurgicale.

Medicii veterinari care îşi exercită în mod permanent profesia pe teritoriul României atât în sistemul privat, cât şi în sistemul public, ocupând posturi şi/sau funcţii publice care necesită exclusiv calificarea de medic veterinar, precum şi cei care îşi desfăşoară activitatea în mod independent, în una din formele prevăzute de legislaţia în vigoare, trebuie să deţină calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, stipulează actul normativ.

Farmaciile veterinare eliberează produsele medicinale veterinare pentru care s-a emis o prescripţie medicală veterinară, limitându-se la specia, greutatea animalului, durata tratamentului şi doza recomandată. Activitatea din cadrul farmaciilor veterinare şi punctelor farmaceutice veterinare se desfăşoară exclusiv în prezenţa unui medic veterinar cu drept de liberă practică, responsabil pentru vânzarea produselor.

În unităţile farmaceutice veterinare este interzisă eliberarea şi comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare biologice.

Farmaciile comunitare au obligaţia de a elibera produsele de uz uman, inclusiv a celor din categoria stupefiantelor, psihotropelor şi a celor aflate sub control naţional, în baza prescripţiilor medicale veterinare emise în situaţiile în care nu există un produs medicinal veterinar similar autorizat pentru a fi comercializat pe piaţa din România, mai prevede textul adoptat. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ. Legea a plecat spre promulgare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4372 vizualizari

 • -2 (6 voturi)    
  inteleru... (Joi, 8 octombrie 2020, 15:32)

  liviu_ [utilizator]

  e ca si cand abramovici sau cine mai e patron la chelsea ar trebui sa fi fost fotbalist,

  ce treaba are sula cu prefectura?!
  poti detine o companie si sa nu ai aceeasi meserie cu profilul companiei

  btw bill gates nu are diploma, deci, teoretic, nu e programator. conform llogicii acestei legi el nu ar fi avut dreptul sa detina firma microsoft... si exemplele pot continua!
  • -1 (1 vot)    
   stimate domn (Joi, 8 octombrie 2020, 16:30)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   in anumite domenii , dar mai ales in cel medical /farmaceutic o concurenta excesiva dauneaza actului medical ...

   n are nicio treaba cu fotbalul , bill gates sau ce mai enumeri tu acolo
  • +2 (2 voturi)    
   raspuns (Joi, 8 octombrie 2020, 21:46)

   veterinar [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   daca detii o astfel de unitate si nu esti medic veterinar, esti doar majoritar, doresti sa castigi....farmacia sa fie pe profit, altfel afacerea se ruineaza...cei care au alte profesii, nu inteleg ca aceste produse nu se comercializeaza, ci se ELIBEREAZA!!!!!!!!!
 • -1 (3 voturi)    
  ... (Joi, 8 octombrie 2020, 15:56)

  a.nonim [utilizator]

  Monopol inseamna un singur ofertant. Ori sunt zeci de mii de medici veterinari deci nici vorba de monopol. Nu stiu daca e perfecta aceasta lege, dar ideea este de a inchide magazinele de medicamente (pentru ca nu sunt farmacii atata timp cat nu au niciun fel de personal de specialitate).
  Chiar si la farmaciile umane foarte rar gasesti un farmacist, 90% sunt asistente cu cateva luni de pregatire, farmacistul e doar pe hartie (chipurile poti sa-l suni la telefon).
  Spre exemplu am avut o reteta (nu elecronica, pe hartie, de la cabinet privat), si din 4 farmacii la 3 n-au fost capabili sa descifreze ce scria (pentru ca nu cunosteau denumirile, un medic isi da seama imediat), iar unul chiar vroia sa-mi vanda cu totul alt medicament (contraindicat) dupa cum intelegea el scrisul (fara a avea competenta de a evalua riscurile).
  Deci ideea este, daca exista profesionisti intr-un domeniu, sa-i lasam pe ei sa-si faca meseria, nu sa acceptam vanzatori in locul lor. Maine vor spune ca exista monopol in pilotarea avioanelor pentru ca nu se accepta decat piloti si ca oricine poate sa apese pe butonul de pilot automat.
 • -1 (1 vot)    
  a depus (Joi, 8 octombrie 2020, 16:09)

  chiareleste [utilizator]

  Asociația Farmaciilor Veterinare a depus...
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 octombrie 2020, 16:10)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Informatii complet incorecte (Joi, 8 octombrie 2020, 17:14)

  VETINRED [utilizator]

  Legea nu creeaza monopol al medicilor veterinari in farmaciile veterinare, ci spune ca pe viitor cele care se vor infiinta trebuie sa aiba majoritatea detinuta de catre medicii veterinari.Aceasta masura este conforma cu legislatia europeana si nu incala niciun tratat si nici Constitutia.Atat Curtea de Justitie a UE cat si CCR s-a pronuntat pe aceasta tema si a spus ca NU! uria.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=09FB690F8CDB55F9BE5F3F00605A7614?text=&docid=199806&pageIndex=0&doclang=ro&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6424248;https://lege5.ro/Gratuit/ge3tkmzwhe2a/curtea-constitutionala-decizie-511-2017?dp=giydmmbrhe3tinq;Parte din prevederile legii corecteaza unele masuri cu impact negativ si major asupra sanatatii publice introduse prin OUG 70/2017, act normativ emis fara avizul de legalitate din partea Ministerului Justitiei.
  Prevederile introduse prin OUG 70/2017 a dat posibilitatea infiintarii unei farmacii veterinare de catre orice persoana indiferent de pregatire, punand interesul financiar pe primul plan in loc de pregatirea profesionala si protectia populatiei; a dat posibilitatea autorizarii farmaciilor veterinare care nu apartineua medicilor veterinari, dar ele functionau; a dat posibilitatea vanzarii medicamentelor veterinare in cadrul farmaciilor veterinare de catre orice persoana indiferent de pregatire; a eliminat desfasurarea activitatii farmaciei veterinare fara prezenta fizica a unui medic veterinar; a dat posibilitatea comercializarii de catre farmaciile veterinare a produselor biologice si unor produse interzise prin legislatia europeana (hormoni); a dat posibilitatea comercializarii medicamentelor online doar prin intermediere folosind un site si un birou; a dat posibilitatea comercializarii medicamentelor veterinare direct catre proprietarii animalelor si posibilitatea acestora de ale administra singuri, fara mentionarea acestora in registrul de tratamente si fara respectarea timpilor de asteptare pentru eliminarea reziduurilor
 • +4 (4 voturi)    
  Lege pentru protectia cetatenilor (Joi, 8 octombrie 2020, 17:21)

  VETINRED [utilizator]

  se da posbilitatea exploatatiilor comerciale sa angajeze personal de specialitate cu studii medii (tehnicieni si asistenti veterinari) care sa efectueze activitatile veterinare de baza (vaccinari, tratamente zilnice, etc.) sub responsabilitatea sau supraveghere medicului veterinar contractat;
  -se permite comercializarea online doar a produselor care nu se elibereaza fara reteta si doar de catre farmaciile veterinare autorizate, punand stavila unui comert haotic fara reguli de catre oricine si catre oricine, punand in pericol sanatatea animalelor, a oamenilor si a mediului:
  -sunt stabilite sanctiuni graduale pentru nerespectarea prevederilor, intrucat in acest moment ele lipsesc cu desvarsire pentru unele.
  Legea nu are drept consecinta inchiderea farmaciilor veterinare in functiune, pentru ca legea nu se aplica retroactiv,ci pe viitor, iar din cele 1817 autorizate, 200 apartin altor persoane decat medici veterinari, ce a ce reprezinta un procent de 11% si isi vor continua activitatea.In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana nu exista farmacii veterinare, aceste fiind prezente in tarile din blocul estic, iar numarul lor total din toate tarile UE este cu mult mai mic fata de cel detinut de Romania.
  Legea nu afecteaza negativ fermieri, ci dimpotriva vine in sprijinul lor si asigura trasabilitatea medicamentului veterinar, dandu-le posibilitatea sa faca dovada certa a modului de utilizare si sa garanteze ca vand produse sigure populatiei.
  Populatia trebuie sa fie informata corect si sa stie ca in acest moment viata a milioane de oameni este pusa in pericol pentru ca proprietarii animalelor cumpara din farmaciile veterinare, fara reteta antibiotice, hormoni, antiinflamatorii, etc. care sunt administrate dupa ureche si fara a se respecta timpii de asteptare.
  Legea asigura o protectie a sanatatii populatiei si va contribui la reducerea rezistentei la antibiotice, in conditiile in care acest aspect este unul dramatic in Romania.
 • +4 (4 voturi)    
  Solicitare (Joi, 8 octombrie 2020, 17:29)

  VETINRED [utilizator]

  Asociatia farmciilor veterinare sa faca public urmatoarele:1.Daca fiecare farmacie veterinara are medic veterinar.2.Daca toate antibioticele si produsele hormonale se vand exclusiv pe reteta cum spune legislatia in vigoare.3.Ce fac proprietarii animalelor cu antibioticele, hormonii, antiparazitarele dupa ce le cumpara.4.Daca proprietarii respecta timpul de asteptare dupa ce trateaza animalele sau vand lapte, oua, carne....fara probleme.
  • +2 (2 voturi)    
   RASPUNS (Joi, 8 octombrie 2020, 21:39)

   veterinar [utilizator] i-a raspuns lui VETINRED

   Imposibil. In farmaciile veterinare, nu exista retete!
 • +2 (2 voturi)    
  Pana sa depuna memoriu mai bine citesc! (Joi, 8 octombrie 2020, 17:48)

  VETINRED [utilizator]

  http://www.mae.ro/node/45199
 • +2 (2 voturi)    
  Domnilor avocati (Joi, 8 octombrie 2020, 21:35)

  veterinar [utilizator]

  Recunosc ca pana acum, nu am stiut ca exista Asociatia Farmaciilor Veterinare.As dori sa stiu, cati medici veterinari fac parte din aceasta asociatie?
  Nu inteleg motivarea avocatilor pentru invocarea "exceptiei de neconstitutionalitate", cand Legea 160/1998, inainte de modificare, avea prevazut "comercializarea produselor medicinale veterinare este exclusivitatea medicului veterinar".
  "Farmaciștii veterinari mai atrag atenția că promulgarea legii în forma aprobată de Parlament va avea un puternic impact negativ asupra industriei farma veterinare, asupra producătorilor industriali" din zootehnie, precizeaza avocatii.
  Aceasta supozitie, nu are nici un suport, deoarece necesarul de produse medicinale veterinare, ramane acelasi.Asa ca, producatorii din industria medicamentelor veterinare, nu vor fi afectati, si nici producatorii industriali sau micii fermieri, deoarece produsele vor fi eliberate/administrate de medici veterinari, adica de catre cei care cunosc efectul medicamentelor veterinare(antibiotice, antiinflamatoare, hormonale, antiparazitare etc)asupra sanatatii animalelor, si cu efecte asupra sanatatii omului.
  In general, la modul cum au functionat in momentul de fata farmaciile veterinare, acestea nu au avut decat un singur scop:COMERCIALIZAREA produselor medicinale veterinare, si nu efectele acestor produse(antibiorezistenta). Unele produse veterinare strabat bariera dintre specii, dand sensibilitati oamenilor prin consumul de carne, lapte, oua.
 • +2 (2 voturi)    
  Asociatiei Farmacistilor VETERINARI (Joi, 8 octombrie 2020, 21:37)

  veterinar [utilizator]

  Rog, Asociația Farmaciilor Veterinare, să întocmească o situație pe care să o prezinte public, cu privire la cantitățile de produse medicinale veterinare din categoria:antibiotice, chimioterapice, antiinflamatoare, antiparazitare, hormonale și vaccinuri, care au făcut obiectul achiziției de către farmaciile veterinare în ultimii doi ani și numărul prescripțiilor veterinare, dar din care să reiasă cantitatea de produse enumerată mai sus, care a fost eliberată de către farmaciile veterinare;
  Deasemenea, mă văd obligată să explic acestei asociații că, nu poate și nu este permis să se facă comparații între condițiile de organizare și funcționare a farmaciilor umane cu cele veterinare, deoarece eliberarea produselor medicinale veterinare este efectuată și pentru animalele de rentă, care sunt consumate și de către avocații Asociației Farmaciștilor Veterinari;
  Un alt aspect, pentru care farmaciile veterinare, nu pot elibera produse medicinale veterinare, care să respecte prescripțiile emise este dat de faptul că, acestea sunt ambalate în flacoane( 50;100;250 ml), ori în prescripție se consemnează ml/ kg gv, în farmacii fiind interzisă divizarea produselor injectabile;
  Produsele medicinale veterinare, trebuie să circule de la depozitele veterinare DOAR SPRE CABINETELE MEDICALE VETERINARE, și atunci putem să asigurăm și să răspundem de lanțurile alimentare, cu precizarea că pe teritoriul csv-concesionată , tratamentul animalelor de rentă să fie efectuat de med vet concesionar.
 • +2 (2 voturi)    
  Asociatia Farmacie veterinara (Vineri, 9 octombrie 2020, 10:57)

  veterinar [utilizator]

  In atentia Asociatiei Farmaciilor Veterinare,

  Farmaciile veterinare prin desfasurarea activitatii, se adreseaza doar micului fermier, cel care produce "asa zisele produse bio";
  Conditia ca aceste produse sa fie eliberate, este RETETA;aceasta contine date despre identificarea animalului; specia; diagnostic, si ml de substanta/kg greutate vie;
  Medicamentele veterinare, in cadrul farmaciilor veterinare, nu pot fi divizate(acestea prezentand forme de ambalare,100 ml; 250 ml; 50 ml;10 ml care nu permit respectarea retetei)...ce face farmacia veterinara, elibereaza sau nu substanta necesara tratamentului?
  Daca da, INCALCA LEGISLATIA, pentru ca nu are voie sa divizeze produsul!!!!!!!!!!Ce sa mai zicem, de produsele care au timp de asteptare la carne si organe 66 zile(EVOMEC PLUS), iar micul fermier trimite animalul la abator(medicul veterinar nestiind ca animalul a fost supus tratamentului?!
  Solicitam, acestei asociatii, sa publice oficial toate categoriile de "medicamente veterinare" care se elibereaza pe baza de reteta; cantitatile cu care s-au aprovizionat in ultimii 3 ani, cantitatile de produse vandute, si cati mililitri au fost eliberati in baza retetelor, din sutele de litri de produse comercializate???!!!!!!!!!!!!
  Cate farmacii veterinare, sunt in Comunitatea Europeana?
  De ce doar in Romania, se reglementeaza ceva, care nu poate respecta NICI MACAR LEGISLATIA IN VIGOARE????!!!!!!!!!
  Interesul pentru sanatatea oamenilor, EXISTA???????


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by