Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson, cercetători în cadrul Universității Stanford din Statele Unite, au primit premiul Nobel 2020 pentru Economie, a anunțat luni Academia Suedeză, potrivit Reuters.

Paul R. Milgrom si Robert B. WilsonFoto: nobelprize.org

Cei doi au primit premiul pentru ”îmbunătățiri ale teoriei licitațiilor și inventarea de noi formate de licitații”, potrivit nobelprize.org.

”Laureații de anul acesta, Paul Milgrom and Robert Wilson, au studiat cum funcționează licitațiile. De asemenea, ei au folosit ideile lor pentru a realiza noi formate de licitații pentru bunuri și servicii dificil de vândut în modul tradițional, precum frecvențele radio. Descoperirile lor au adus beneficii vânzătorilor, cumpărătorilor și plătitorilor de taxe din toată lumea”, se spune în motivarea acordării premiului.

”Laureații premiului pentru Științe Economice de anul acesta au pornit de la teoriile fundamentale, iar apoi au folosit rezultatele lor în domeniul practicii, acestea răspândindu-se la nivel global. Descoperirile lor au adus mari beneficii societății”, a spus Peter Fredriksson, președintele Comisiei pentru Premiile Nobel.

Premiul pentru economie a fost ultimul din cele șase Nobel-uri acordate în 2020.