​Vedem în jur că a apărut o preocupare de a trata subiectul muncii la distanță de o manieră proactivă și nu doar ca reacție impusă de contextul pandemic, susține Raluca Bontaș, partener Global Employer Services, Deloitte România. Potrivit acesteia, sunt o serie de implicații, întrucât munca la distanță implică un efort multifuncțional.

Raluca BontasFoto: Deloitte Romania

Ea a dat exemple de anumite lucruri pe care le-ar putea avea în vedere șefii de companii:

• Dacă ne referim la flexibilizarea locului muncii în interiorul țării, dar și în afară, trebuie să verificăm implicațiile locale și internaționale din perspectiva impozitului pe profit, a riscului de sediu permanent și sediu secundar și a altor obligații de licențiere, înregistrare sau raportare ce pot apărea prin simpla desfășurare a muncii efective de către salariați în alt spațiu geografic.

• Regândirea strategiei de muncă prin segmentarea activităților și forței de muncă necesare, prin analizarea profilului acelor posturi. Voi continua să lucrez cu angajați full-time sau voi trece către o flotă externă de colaboratori pentru anumite zone ale business-ului meu? Ne îndreptăm spre o eră în care nu mai mutăm oamenii pe posturi ci mutăm posturile acolo unde sunt oamenii.

• Cum voi monitoriza performanța în mediul virtual? Poate e nevoie să regândesc pachetele de remunerare corelat cu noii indicatori de performanță care se potrivesc muncii al distanță.

• Zona de bugetare financiară și politicile de decontare de cheltuieli trebuie modificate întrucât munca la distanță vine cu un profil nou al cheltuielilor pe care le voi înregistra, iar atunci când decid implementarea unei politici de acest gen pe termen lung va trebui să mă asigur că circuitele de decizie și guvernanță sunt aplicate și adaptate noului model.