​Consiliul Investitorilor Străini (FIC) împreună cu Academia de Studii Economice (ASE) au făcut o analiză din care reiese că România a atras, în ultima decadă, investiții cu valoare adăugată scăzută sau intensitate tehnologică scăzută, a declarat Ramona Jurubiță, președintele FIC, într-o conferință organizată de news.ro. Ea a precizat că raportul urmează să fie lansat în perioada următoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pentru că noi ne dorim, ca țară, o creștere bazată pe investiții, cred că un mesaj important ar fi că atunci când discutăm cu potențialii investitori să ne referim și la calitatea investițiilor pe care dorim să le atragem în țară”, i-a spus Jurubiță premierului Ludovic Orban.

  • Investițiile străine directe reprezintă o sursă importantă de finanțare a economiei dar și de transfer de know-how.
  • România a beneficiat puțin și spre foarte puțin de aceste avantaje. Dacă ar fi să ne comparăm cu țările din jurul nostru, nivelul stocului investițiilor străine directe a rămas la un nivel foarte scăzut (raportat la PIB și la numărul de locuit).
  • Avem un semnal de alarmă cu privire la erodarea competitivității externe și în fața fluxului de capitaluri străine și este foarte important că programul de relansare anunțat de Guvern are o aplicare către investiții publice. Trebuie să continuăm și cu susținerea a investițiilor private, fie că vorbim de cele străine sau autohnote.
  • În anul 2017, trendul continuă și pe următorii ani, stocul investițiilor străine directe urcat la 75,9 miliarde euro în cazul România. E a patra, ca valoare, din cele 7 țări învecinate. Față de Ungaria, prima clasată, avem un ecart de 2,7 ori mai mic. Trendul s-a păstrat și în primele 7 luni ale anului 2020. Avem aici și efectul pandemiei, dar nu trebuie să ignorăm riscul ridicat pe care îl percep investitorii asupra economiei (mediului și imaginii).

La rândul său, Dragoș Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK) i-a spus lui Orban că în planul de relansare „ar trebui să prevedem împreună o sumă mare de investit în resursa umană în toate felurile posibile și imposibile, de la educație până la aparatul administrativ, unde chiar dacă să spunem că nu putem să angajăm oameni noi, s-ar putea face ceva cu oamenii care sunt prezenți”.

• Acolo avem o problemă de mentalitate. Eu cred că acolo se poate investi în primul rând. Noi știm din privat că poți să ai bani gârlă dar dacă nu ai oameni pregătiți cu un anumit mindset, lucrurile nu se întâmplă.

„Imaginea României, acolo cred că ar trebui să investim mult în acest plan pentru că imaginea României este mult sub realitate. Ne ajută nu numai la turism, dar și la investiții străine, exporturi și așa mai departe. Eu m-aș bucura foarte mult să vedem sume mari de bani aici, în resursa umană și în imaginea României. Poate reușim să facem împreună acest lucru”, a mai spus Anastasiu.