​Ne aflăm într-un climat de maximă incertitudine nu doar în România, ci peste tot în lume, și asta are un impact asupra investițiilor, a declarat Dragoș Roșca, președinte al Romanian Business Leaders (RBL), referindu-se la investițiile private, în principal. “Nu știm ce se va întâmpla în etapa valului doi și valului trei. Nu știm dacă mai există bani disponibili la nivelul țărilor și a bugetelor diverselor țări pentru a susține programe în viitor. Trebuie să fim, totuși, foarte realiști”, a spus el, într-o conferință organizată de news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

• Constatăm că investițiile private provenite de la fondurile de investiții sunt înghețate.

„Nu au existat tranzacții relevante în România în această perioadă și nici nu se anticipează tranzacții relevante în perioada următoare. Marile fonduri de private equity care activează pe zona noastră (Centrul și Estul Europei) nu au mai avut succes în a mai ridica bani de la investitori în ultimele 6 luni și așteptările nu sunt pozitive nici pentru următoarele 12 luni. Asta înseamnă bani puțini din zona private equity disponibili pentru investiții”, a explicat Dragoș Roșca.

Potrivit acestuia, la un moment dat va începe o bătălie pe resurse și pe bani pentru a putea sprijini companiile să-și revină din criză și să crească.

Industriile cele mai afectate și care nu-și vor reveni niciodată fără intervenția statului:

„Avem câteva industrii extrem de afectate: turism, travel, restaurante, evenimente, cultură sport și nu numai. Nu-și vor putea reveni niciodată fără o intervenție masivă a statului sau fără investiții mari pentru restructurarea și recuperarea acelor companii”, a explicat reprezentantul RBL.

• Se văd deja la nivelul liniilor aeriene intervenții masive, la nivelul marilor companii de turism din UE. La nivelul marilor lanțuri hoteliere țările investesc masiv pentru a le ajuta să stea în picioare. Nu știm cât va dura criza, dar este clar că aceste industrii vor fi extrem de afectate.

• La rândul lor, sunt și alte sectoare care, la rândul lor, au nevoie de sprijin masiv din partea statului pentru a supraviețui în această perioadă.

• Vedem la nivelul întregii Europe că lucrul ăsta se întâmplă: Industria automotive, care este una dintre cele mai mari la nivelul Europei, în domeniul construcțiilor sunt tot felul de programe în toate țările pentru ajutorarea pieței imobiliare.

„Nu ajung banii de la bănci, nu ajung banii de la acționari, este nevoie de sprijinul statului pentru unele industrii pentru a trece prin această criză”, a spus el.

Potrivit acestuia, sunt și câteva industrii, foarte puține, și câteva companii care nu vor fi afectate deloc de criză: tehnologiei, ecommerce, companiile din domeniul farma care sunt legate de COVID.