Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat miercuri că firmele vor putea să amâne plata taxelor până la 25 decembrie, iar această OUG ar urma să fie adoptată în această săptămână. De asemenea, va fi prorogat termenul și pentru rambursarea TVA cu control ulterior.

Florin CîtuFoto: Facebook/ Florin Citu

"Vom permite pana la 25 decembrie să nu existe penalități pentru cei care nu reușesc să plătească la timp. Extindem rambursarea TVA cu control ulterior până în 25 ianuarie. Cred. Ne uităm acum", a spus Cîțu, într-o conferință organizată de Berarii României.

Potrivit acestuia, măsurile vor fi mâine în ședința de Guvern.

"Poate până mâine mai venim și cu alte facilități", a precizat ministrul Finanțelor.

Alte declarații:

  • Șocul care a lovit România, a lovit asimetric. Nu a lovit pe toată lumea la fel. Horeca a fost lovită mai puternic.
  • A fost nevoie de măsuri care să meargă către acest sector.
  • Sunt discuții pentru a vedea ce putem să facem pentru perioada următoare.
  • Măsurile luate se ridică la 7% din PIB. (...) banii s-au dus în somaj tehnic, garanții acordate. Nu i-am avut și a trebuit să-i luam de undeva.
  • Ne gândim la anul viitor. Se pare ca aceasta criza de sănătate nu s-a terminat. Vom avea și anul viitor costuri legate de aceasta criza.
  • Cu resursele pe care le-am avut s-a putut menține consumul la nivelul anului trecut.
  • Pentru măsuri active există programul SURE, prin care România are acces la împrumuturi ieftine pe 15 de la Comisia Europeană. Deci CE se împrumută cu dobândă aproape zero și noi putem să luăm la aproape aceleași condiții, până la 4 miliarde lei, doar pentru măsuri active, precum șomaj tehnic, munca flexibilă sau poate, în funcție de discuțiile cu CE, să includem și digitalizarea companiilor dintr-un anumit sector, având în vedere că ăsta este viitorul. Finanțare găsim. Problema este ca noi să facem acele programe să se califice pentru aceste fonduri și să fie pentru măsuri active. Să mențină locuri de muncă sau să creeze.
  • România, singura țară din UE în care investițiile au avut o contribuție pozitivă la dinamica PIB în prima jumătate a anului.

Citește și: Proiectul eșalonării datoriilor pentru bunii platnici va fi modificat. Ce schimbare e sigură și ce măsuri se analizează acum la MFP/ Ce minus este la buget în urma amânării taxelor