Cinci comparații între munca la Stat și la privat care te-ar putea surprinde. Sau nu, depinde unde lucrezi...

de DP     HotNews.ro
Duminică, 25 octombrie 2020, 10:01 Economie | Finanţe & Bănci


Munca la stat
Foto: DreamsTime
​În mediul privat angajatul este monitorizat după cât muncește, în vreme ce la Stat e monitorizată mai degrabă prezența, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică. ”Ponderea salariaţilor cărora le este monitorizată doar prezența este mai mare în cazul celor din sectorul de stat decât în cazul celor din sectorul privat sau mixt. În schimb, ponderea salariaţilor ale căror ore lucrate sunt monitorizate de către angajator, este mai mică la stat decât în cazul celorlalte două sectoare”, arată datele Statisticii.Vezi mai jos alte asemănări sau deosebiri care te-ar putea mira.

Intervievaţi în legǎturǎ cu monitorizarea orelor lucrate sau a prezenţei la locul de muncǎ), peste jumǎtate din cei 6,610 milioane de salariaţi (57,4%) au declarat cǎ nivelul de monitorizare este ridicat, la locul de muncă principal ținându-se evidența orelor lucrate. În cazul a 36,9% dintre salariaţi se monitorizezǎ doar prezenţa, iar pentru 5,7% nu se monitorizeazǎ nici orele lucrate, nici prezenţa.

Circa trei sferturi din salariații ambelor sectoare spun că a-și lua una sau două ore libere în timpul programului pentru rezolvarea unor probleme personale este ”greu sau foarte greu”


Pe lângă faptul că nu pot decide decât cu anumite restricţii sau deloc cu privire la începutul şi sfârşitul programului de lucru, mai mult de jumătate (52,6%) dintre cele 6820 mii persoane aflate ȋn această situație au declarat că era destul de dificil să ȋşi ia 1-2 ore libere într-o zi lucrătoare, în mod spontan (fǎrǎ a fi planificat) în scopul de a-şi rezolva probleme personale sau de familie. Posibilitatea de a-şi lua ore libere pentru rezolvarea unor probleme personale se referă la nivelul aşteptǎrilor respondenților legate de uşurinţa sau dificultatea de a-şi lua 1-2 ore libere într-o zi lucrǎtoare, fǎrǎ o înştiinţare prealabilǎ (fǎrǎ a fi planificat din timp, deci ”din scurt”), în scopul de a-şi rezolva probleme personale sau de familie.

Peste 70% dintre persoanele de 45-54 ani (70,5%) şi 25-34 ani (70,1%) întâmpinǎ dificultǎţi în luarea a 1-2 zile libere, comparativ cu 50,1% dintre cei de peste 55 ani. Și în acest caz, flexibilitatea programului de lucru prin prisma posibilitǎţii de a lua zile libere în mod spontan este mult mai mare în cazul lucrǎtorilor independenţi decât în cazul salariaţilor. Doar pentru 16,2% dintre patroni este destul de greu sau foarte greu sǎ-şi ia 1-2 zile libere (proporţie egalǎ cu cea a lucrǎtorilor pe cont propriu), în timp ce în cazul salariaţilor proporţia este de 83,3%. Indiferent de forma de proprietate a locului de muncă, pentru majoritatea salariaţilor este dificil să-şi ia zile libere pentru rezolvarea unor probleme personale, 82,7% dintre cei care lucreazǎ la stat şi 83,6% dintre cei din mediul privat declarând cǎ le este destul de greu sau chiar foarte greu sǎ facǎ acest lucru.

La privat îți poți alege ordinea în care să te achiți de sarcini. La Stat însă...


Peste o cincime (22,5%) dintre persoanele care lucrează în sectorul privat consideră că pot alege ordinea în care să rezolve problemele legate de job, în vreme ce în sectorul privat ponderea e de doar 11%, iar în sectorul mixt e de 5%.

Întrebaţi în legǎturǎ cu mǎsura în care pot influenţa ordinea în care îşi îndeplinesc sarcinile profesionale, doar aproximativ o cincime (20,5%) au menţionat cǎ au o mare influenţǎ asupra acesteia. O oarecare influenţă au 28,0% dintre persoanele ocupate, iar peste jumătate (51,5%) au puţină sau nu au deloc.Peste o treime (34,0%) dintre persoanele ocupate de peste 55 de ani au declarat cǎ au o mare influenţǎ asupra ordinii în care îşi îndeplinesc sarcinile, faţǎ de 15,9% dintre persoanele de 25-34 ani.

Pe sexe, ponderea celor care au o influenţǎ mare este egalǎ (20,5% atât la bǎrbaţi cât şi la femei), dar diferǎ semnificativ pe medii de rezidenţǎ (11,7% în urban faţǎ de 31,0% în rural).

Oarecum surprinzător, la Stat ești mai des sunat de șef ca să te pună la muncă în timpul liber


Salariații din sectorul de stat sunt sunați mai des de șefii lor pentru a rezolva sarcini de serviciu în timpul liber.Doi funcționari din 5 spun că a fost sunat cel puțin o dată pentru a lucra în timpul liber, în vreme ce la privat ponderea salariaților sunați de șefi e de circa 30%.

66,1% dintre patroni au fost contactaţi în timpul liber (faţǎ de 35,2% dintre salariaţi, 27,7% dintre lucrǎtorii pe cont propriu şi 21,8% dintre lucrǎtorii familiali neremuneraţi). 36,6% dintre patroni au fost contactaţi o datǎ sau de douǎ ori, iar 29,5% chiar mai des. Mai multe detalii la pag.26 a lucrării publicate de INS.

Unde lucrezi sub presiune mai mare? Surprinzător...


Dupǎ forma de proprietate a locului de muncǎ, circa 8% dintre angajații din sectorul public au declarat cǎ lucreazǎ întotdeauna sub presiunea timpului, faţǎ de 5,6% dintre cele din sectorul privat şi 4,3% dintre cele din sectorul mixt. Dacă ne uităm la totalul salariaților după frecvenţa cu care lucrează sub presiunea timpului, doar aproximativ 30,0% dintre persoanele intervievate au afirmat cǎ lucreazǎ întotdeauna sau în mod frecvent sub presiunea timpului. Peste jumătate (55,0%) dintre persoanele ocupate au menţionat că lucrează doar câteodată sub presiunea timpului, iar 15,8% niciodată.

Pe activitǎţi ale economiei naţionale, persoanele care au menţionat cel mai des faptul cǎ lucreazǎ întotdeauna sau frecvent sub presiunea timpului sunt cele din hoteluri şi restaurante (40,4%) şi din sănătate şi asistenţă socială (40,3%). Trebuie subliniat faptul că în cazul persoanelor care trebuie sǎ-şi prelungească în mod uzual programul de lucru pentru a-şi putea îndeplini sarcinile profesionale, acest aspect le influenţează negativ libertatea de a-şi organiza timpul liber sau de a-şi îndeplini obligaţiile de familie.

Tot ca element mai de culoare, aflați că 694.000 de români (7,9% din populaţia ocupatǎ) desfăşoară activităƫi fără plată în afacerea unui membru al familiei. Dintre aceştia, aproximativ douǎ treimi (67,2%) erau femei, precizează INS.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13129 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  mda, da, da..... (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:13)

  ..13 [utilizator]

  Chestia este clara: munca este grea ...

  Stiu pe cineva care acum 2 zile se vaita si isi dorea...
 • +5 (23 voturi)    
  Nu este deloc irealist (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:39)

  democtrates [utilizator]

  Un angajat la stat incearca prin toate metodele de a scapa de sarcinile impuse prin fisa postului, ma refer in special la personalul cu relatiile cu publicul, poate invoca ca sunt prea multi, ca sunt in pauza de tigara sau cafea.
  La angajatul din mediul privat asa ceva nu exista, el are de facut o treaba, ca o face in cele 8 ore ca o face acasa seara , la sfarsitul saptamanii asta este.
  Cati din angajatii de la stat fac treaba asta ? Aici este diferenta.
  Multumesc.
  • -1 (1 vot)    
   multi corporatistii o freaca la cafea (Luni, 26 octombrie 2020, 11:24)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

   cand treci prin dreptul unei corporatii sunt toti la balcoane sau in fata cladirii cu tigarea si cafeaua, zici ca e miting. Si asta pe salarii de multe zeci de milioane.

   Cum poate cineva compara vreodata munca acestora cu cea a medicilor, a profesorilor, a militarilor, si multe alte categorii care lucreaza la stat?

   Daca e sa fim echilibrati, cui ii place munca munceste si la stat si la privat, cui nu-i place nu munceste nici colo nici dincolo.
   • +1 (1 vot)    
    IT vs medici ? (Luni, 26 octombrie 2020, 14:19)

    Kvothe [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

    ce fain ai gasit cu sa compari itisiti cu medicii.. probabil ai boala pe ei ca primesc zeci de milioane pentru ca sa fumeze si sa bea cafea.
    stai linistit ca nu plateste neamtzu salarii de multe zeci de milioane daca nu-ti faci treaba. Ca stai 15 min sau 3 ore la cafea nu-i curios sefu de la privat, atat timp cat tu termini ce ai de facut in 8 ore.
    La stat (mai ales in tarile socialiste, ca si Franta) conteaza prezenta mai mult, cantitatea, nu produsul livrat sau calitatea;
   • +1 (1 vot)    
    Doar ca vezi doar 10% din angajati (Luni, 26 octombrie 2020, 20:33)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

    si nu ii vezi si arzand gazul seara sau in weekend.
    Angajatul de la o corporatie sunt sanse sa se gandeasca inca la job si cand e in weekend pe munte.
    Medicii se impart in mai multe categorii: aia din UPU si aia care iti cer spaga sa te opereze de o chestie cu care poti supravietui. Si mai sunt si medicii de familie sau cei pierduti prin policlinici.
    La militari sunt aia cateva mii care au vazut teatre de operatiuni, practic mercenari, restul jucat turca in curtea unitatii.
    Profesorii sunt si ei unii implicati, altii nu. Altii au elevi buni, altii prosti si nepasatori cu tot cu parinti.
 • -10 (26 voturi)    
  Cam forțate comparațiile (Duminică, 25 octombrie 2020, 11:10)

  Traian2015 [utilizator]

  Statul și privatul se completează reciproc, nu sunt de obicei in competiție. In sănătate angajații de la stat trebuie sa fie prezenți. Dacă nu vin pacienții e foarte bine, oamenii sunt sănătoși și fericiți, cheltuielile sunt minime. Înseamnă asta că angajații de la stat sunt ineficienți și inutili? Nu! Dacă la un moment bine un val cu multe cazuri, îți permiți la stat sa spui că nu ai suficient personal? In schimb la privat vin cazuri non urgențe, se selectează numai anumite cazuri, se programează frumos astfel încât la privat sunt mult mai multe cazuri rezolvate pe unitatea de timp. Poți să judeci că în sistem en mai bun sau mai rău comparativ cu altul? Nu prea. La fel la învățământ. Statul trebuie sa gestioneze o gama largă de elevi, clasa este foarte heterogenă. La privat sunt selectați, în general in anumită clasă socială ajunge acolo. Fiecare sistem deservește nevoie diferite. Asta sunt lucruri pe care o analiză statistică trebuie sa tina cont.
  • +7 (17 voturi)    
   Gresit (Duminică, 25 octombrie 2020, 11:31)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Evident ca sunt in competitie, folosesc cel putin o resura pentru care sunt in competitie: resursa umana. Nu discutam despre sistemul sanitar cata vreme nu avem destui indivizi cu asigurari private de sanatate. Daca 50% dintre noi ar avea asigurari private de sanatate, atunci ai descoperi ca situatia sistemului public este grava si nu "normala".
   Invatamantul e categoric la pamant, dar si in cazul invatamantului problema e lipsa feedback-ului.
   Rezumand cele de mai sus: privatul traieste din ce face si e concediat daca nu face. Lucratorul din sistemul public e platit pentru ca exista si se prezinta la servici. Nu e greu de imaginat care sistem se va duce de rapa primul (e de domeniul evidentei, deja s-a intamplat).
   • -1 (11 voturi)    
    Câteva precizări (Duminică, 25 octombrie 2020, 16:03)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    In sănătate privatul niciodată nu se va băga pe lucruri serioase, nici un România, nici în altă parte. Nu se vor băga niciodată pe urgențe, terapie intensivă, boli cronice grave. Nu iese profit. Iar în învățământ cazul fabricilor de diplome care a distrus și probabil încă distruge zeci de mii de tineri este bine cunoscut. Facultatea are rezultate excelente, se lucrează intens se face profit, iar rezultatul este de fapt o întreagă generație care își irosește anii cei mai favorabili pentru studiu dar că sa stea ulterior cu diplomele in vitrină.
    • +1 (1 vot)    
     sa nu ne prefacem (Luni, 26 octombrie 2020, 7:47)

     soren [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

     cã nu stim cine a initiat, condus si beneficiat de asemenea ,,facilitati'' ;unde este declansatã o adevãratã intrecere in dobandirea diplomelor si a titlurilor academice,post-academice, doctorale, s.a .m.d. Toti, fara nicio exceptie au legaturi cu increngãtura politica beneficiara de avantajul de a fi angajat la stat. In ritmul anilor 2017-2018 cred ca nici soferii,paznicii ori liftierii nu puteau fi angajati daca nu dispuneau macar de un postacademic.
    • 0 (0 voturi)    
     Pai depinde cum se face decontarea (Luni, 26 octombrie 2020, 22:47)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

     daca decontarea se face in baza devizului de la spital. In Germania si in SUA se fac asigurari private, deci nu exista CNAS, ci deconteaza asiguratorul. Doar ca nu e ca la RCA, te rezolva si daca e cazul ramai dator.

     Diverse exemple din SUA:
     https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/un-american-care-a-scapat-de-covid-19-a-primit-factura-spitalizarii-11-milioane-de-dolari-cheltuielile-se-intind-pe-181-de-pagini-1322493

     https://www.cbsnews.com/news/cost-of-an-appendectomy-reddit-user-posts-55000-bill/

     https://www.propublica.org/article/a-doctor-went-to-his-own-employer-for-a-covid-19-antibody-test-it-cost-10-984
  • +1 (5 voturi)    
   Ai folosit niște cazuri particulare (Duminică, 25 octombrie 2020, 12:37)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Bugetarul de rând e ala de la ghișeu sau ascuns pe undeva printr-un birou nederanjat de nimeni, angajatul ala care îți răspunde în sictir care te trimite la încă 10 ghișee de bugetari prin tot orașul.
   In spitale, e adevărat ca privații pot face operații complicate, dar niciodată nu fac urgențe. E clasic fenomenul maternității private care în cazul complicațiilor trimit mama la stat.
   Totuși plătim 10% din salariul brut pentru a observa că nu sunt de niciunele când ajungi la spital.
   In educație, e adevărat ca liceele bune își selectează candidații și de aia au (pe ce construi) rezultate mai bune. Dar și acolo unii sunt slab pregătiți sau neimplicati. Unele sunt private, dar la privat ajung și inadaptați dar cu părinți cu bani. Învățământul privat universitar e adesea la nivelul de fabrica de diplome.
   • +2 (8 voturi)    
    Pai nu am ce alte cazuri să folosesc (Duminică, 25 octombrie 2020, 16:06)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Vrei sa vezi ghiseuri particulare? Politie particulară? Armată particulară?
    • 0 (4 voturi)    
     faci pe naivul (Duminică, 25 octombrie 2020, 18:55)

     hanu [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

     justitia, armata, ruperea monopolurilor si politia sunt singurele care apartin statului prin contractul socail. Restul pot fi private.
     • 0 (2 voturi)    
      daaa (Duminică, 25 octombrie 2020, 23:20)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui hanu

      o administratie publica si un guvern dedicat capitalului... hopa, pai deja avem asa ceva :))
    • 0 (0 voturi)    
     politie particulara (Luni, 26 octombrie 2020, 20:36)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

     gardienii locali, adesea in slujba primarului, nu a cetateanului.
    • +1 (1 vot)    
     Alte exemple particulare (Luni, 26 octombrie 2020, 22:57)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

     Comune de 100 locuitori adulti cu primar, vice, 9 consilieri, si angajati.
     Iti dai seama ca pe ala nu-l deranjeaza nimeni? Doar daca te invita la o cafea, de plictis:

     https://romania.europalibera.org/a/comune-mici-cu-salarii-mari-nevoia-de-reorganizare-administrativ%C4%83/30875970.html

     Problema nu e neaparat nici la armata, sub 100 mii. Nici la militie, inca vreo 100 mii (inclusiv comunitarii). Nici la profesori (inca vreo 100 mii), nici la cadre medicale - vreo 50 mii. Peste astia mai sunt 1 MILION de bugetari care taie frunza la caini, fie datorita birocratiei, fie pentru ca romanul e prost si nu a digitalizat nimic sau nu stie sa foloseasca, fie datorita ca lenei conducatorului locului de munca (adesea un habarnist numit politic care a umplut institutia cu nepotism, amante, pile).
 • -3 (13 voturi)    
  comparați și în sănătate (Duminică, 25 octombrie 2020, 12:10)

  FFF T [utilizator]

  Cei din sectorul privat de sănătate sunt numai puși pe făcut bani și te lasă baltă când îți e mai greu.

  În spitalele publice lucrează eroi! Ei de câteva luni de zile duc o muncă istovitoare expuși pericolelor
  Ei salvează vieți!
  Respect!
  • 0 (2 voturi)    
   Am putut face diferența între public și privat (Luni, 26 octombrie 2020, 2:14)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   Între medicii ziși umani și cei veterinari. Bănuiesc că la intrarea în facultate există un amestec comparabil de idealism și de dorință de trai confortabil la ambele categorii/

   Doar că la umani intervine fuga (inevitabilă) după ranguri și funcții, blazarea în fața resurselor ineficiente și condescendența (din nou, inevitabilă, nu neapărat din vicii de caracter) față de pacient; în fond, medicul știe mai bine ce trebuie și ce nevoie are să țină seama de părerea pacientului. De aici, apare și blazarea: pentru un medic de bună credință, fiecare pacient este un efort în plus încă o povară de dus pînă la sfîrșitul programului; dacă nu ar exista atențiile, nici măcar recompensată nu ar fi. I-am văzut la congrese și seminarii: „greii” se bagă în seamă, își arată meritele celor din farma, iar cei mici se străduiesc să se gudure pe lîng cei de care depinde ascensiunea lor profesională.

   Și veterinarii sa lasă angrenați în relații nedeontologice cu farma. Veterinarii ies din școli mult mai slab pregătiți decît umanii. DAr, cel puțin cei pentru animale de companie țin la pacienții lor. Fie și pentru că atunci cînd un pacient le intră pe ușă, nu este vorba doar de bucuria de a vindeca pe cineva ci și de răsplata pecuniară pentru a te fi făcut de folos clientului. La congrese, nu se întrec în concursuri de ridicat lăbuța (pissing contests) ca umanii, ci încearcă să învețe noi proceduri și soluții, cu care să se facă utili pacienților, pentru a binemerita de la stăpînii lor.

   Sistemul privat însuși îi împinge să trateze pacientul și nu boala, să se bucure cînd au de lucru, să se zbată pentru sănătatea pacienților și să își încaseze banii la vedere, cu socoteli clare.
 • +1 (3 voturi)    
  Probleme de editare (Duminică, 25 octombrie 2020, 12:24)

  cristianbraia [utilizator]

  Articol interesant.
  Problemele de editare m-au facut sa renunt sa il citesc pana la sfarsit pentru ca nu prezinta relevanta. Doua exemple extrase din articol:

  “ dintre cele 6820 mii persoane” - nu inteleg acest numeral

  “ Peste o cincime (22,5%) dintre persoanele care lucrează în sectorul privat consideră că pot alege ordinea în care să rezolve problemele legate de job, în vreme ce în sectorul privat ponderea e de doar 11%, iar în sectorul mixt e de 5%. ”
 • -5 (13 voturi)    
  Stat-privat se completează... (Duminică, 25 octombrie 2020, 12:26)

  spirache [utilizator]

  Se compară mere cu pere. La stat sunt sectoare precum justiția, unde mai ales pe litigii civile, cei ce lucrează e o minune ca nu damblagesc avand in vedere milioanele de procese intentate de procesomanul roman. Pe de altă parte, in privat, mai ales in construcții se muncește zi lumină pentru ca se fac lucrări in paralel. Nepotisme la stat sunt doldora, dar pt continuarea acestui fenomen exista funcționari muncitori care executa si sarcinile ,, nepoților". In privat, nepotismele sunt mai puține, dar mult prea multe, dar si acolo se pot introduce ,,cheaturi"
  pentru performanta prin evaziunea fiscală, evident.
  • +7 (7 voturi)    
   Se compara mere cu mere (Duminică, 25 octombrie 2020, 13:03)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Statul trebuie sa lucreze in aceleasi conditii de eficienta ca si sectorul privat. E clara situatia din sectoarele a caror eficienta (raportul dintre efect si efort) poate fi masurata: invatamant si sanatate.
   Costurile sunt foarte mari, efectele sunt doar putin mai bune decat nimic. Universitatile noastre sunt la pamant, liceele se duc unul cate unul la fund, Academia nationala o gluma proasta. Nu avem niciun expert sau specialist mentionat/citat in niciun fel de dictionar de specialitate sau lucrare de specialitate (absolut in niciun domeniu!) si n-am avut asa de prea multa vreme. Asa cum am spus mai sus, in sectorul "de stat" nu exista niciun fel de feedback, niciun reper de performanta si nicio o raspundere pentru nimeni.
   Asa ceva nu exista in sectorul privat.
   • 0 (4 voturi)    
    ce vorbesti? (Duminică, 25 octombrie 2020, 23:23)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    lucrez de 3 ani "la stat" dupa 10 ani de privat si iti pot spune clar: la privat e un abuz continuu din partea unor terchea ajunsi sefi sau patroni prin orice mijloace, mai putin meritul; la stat e la fel, dar am o protectie mai puternica in fata acestor imbecili; ca atare, privat, stat, acelasi rahat
   • -1 (1 vot)    
    O nuanță (Luni, 26 octombrie 2020, 2:20)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    La stat există un singur criteriu, eficiența în rezolvarea problemelor, care înseamnă productivitate, care înseamnă profit. Clar și curat.

    La public, banii vin singuri (vorba vine) din din taxe și impozite. Criteriile de evaluare sînt complicate, mai birocratice decît la multinaționale cu cifre de afaceri de ordine de mărime mai mari, vulnerabile la manipulare politicianistă (și nu vorbesc aici doar de politicianismul politicienilor, cît, mai ales, al înalților funcționari din spatele lor, angajați pe viață și, chipurile, pe criterii de competență în domeniul de specialitate.

    Această complexitate inevitabilă (și încurajată structural) a criteriilor de evaluare este cea care determină birocrația, măcinarea nervilor, arbitrarul din zona publică.

    De aceea este bine ca, ori de cîte profitul este suficient ca măsură a eficienței în alocarea resurselor este suficient, să lăsăm sectorul privat să se ocupe de probleme, inclusiv (sau, mai curînd, mai ales) în învățămînt sau în educație.
 • +2 (4 voturi)    
  amuzant punctul 4 (Duminică, 25 octombrie 2020, 15:02)

  thebblack [utilizator]

  66% dintre patroni au fost sunati de sefi sa lucreze in timpul liber. ce? aaaah, i-au sunat clientii.. sau poate angajatii aia pe care i-au obligat sa munceasca in weekend ca sa ceara lamuriri pentru ca doar patronul stie cum se face treaba... si cu toate astea ii pune pe altii.
 • -1 (1 vot)    
  subconstientul post comunist colectiv (Luni, 26 octombrie 2020, 11:06)

  Ionescu Raymond [utilizator]

  cum poti ingriji toti cetatenii activi ai patriei?
  cum "desfintezi" diaspora si privatii?
  Raspuns: creand 7 mil de bugetari = DICTATURA
 • 0 (2 voturi)    
  Privat = sclavie ( in Romania) (Luni, 26 octombrie 2020, 12:40)

  all23 [utilizator]

  la privat nu se mai monitorizeaza timpul lucrat , fiindca e mai usor sa spuna ca nu trebuie sa stai peste program daca iti faci toate sarcinile . Normarea sarcinilor este insa stabilita arbitrar de patron. Asa ca angajatii aleg sa ramana peste program ( fara sa fie inregistrati ) ca sa se achite de sarcini, sau sa le termine de acasa. Noul cod al muncii te trimite la justitie pentru orice plangere la incalcarea CIM , ITM doarme. Sa ne spuna ITM-ul cate normari facute de privati au fost avizate de Itm ? Fiindca te poti trezi cu niste norme car nu pot fi facute de orice salariat ( nu trebuie sa poata fi facute doar de cei tineri, ci si de cei de peste 50 ani) , fiindca daca postul este atat de solicitant si nu poti manipula greutati decat pana la 40 de ani , ar trebui incadrata munca la contractele cu conditii speciale si sa beneficieze de grupa!
  • 0 (2 voturi)    
   aiureli.. (Luni, 26 octombrie 2020, 14:31)

   Kvothe [utilizator] i-a raspuns lui all23

   la privat daca-ti indeplinesti sarcinile de 8ore in 10ore ori esti incompetent ori alocarea timpului pentru sarcina nu e bine definita; Daca alegi sa lucrezi gratis peste program e problema ta, poate ti-ai ales locul de munca gresit.
   • 0 (2 voturi)    
    care sunt sarcinile de 8 ore ? (Luni, 26 octombrie 2020, 15:17)

    all23 [utilizator] i-a raspuns lui Kvothe

    Sarcinile de 8 ore cine le stabileste ? exista vreun normativ ? Doar papagali ca tine cu incompetenta in gura .....
    • 0 (0 voturi)    
     habar n-ai cu se mananca munca la privat.. (Luni, 26 octombrie 2020, 15:28)

     Kvothe [utilizator] i-a raspuns lui all23

     ce intrebari sunt astea cu cine stabileste sarcinile si "normativ" ? nu cred ca ai lucrat in viata ta vreo ora la privat..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by