Mediul economic post-pandemic este foarte incert, iar perioada de redresare se va caracteriza prin costuri atât publice, cât şi private, a declarat vineri Eugen Rădulescu, director al Direcţiei de Stabilitate din Banca Naţională a României (BNR), citat de Agerpres. "Viitoarele proiecte de investiţii publice ale României trebuie să se concentreze în primul rând pe reducerea vulnerabilităţilor structurale care pot afecta din ce în ce mai mult atragerea investiţiilor private", a menţionat Eugen Rădulescu, la conferinţa "The Future of Europe", organizată de Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE).

Eugen Radulescu, BNR, la conferinta The Future of EuropeFoto: Hotnews

Reprezentantul Băncii Naţionale a subliniat că "redresarea economică după criza medicală va depinde şi de modul în care vor fi rezolvate vulnerabilităţile structurale existente". Totodată, el a menţionat disciplina financiară laxă a companiilor româneşti şi faptul că trebuie evitată capcana venitului mediu, căutând soluţii pentru creşterea valorii adăugate produse în economie, prin stimularea inovaţiei. Pe de altă parte, oficialul BNR a amintit de problema demografică şi inegalităţile din societate, care la rândul lor necesită soluţii pentru a raţionaliza potenţialul de creştere economică.

În acelaşi timp, Eugen Rădulescu a subliniat necesitatea creşterii într-o manieră prudentă a rolului pe care îl au băncile în finanţarea economiei, în condiţiile în care intermedierea financiară din România se află pe ultimul loc în UE.