Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna septembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, o creştere de 0,3% în Uniunea Europeană (UE) şi în zona euro, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat. Statele membre unde preţurile producţiei industriale au înregistrat cel mai puternic avans sunt: Irlanda (4,3%), Ungaria (1,2%) şi Olanda (0,9%). În schimb, în România, Malta, Slovenia şi Croaţia, preţurile producţiei industriale au stagnat de la o lună la alta.

EurostatFoto: Eurostat

Pe de altă parte, în ritm anual, luna septembrie 2020 comparativ cu luna septembrie 2019, în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere mai modestă decât în zona euro sau UE. În timp ce în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 0,9%, similară cu cea din luna august, în zona euro s-au diminuat cu 2,4% iar în UE au scăzut cu 2,2%. Preţurile producţiei industriale au scăzut în majoritatea statelor membre UE, singurele ţări unde aceste preţuri au crescut fiind Malta (1,7%), Ungaria (0,9%), Slovenia şi Slovacia (0,3%).

Preţurile la producător sunt un factor important care influenţează inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină sub, dar în apropiere, de 2% pe termen mediu. Orice modificare a preţurilor la porţile fabricilor se repercutează asupra costurilor finale pentru consumatori.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 0,9% în luna septembrie a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. De asemenea, potrivit sursei citate, preţurile producţiei industriale (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 0,1% faţă de luna august 2020.