În perioada martie - septembrie a.c. au fost declarate obligații fiscale în sumă de 163,5 miliarde de lei, din care 16,2 miliarde de lei au fost amânate la plată, beneficiari fiind un număr de 314.377 contribuabili, reiese din raportul pe un an de zile al ministrului Finanțelor, publicat pe site-ul instituției pe care o conduce. Potrivit acestuia, un număr de 9.400 contribuabili au depus până în prezent notificări privind intenția de a beneficia de restructurarea obligațiilor fiscale, respectiv anularea obligațiilor fiscale accesorii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul la un an de mandat al lui Florin Cîțu (il gasiti si pe site-ul MFP)

Câteva lucruri ce atrag atenția, în document

1. Chiar la începutul raportului scrie „deficit bugetar excesiv (peste 3% din PIB) – încă din luna octombrie 2019, guvernul anterior depășise ținta de deficit asumată prin Legea bugetului de stat, chiar și în condițiile în care amânase pentru sfârșitul anului o parte semnificativă a cheltuielilor bugetare.”

Dacă ne uităm pe datele Ministerului Finanțelor, vedem că în luna octombrie 2019 deficitul bugetar a fost de fapt de 2,8% din PIB.

2. Documentul spune ca în timpul guvernării PNL a fost păstrat ratingul, dar nimic despre faptul că perspectiva a fost modificata la negativă, tot anul ăsta.

3. Mai sunt unele puncte aranjate unde nu trebuie. Un singur exemplu: “Reforma Anaf” conține și programul Noua casă.

De asemenea, este menționată reducerea de 2.000 de posturi de la ANAF. Nu se spune că acele posturi erau vacante. Adică nu erau ocupate.

4. Un capitol este dedicat promovării BVB la statutul de piață emergentă, dar FTSE Russel a anunțat asta în 2019 (26 septembrie), înainte de venirea PNL la Guvernare. Acum a fost doar includerea propriu-zisă, așa cum a fost anunțat chiar de atunci.

Alte lucruri pe care le mai spune documentul

Au fost demarate formalitățile necesare pentru contractarea unor garanții și împrumuturi, precum:

• cinci împrumuturi, în valoare de peste 900 milioane de euro, pentru finanțarea unor proiecte de investiții prioritare, cuprinse în PNIRE în domeniul sănătății, învățământului și patrimoniului cultural (reabilitarea și construcția unor spitale, inclusiv spitalul regional de urgență Iași și achiziționarea de echipamente medicale, reabilitarea infrastructurii școlare și restaurarea și consolidarea unor clădiri de patrimoniu, cum ar fi Muzeul Național de Istorie);

• garantarea unui împrumut, în valoare de cca. 450 milioane de euro pentru susținerea schemei de garantare a depozitelor bancare și a fondului de rezoluție.

• asigurarea a 400 milioane de euro prin împrumutul destinat managementului riscului de dezastre, pentru a răspunde cu promptitudine și în cele mai avantajoase costuri nevoilor de finanțare în faza de debut a pandemiei de COVID-19.

• restructurarea unor proiecte cu finanțare rambursabilă de la instituțiile financiare internaționale aflate în portofoliu, pentru a răspunde necesităților generate de pandemia de COVID-19 în cele mai avantajoase costuri de finanțare.