Salariile la stat și la privat: Diferențele cresc în favoarea bugetarilor. În Europa, doar în Danemarca, Finlanda și Slovacia funcționarii publici iau bani mai puțini decât angajații din privat

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 11 noiembrie 2020, 6:05 Economie | Finanţe & Bănci


Diferentele dintre salariile din sectorul public si privat cresc
Foto: Pixabay
Marți, Institutul Național de Statistică a transmis datele privind salariile nete din septembrie. În administrația publică, salariile nete de pildă au crescut cu circa 6% față de septembrie trecut, în vreme ce în alte 17 sectoare din economie creșterile au fost mai mici sau salariile chiar au scăzut (cazul transportatorilor aerieni, hotelierilor, producția de cinema și televiziune ș.a.). Diferențele dintre salariul net la Stat și cel din privat crește (evident, în favoarea bugetarilor). Trebuie să spunem că în Europa, în majoritatea țărilor angajații din sectorul public iau lefuri mai bune, excepție făcând Danemarca, Finlanda și Slovacia, unde serviciul la Stat e mai prost plătit decât în privat.


Salariile din sectorul public și privat în ultimii 12 ani (click pe imagine pentru a o mări):Așa cum arată un studiu publicat de revista Curentul Juridic, sectorul public din România are o problemă cu competitivitatea salariilor din sectorul public.

Mai mult, populismul fiscal a făcut ca pensiile plus salariile din sectorul public să reprezinte 90% din toate taxele pe care Statul le încasează. În asemenea condiții nu ai cum să funcționezi în parametri normali. Să întreții un aparat bugetar consistent plătit dar cu o calitate scăzută a prestației profesionale e nu împovărător economic ci și aberant.

”Rezultatele noastre evidențiază decalajele salariale care încă se extind între sectorul public și cel privat în favoarea angajaților din zona publică. Atunci când decalajul salarial în favoarea angajaților publici este relativ ridicat și salariile nu reacționează la productivitate suficient de rapid, sectorul public poate genera o concurență puternică pe piața muncii”, arată studiul citat mai sus. Cu alte cuvinte, un angajat din sectorul privat își va căuta un ”refugiu” la căldura Statului.

Ideal ar fi să se producă la scară națională o restructurare a personalului din zona publică după modelul folosit de Bolojan la Oradea sau Dunca la Caraș-Severin, dar pentru asta e nevoie de o reală voință politică, iar în perioade pre-electorale n-o să vedem așa ceva.

Deși, potrivit unei analize HotNews.ro, numărul salariaților din Ministerul Finanțelor (include și ANAF), a scăzut din august 2019 până în august 2020 cu 729 persoane, la Ministerul Agriculturii cu 79, Academia Română -68, SPP a scăzut cu 11, Ministerul Muncii -160, Ministerul Justiției -57, Curtea de Conturi -50.

Dar au existat și creșteri: La Secretariatul General al Guvernului a crescut numărul cu 1.261 persoane, Ministerul Apărării +1265, la Ministerul Public s-a majorat cu 33, la STS cu 51, Ministerul Fondurilor Europene cu 11.


O administrație informatizată bine ar putea duce la scăderea numărului de bugetari. O reformă în acest sens încă întârzie, mai ales dacă ne gândim că pandemia continuă și este nevoie de resurse financiare pentru asta. Recent, ministrul Florin Cîțu a fost întrebat dacă va crește sau va îngheța salariile în bugetul pe anul viitor și dacă o eventuală creștere salarială la bugetari va veni la pachet cu demult promisa reforma a administrației publice, având în vedere că în multe postări a spus că PSD dorea să facă asta. Răspunsul său a fost: "Va vom prezenta bugetul pentru anul viitor la momentul oportun. Știți foarte bine că bugetul trebuie aprobat de Guvernul următor. În acest moment am început o analiză a cheltuielilor pe ordonatori de credite. O să vedem exact care este execuția. Totul va fi prezentat de Guvernul care va fi după alegerile din 6 decembrie".

Pe tema restructurării aparatului bugetar și-a exprimat opinia și Ionel Dancă, în iunie: „Având în vedere necesarul de cheltuieli bugetare, care a crescut enorm ca urmare a cheltuielilor făcute cu criza sanitară și a cheltuielilor făcute pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor, veniturile, toate măsurile de sprijin pe care le-am adoptat în această perioadă, vor reclama în perioada următoare, pentru anul următor, o ajustare a deficitului bugetar care trebuie făcută inclusiv prin restructurarea aparatului bugetar”.

În România au existat de multă vreme aceste diferențe de salarizare între public-privat, angajații publici fiind mai bine plătiți decât angajații din sectorul privat și decât media angajaților din întreaga economie. După criza trecută, ca urmare a măsurilor de austeritate, salariile din zona publică au fost tăiate cu un sfert, ceea ce a redus din decalajul salarial. I-a făcut practic pe angajații de la Stat ”mai egali” cu cei din mediul privat. Dar, după 2011, acest decalaj salarial public-privat a crescut continuu ca efect al legislației favorabile pentru angajații din sectorul public.

E drept, munca este remunerată mai puțin în România și din cauza structurii economiei. ”Ne bazăm mai mult decât alte țări pe firme mici cu valoare adăugată mică, având oameni cu o calificare redusă și care pot fi ușor înlocuiți. Una e să ai două fabrici auto, cum are Ungaria și unde oamenii trebuie să fie calificați ca să poată opera mașinile și alta e să te bazezi pe industrii cu valoare adăugată mică- gen textile sau lohn- cum facem noi”, spunea într-o conferință Dan Bucșa, economist-șef al UniCredit Londra, responsabil pentru Europa de Est.

El a dat exemplul Ungaria, care a luat la rând industriile și a făcut un clasament pe tipuri de industrii - cu valoare adăugată mică, medie și mare. ”Ei se duc țintit către industriile cu valoare adăugată mare. Pentru Ungaria, industria auto nu mai e una cu valoare adăugată mare, ci medie. Deși au multe fabrici auto și mai construiesc unele, ținta lor numărul unu este industria tehnologiilor înalte. O altă țintă pentru ei e să crească valoarea produsă în Ungaria a unei mașini exportate. Acum au 30%, iar alte țări au 70%. Probabil că știți cum se produce un automobil în Europa- Foarte multe dintre componente trec de 3 ori granița -le trimiți într-o țară, se face motorul, îti vine înapoi, mai adaugi niste componente, iar îl trimiți în afară, iar într-un final pui caroseria și exporți mașina”, consideră Bucșa.

Și pentru că veni vorba de firme multinaționale , dacă ne uităm la salariile detaliate pe diferitele forme de proprietate, observăm că angajații din companiile deținute de străini sunt în topul salariilor, trăgând în sus salariile din mediul privat. Dacă eliminăm această componentă, topul salarial e condus în ordine de: companiile deținute integral de stat, urmate de cele deținute majoritar de stat, iar pe ultimul loc sunt cei din mediul privat autohton.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13917 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  Dunca doar a promis (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 6:24)

  Zache58 [utilizator]

  Momentan nu se intampla nimic! Ba mai mult,dupa cuvantari si gargara cat cuprinde,incepe sa dea inapoi!(cititi presa locala)Urmariti cu atentie ce se va intampla:va fi un mare fiasco.
  • -2 (18 voturi)    
   offff.... (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:09)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

   Cat cinism poate sa aiba in discurs iohanis , la timisoara au murit 6 oameni ( " bine ca n-am fost eu , zice el ") desi erau locuri la ati , dar a fost o neintelegere intre spitale ! pai , in alta tara zbura cu masca lui cu tot si era toata tara in strada , mai rau ca la colectiv !!! Doamne , cat de mult ne uraste acest individ ...sa-i fie lui acolo !
   • +5 (19 voturi)    
    continuam la fel ca in ultimi 30 de ani? (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:17)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

    psd+pnl=pensii speciale!
    psd+pnl=muma la bugetari si ciuma la angajatii din privat
    psd+pnl= lipsa reformelor
    psd+pnl= mercato cu baroni traseisti
    psd+pnl=sectia speciala
    psd+pnl=taxe mari pe munca si taxe mici la baronii bugetari
    psd+pnl= alegeri intr-un singur tur cu avataj baroni
    psd+pnl=penali in functii publice
    psd+pnl=indatorarea romaniei de acum si a generatiilor viitoare, trai pe datorie
    psd+pnl= 30 de ani este de ajuns, est suficient sa ne lamurim cine sunteti!
    • +3 (5 voturi)    
     Atunci, USR ar fi solutia! (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 15:44)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

     Cui nu ii place PSD dar nici PNL! Iesiti la vot pe 6 decembrie! Cel mai important vot este cel pt parlament!
 • +14 (20 voturi)    
  Urmari istorice (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 7:44)

  AndreiSo [utilizator]

  In vremea imperiului austriac, Imparatia trecea prin criza financiara. Pentru a-si tine aproape functionarii imperiului, in ciuda platilor intarziate si a emanciparii teritoriilor stapanite, acestora li s-au acordat privilegii, asemanatoare cu cele de acum.
  Europa este fosilizata. Conducerea de acum cu dubiosi tip sefi de atelier auto sau gospodine frustrate, in frunte, nu va imbunatati societatea.
 • -1 (27 voturi)    
  Citim si noi graficele ? (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 7:48)

  un_moftangiu [utilizator]

  Din primul grafic rezulta ca Romania are cea mai mica proportie de lucratori la stat cu cel mai mic procentaj din PIB alocat salariilor la stat (global). Asta ca sa inchidem o discutie legata de bani si personal.
  • +2 (18 voturi)    
   nedreptatile uriase doar in strada se vor rezolva! (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:37)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   in romania este cel mai mare decalaj intre salariile de la stat, fata de cele din privat, la stat sunt mult mai mari, cu aproape 50%, nicaieri in lumea civilizata nu exista asa ceva! posibil doar in unele tari africane! in roamnia bugetarii sunt mai bine platitti decat cei din ungaria sau polonia care sunt tari mai dezvoltate si cu PIB per capita mai mare decat romania, dar in romania angajatii la stat sun mai bine platiti, plus sporuri plus, tikete, etc. La fel este si cu pensiile speciale care sunt obscene si de la varste fragede, o rusine de tara! Polonia de exemplu nu are atatea judete si consili judetene cu presedinit si vicepreseinti si baroni si etc. care din 20121 vor primi si ei pensii speciale (asa a vrut psd si pnl!) ei sunt organizati in regiuni numite voevodate. Este clar ca pnl si psd nu vor sa schimbe situatia! Eu nu pot sa inteleg cum poporul asta nu iese in strada impotriva pensiilor speciale?! a discriminarii intre asgajatii de la stat si privat?! Vrem sau nu reforme adevarate? votam pt reforme sau nu?!
   • 0 (0 voturi)    
    bugetari+pensionari mai multi decat la privat (Joi, 12 noiembrie 2020, 16:25)

    wizard_mefisto [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    Cum crezi ca o sa se schimbe in romania ceva ? Toti care vor fi la butoane nu o sa faca nimic, din pacate nici cei de la USR nu sunt foarte vehementi .
    In locul lor luam cu asalt toate televiziunile si la radio si pe facebuc faceam galagie peste tot
  • +1 (15 voturi)    
   Aceeasi mizerie! (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:38)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   in romania este cel mai mare decalaj intre salariile de la stat, fata de cele din privat, la stat sunt mult mai mari, cu aproape 50%, nicaieri in lumea civilizata nu exista asa ceva! posibil doar in unele tari africane! in roamnia bugetarii sunt mai bine platitti decat cei din ungaria sau polonia care sunt tari mai dezvoltate si cu PIB per capita mai mare decat romania, dar in romania angajatii la stat sun mai bine platiti, plus sporuri plus, tikete, etc. La fel este si cu pensiile speciale care sunt obscene si de la varste fragede, o rusine de tara! Polonia de exemplu nu are atatea judete si consili judetene cu presedinit si vicepreseinti si baroni si etc. care din 20121 vor primi si ei pensii speciale (asa a vrut psd si pnl!) ei sunt organizati in regiuni numite voevodate. Este clar ca pnl si psd nu vor sa schimbe situatia! Eu nu pot sa inteleg cum poporul asta nu iese in strada impotriva pensiilor speciale?! a discriminarii intre asgajatii de la stat si privat?! Vrem sau nu reforme adevarate? votam pt reforme sau nu?!
  • -1 (5 voturi)    
   ai dreptate (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:07)

   Boa [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   Din al doilea grafic rezulta ca in Romania sunt de departe cei mai putin angajati in sectorul public (aprox 8% din total salariati) si ponderea in PIB este cea mai mica in UE (cca 6.6%).

   Daca analiza e corecta, atunci sa remarcam si faptul ca in Danemarca sunt printre cei mai multi angajati in sectorul public (vreo 32% din total salariati) si cea mai mare pondere in PIB a salariilor acestora sectorului public (vreo 14.2%).

   Si o mentiune: sectorul public in tarile UE include nu numai salariatii din administratia publica si companii "de stat", dar mai ales mare parte din salariatii din educatie si sanatate.

   De remarcat ultimul grafic unde vedem ca in Romania companiile in proprietate straina platesc mai bine decat in sectorul public si clar mai bine decat companiile aflate in proprietate privata autohtona. Cu siguranta ca e vorba si despre tipul de business si de calificarea ceruta, dar asta mai poate arata si faptul ca afaceristii romani sunt mai stransi la punga cand e sa-si plateasca salariatii. De analizat in detaliu.
   • +1 (3 voturi)    
    Mai uita-te o data - cica sunt 18%, nu 8% (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 13:16)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Boa

    ma bate cum ti-a dat 6.6% din PIB, pe grafic e cam 7% (dar lumea zice ca e macar 10% cu sanse sa ajunga la 12%).

    https://www.mediafax.ro/economic/o-problema-de-care-nimeni-nu-vrea-sa-se-atinga-guvernul-cheltuie-42-din-toate-veniturile-bugetului-pe-salariile-celor-1-25-de-milioane-de-bugetari-19141763

    https://www.zf.ro/zf-24/cheltuielile-din-bugetul-de-stat-cu-salariile-celor-1-25-milioane-de-19154427

    Diferenta fata de Danemarca ar fi ca acolo scoala poate ofera si afterschool, clase de 15 elevi, eventual cu profesor asistent si chiar pentru elevi cu handicap sau probleme de invatare, spitalele au personal suficient si calitate deci nu e nevoie de clinici particulare (ei au 185 mii de angajati bugetari in sanatate, la noi sunt tot pe acolo la o populatie de 3 ori mai mare),
  • +2 (2 voturi)    
   cred ca e problema la raportare (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:09)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   Parca erau vreo 1.2-1.5 milioane de angajati bugetari, daca sunt putini pe hartie e normal si sa fie procent mai mic din PIB.
   Plus ca la noi colectarea bugetului din PIB sta foarte prost: circa 30%, cand state din zona au spre 40%, iar cele mari chiar spre 50%.
  • +6 (8 voturi)    
   Date eronate, chiar si pt. 2017 (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:59)

   n.dumiritu [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   Nu stiu de unde si-a luat datele autoarea graficului.

   Date actualizate 2020:
   Violeta Alexandru a spus că acum în REVISAL sunt „1,4 milioane de angajați contractuali (prin contract de muncă) la entități ”de stat”. “De stat”= instituții publice sau entități private controlate de stat. Revisal/Reges + ANFP + militarizate, ar da 1.700.000” (https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/ministrul-muncii-a-numarat-bugetarii-cati-angajati-sunt-la-stat-1291480)

   Numărul salariaților activi la 31 octombrie 2020 - 5.587.405 (https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/statistici/date-statistice)

   Proportia numerica bugetari/total salariati: 1,7/5,6 = 30%

   In ce priveste proportia PIB:
   - PIB estimat 2020: 880 mld. lei (optimist , https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24340399-ins-revizuit-11-9-contractia-pib-trimestrul-doilea-din-acest.htm)
   - chelt. salariale bugetari: 110 mld.lei (fara cele ale entităților private controlate de stat)
   Proportia salarii bugetari/PIB: 110/880 = 12,5%

   Uitati-va in grafic si vedeti ce tari au 30% din salariati bugetari si ce tari dau 12,5% din PIB pe salariile bugetarilor. Nu e deloc "cea mai mica proportie de lucratori la stat cu cel mai mic procentaj din PIB".

   Problema uriasa e ca 42% din buget merge pe salariile bugetarilor, iar 96% din buget merge pe salarii+pensii (inainte de majorare pensii). Iar la nivel local, administratiile au si ele de platit asistenta sociala care le secatuieste de venituri.
   • +1 (1 vot)    
    Sursa e mentionata (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 15:49)

    un_moftangiu [utilizator] i-a raspuns lui n.dumiritu

    EUROSTAT database...
    • +2 (2 voturi)    
     Graficul e rupt de date (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 21:29)

     n.dumiritu [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

     Am deschis documentul de unde vine graficul. Sub grafic zice ca bugetari/total salariati=17,8%. Imediat dedesubt are un alt grafic cu valorile nominale: 1.252.265 bugetari si 3.693.603 privati. Daca faci proportia, iti da 25%. Pe pag.urmatoare, spune ca in 2018 salariile bugetare ajung la 9,2% din PIB; in graficul dat este sub 7%. Cam asta cu calitatea graficului si a interpretarilor lui.

     M-am intrebat unde sint preotii daca sint numarati (undeva spre 20.000). Posibil sa fie la "3. Instituții subvenționate din bugetul de stat și bugetul asig. pt.șomaj" (42.470). Cu greu gasesti care sint aceste institutii. O parte din ele (doar acronime): ICR, SGG, INS, DLAF, ANR, ANRM, CNCAN, ICCMER, ONJN, SSC, CNSP, ANFPI. Or fi si preotii acolo, dar nu tot acolo pot fi si personalul neclerical (alti circa 20.000), tot salariati de la buget. Iarasi, in lista aia nu ai SRI, SIE, alesi locali (primari si viceprimari), parlamentari si angajatii lor etc. Deci daca iei 1,25 mil bugetari dati de INS si dai si proportia gresit, ce valoare are graficul ala?
 • -4 (24 voturi)    
  S-a mai dărâmat un mit... (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 8:10)

  spirache [utilizator]

  Ieri românii erau ultragiați la auzul unei știri despre cat de greu o duce o văduvă cu 4 copii in Grecia, susținând ca știrile ar trebui sa fie făcute despre saracii din Romania, cazand prada mitului sărăciei , desi: România mai face un pas spre bunăstare şi ajunge la 69% din media puterii de cumpărare din UE. Un PIB per capita în PPS mai mic decât cel al României îl are Grecia (68% din media UE), Croaţia (65% din media UE) şi Bulgaria (53% din media UE) https://www.google.com/amp/s/m.zf.ro/amp/zf-24/romania-face-pas-spre-bunastare-ajunge-69-media-puterii-cumparare-ue-19308227
  Acum se dărâmă alt mit privat vs bugetar in Romania. Se pare aproape toată Europa ,,omul gras" e mai bine-platit decat ,,omul-slab". Așa că, mai ușor cu ,, antreprenoriatului" pe scări.
  • +2 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:13)

   [anonim] i-a raspuns lui spirache

  • +6 (8 voturi)    
   Ce legatura are PIB-ul per capita cu bunastarea? (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:13)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Discutia e legata de multimea de persoane neangrenate in piata muncii, de bugetarii a caror activitate nu aduce decat batai de cap pentru cetateanul de rand si disparitatea veniturilor. Din salarii se imbogatesc doar bugetarii de nivel inalt infipti prin consilii de administratie si functii de director la regii autonome.
 • +2 (24 voturi)    
  studiile (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 8:37)

  gpavel [utilizator]

  in genere persoanele cu studii superioare sunt mai numeroase la stat(invatamant,tribunale,sanatate,contabi,inspectori....)!
  • 0 (20 voturi)    
   Exact (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:30)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Privatii din Romania angajeaza oameni fara pregatire,la munci repetitive,tocmai ca sa dea salariul minim pe economie.Baietii din privat au pus si ei cel mult de un Spiru Haret,Vasile Goldis,Eftimie Murgu,locuri in care se facea demult ''invatamant la distanta''.
   • +2 (6 voturi)    
    Parvenitii politicii dambovitene unde au scoala? (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:16)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    Tot pe la privata ... ca doar nu te intreaba unde ai facut scoala daca te angajezi pe pile sau daca mergi la primaria din sat
  • +6 (8 voturi)    
   Ascuns printre sloganuri invechite, (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:36)

   adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   se recunoaste si in articol cauza decalajului:
   "Ne bazăm mai mult decât alte țări pe firme mici cu valoare adăugată mică, având oameni cu o calificare redusă și care pot fi ușor înlocuiți"
   Asta in timp ce grosul bugetarilor il reprezinta armata, invatamantul, sistemul sanitar, politia, justitia. Foarte putine job-uri se ragasesc si la stat si la privat. Daca vrem sa comparam, trebuie comparat cat castiga un doctor sau un professor la stat si cat la privat.
   • +2 (4 voturi)    
    grosul sta la administratia locala si centrala (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:17)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

    adica comune si ministere, plus structuri.
  • -1 (7 voturi)    
   care studii?! la doctorate? (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:00)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   nu e vorba doar de studii superioare, un directoras la stat castiga mai mult decat unul din privat si au aceleasi studii, si lucreaza mai putine ore si primeste si tikete si zile libere si nu vine peste program, asa considera statul roaman ca este bine! nu e vorba doar de studii superioare, nici idee n-ai cati angajati fara studii superioare sun angajati in numeroasele primari din tara si cei care au studii sunt facute la far frecventa dupa 30 de ani ca ministrul Vela de exemplu! la privat nu merge cu diplome din astea ca nu se uita nimeni la tine!nu manipula ca nu tine vrrajeala! eu ma mir ca nu explodeaza mamaliga in tara asta si nu sunt proteste de strada violente impotriva acestor nedreptati!
 • +12 (20 voturi)    
  e bine ca bugetarii sunt platiti (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 8:53)

  Coresponedntu [utilizator]

  dar in Romania un anumit partid in special, a sprijinit si promovat diferente prea mari intre salariile de la stat si privat, si mai ales intre bugetari . Ultimele date statistice Eurostat dau Romania ca fiind tara cea mai polarizata din punct de vedere al veniturilor incasatae de populatie, cu foarte putini bogati si foarte multi saraci. Polticile partidului PSD care s-a aflat cel mai mult timp la putere in Romania, care culmea se declara Socialist sau Social Democrat, de stanga, au promovat pensii si salarii mai speciale pentru domenii ca justitia, Curtea constitutionala mai ales si cea de conturi, serviciii speciale, armata, si in general institutiiile de forta, in timp ce ceilalti bugetari au fost neglijati. In domeniile protejate, speciale, pentru care trag ceilalti romani, politicile sociale au introdus si sistemul unic in Europa, de pensionare timpurie, in institutiile judiciare si de forta avand pensionari la varste fragede, de 40 de ani cu pensii uriase si pentru lumea prospera occidentala.
  • -11 (23 voturi)    
   Fals. (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:28)

   spirache [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Nu iese nimeni la 40 de ani. Nici conform legii organizării judecătorești, nici conform legii pensiilor militare nu se poate ca cineva să iasă la 40 de ani. In schimb ar putea practic, strict practic , sa iasa la minim 49-50 de ani. Restul e gargară pentru plebe, circul necesar ajustării frimiturilor de pâine. Dar cand suntem analfabeți funcțional, cine mai sta sa citească legile? Luam totul deja mestecat de la televizor.
   • +3 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:28)

    [anonim] i-a raspuns lui spirache

   • +3 (5 voturi)    
    ala a iesit la pensie pentru ca nu a luat ORNISS (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 13:28)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui spirache

    si cica nu s-a gasit job pentru el in lipsa certificatului...
    Banuiesc ca nici pensii speciale de 75 mii de lei lunar, nu?

    Exemple garla:
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/azi-pensionati-maine-angajati-pe-post-oamenii-ministrului-carmen-dan-care-ajung-la-20-000-de-lei-lunar-770868

    Vechime de juma de an pentru un exercitiu sau o defilare?
 • +8 (20 voturi)    
  mda.. (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:09)

  blackstar [utilizator]

  doamne fereste sa scriem articole despre angajatorii ce dau salarii mizere :(
  • +9 (13 voturi)    
   tare as fi curios (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:48)

   blackstar [utilizator] i-a raspuns lui blackstar

   sa vad o comparatie cat din rezultatul muncii revine patronilor si cat revine angajatilor, ue vs ro
 • +12 (22 voturi)    
  Danemarca (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:13)

  FFF T [utilizator]

  În Danemarca, acolo unde salariații din sectorul public câștigă mai prost decât cei din privat, salariul mediu e 7.700 dolari. Net!
  Salariul minim 4.833 dolari.

  În România salariul mediu net este 3.372 lei, respectiv 693 euro sau 820 dolari.

  Salariul minim net în România este în prezent 1.346 lei, respectiv 277 euro.

  * dați salariile nete, nu brute. De când au trecut contribuțiile angajatorului la angajat, brutul e artificial, doar pe hârtie.
  • +3 (9 voturi)    
   7700$ net? (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:04)

   D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   Hai sa fim seriosi, nu stiu de unde ai astfel de date... Tarile scandinave au salarii mai bune, insa si preturile ca atare. Oricum, nu cred ca salariile medii nete depasesc 3500 de euro lunar nici acolo, poate in Elvetia sau Liechtenstein. Insa si acolo e o diferenta mare pana la cei 7700$ mentionati mai sus.
   • +2 (4 voturi)    
    fa tu calcule serioase (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:14)

    blackstar [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Wages_and_labour_costs/ro&oldid=480501
    • +4 (4 voturi)    
     Tocmai (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:13)

     D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui blackstar

     Din graficele preentate (multumesc pt informatie!) rezulta ca un danez are un venit anual net in jurul a 40keuro (in functie de situatia familiala. Nu e rau, insa de la cei 3500 de euro (cat iese de ex. daca imparti 42k la 12 -0 simplu, nu iau in calcul ca in aceste venituri pot intra bani de vacanta, ori sfarsit de an) la 7700$ e o cale lunga.

     7700$ lunar e un salar foarte bun (mult peste medie) in UE, fie el si brut.
  • 0 (0 voturi)    
   Judecati si salariul real (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 19:13)

   Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   Adica puterea reala de cumparare: Cat platesti pentru chirie, mancare, casa/apartament, utilitati, masini etc in atrile pe care le comparati.
 • +2 (12 voturi)    
  nu cati iau (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:39)

  srpc [utilizator]

  ci daca acei bani iti asigura un trai decent! asta conteaza! daca privatii platesc la limita subzistentei, e si vina statului, care permite asta, dar nu inseamna ca trebuie sa scada salariile bugetarilor ca sa "ajute" companiile sa-si creasca profitul, cum se intampla adesea
  • -1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:05)

   [anonim] i-a raspuns lui srpc

   • 0 (2 voturi)    
    aberezi (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 15:44)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui

    sa le acordam facilitati fiscale firmelor care platesc salarii decente
 • +3 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:47)

  [anonim]

 • +3 (9 voturi)    
  sgg plus 1260, mapn plus 1260 (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:48)

  di livio [utilizator]

  mă da cum găsesc conțopiști și apeviști, apeviștii mapn au și pensii speciale militare...medici nu găsesc, n-au nevoie, iese Ciucă cu apeveu să ne apere de covrig...amu Orban cre că a angajat și pretini și dușmani la sgg, să fie...l-a ntrebat presa ceva de asta?...nu cred, nici pe el nici pe eccelenza fikusz
 • +2 (2 voturi)    
  Not good, not terrible (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:51)

  hanu [utilizator]

  perfectly normal phenomenon.
 • +12 (20 voturi)    
  "Mediul privat" din Romania... (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:22)

  naitza [utilizator]

  ...vara trecuta eram la ITM, asteptand la coada. In fata mea era un cetatean, care implinise varsta de pensionare si umbla innebunit dupa dovezi ale vechimii. Omul aflase cu stupoare, ca firmele private (patroni romani) la care lucrase ani de zile, nu-i trecusera anii de vechime, nu aparea nimic in Revisal, pentru perioade lungi. Firmele respective nu mai exista, prin urmare omul trebuie sa caute diversi fosti colegi, pe care sa-i aduca martori intr-un proces, pentru a-si dovedi vechimea. Dupa cum spunea el, multi nici nu mai traiesc, pe altii dintre ei nu are de unde sa-i mai ia, asta in cazul ar fi dispusi sa-si piarda timpul pe la procese.
  In 2019, eu am fost la interviuri la mai multe firme cu patroni romani. La TOATE, mi s-a pus urmatoarea intrebare:"Te superi daca cel putin o parte din salariu ti-l platesc in plic?"
  Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii prefera la stat, sau la cules de sparanghel prin Europa, oriunde, doar sa scape de "mediul prvat" din Romania. Acum, este mai greu de plecat afara din cauza covid, dar dupa asta, oamenii tot vor refuza "mediul privat" din Romania. Nici legea "legatului de glie" a lu Teodorovici nu-i mai salveaza.

  PS
  Atept niste articole despre munca la negru sau la gri din Romania, despre motivele pentru care romanii prefera munci sub calificarea lor prin Europa, despre salariile mizere cu care sunt patiti, despre tepile pe care le iau de la angajatorii din Romania. Poate aflam si noi de ce suntem la concurenta cu Siria, la numarul de pribegi prin lume...
  Apropo: subiectul "stat vs privat", este fumat, a avut priza la criza trecuta(2009), acum nu mai intereseaza asa de mult.
  • +4 (10 voturi)    
   Mediul privat (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:07)

   smeuletz [utilizator] i-a raspuns lui naitza

   Nu e foarte usor sa fii antreprenor, iar sa fii unul complet cinstit este enorm de greu. Asta intrucat poti sa ii vezi pe ceilalti cum complet plata taxelor. In acest timp, daca tu, pe acelasi domeniu incerci sa fii complet cinstit, ai falimentul garantat, caci impozitarea in Romania este destul de mare. Pentru fiecare leu in mana la angajat trebuie sa dai 0.82 lei la stat. Ai taxe pe cladiri, ai nevoie de specialist pe siguranta muncii, altul pe date personale, altul pe PSI, ai nevoie de cursuri pe bani la fiecare, plus dosarele de rigoare. Asa ca multi patroni merg la gri. Oricum, problema mare nu sunt ei, ci sunt aceia care functioneaza complet la negru, si aici vorbesc de fabricute, service-uri auto, care nu au firma, nu au spatiu, nu au angajati, practic nu exista. Astia sunt cei mai destepti si mai profitabili caci ei nu se expun nici macar la controale (organele nu ii cauta pentru ca nu apar in baza de date dupa care isi fac controalele tematice). Si asta e la fel in multe tari nu doar in Romania (Germania, SUA, sa nu mai zic de cele din sud).
   Deci sa nu ponegrim naiv IMM urile romanesti, se fac progrese mari, si e important sa existe, astfel omul poate sa aleaga la cine lucreaza.
   • +3 (7 voturi)    
    Pentru simplul fapt ca... (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 15:18)

    naitza [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

    ...nu e usor sa fii antreprenor (in Romania), nu ai dreptul sa-l tzepuiesti pe angajat, sa spaguiesti politicieni, sa presezi agajatii dn institutiile statului prin politicienii pe care-i finantezi sa ocupe pozitii cheie, sa inchida ochii la faradelegi. L-a mintit pe om si, astfel l-a vaduvit de un drept al lui: pensia, pentru care credea ca a muncit. Faptul ca exista politicieni corupti, care fac presiuni asupra angajatilor din institutiile de stat, manati si spaguiti tot de catre acesti "antreprenori", asta este buba. Unii dintre ei, sunt si poiticieni, dar si antreprenori(Sebi Ghita e doar un exemplu).
    Problema "angajat la stat vs angajat la privat", este una falsa, rostogolita mereu pentru a-i santaja pe angajatii de la institutiile statului, sa inchida ochii. La fel si placa aia cu " angajatul roman este puturos sau incopetent", pentru a justifica bataia de joc la care-i supun. Daca sunt asa de prosti si de puturosi, cum de muncesc prin vest? Sa inteleg ca patronii de acoo sunt mai prosti decat smecherii de pe la noi?
  • +1 (13 voturi)    
   Suntem cam pe aceeasi linie (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:12)

   delavrancea [utilizator] i-a raspuns lui naitza

   Daca ar fi sa comentez, in mare ti-as dubla comentariul...
   Sper ca sa ne luminam si sa constientizam ca in cea mai mare parte salariile la bugetari sunt mici, iar la privat ceva mai mici.De aceea apare diferenta.
   Si acum...HOTNEWS!Ia sa ne scrieti si despre partea umbrita a muncii la privat...si acolo e trafic de influenta, coruptie, neamuri, gagici, conturi ascunse, bani la negru ...etc.Gasesti de toatele in sistemul privat.Faceti investigatii si scrieti va rog, dacă aveti dram de respect pentru majoritatea cititorilor vostri.Daca nu, sa nu ne mai aburiti cu articole d-astea, e valabil si pt restul presei.
  • -4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:13)

   [anonim] i-a raspuns lui naitza

  • -1 (11 voturi)    
   "mediul de stat" (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:53)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui naitza

   faptul ca unii angajatori din privat "nu trecusera totii anii vechime ai omului" sau ca "se plateste la gri" cine-i de vina? nu tot institutiile statului care nu-si fac treaba? si la institutii cine lucreaza? nu bugetarii bine platiti? sa nu-mi spuneti ca nu sunteti destui, ca in alte tari nu sunt mai multi si nici mai bine platiti si totusi reusesc sa controleze si sa-si faca treaba! cat despre patronii romani care nu platesc suficient tin sa te anunt ca patronii romani platesc cel mai mult din europa taxe si impozite pt un angajat ca procent din salariul brut, aproape 50% se vireaza spre buget,adica este taxata munca foarte mult! nicaieri in lumea civilizata nu sunt astfel de taxe! daca nu ar fitaxe asa mari angajatii ar fi mai bine platiti si daca nu ar fi taxe asa de mari pe salariile oamenilor de unde ar avea statul bani sa plateaxca bine anagajatii de la stat si aceste uriase nedreptati numite pensii speciale(si la varste fragede)?!
   • +5 (7 voturi)    
    Vinovatii... (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:19)

    naitza [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    ...sunt angajatii statului care iau spaga + salariu, dar si cei care dau spaga. Telefonul primit de administratorul firmei, de la angajatul la stat(ITM, DSP etc.) , pentru a-l preveni de eventuale controale, costa. Ba mai mult, spaga platita pentru contracte cu statul, este mult mai consistenta. Administratorul isi scoate parleala pe spinarea angajatului. Face concurenta neloiala altui antreprenor care este corect. Nu generalizez, dar faptul ca avem cei mai multi oameni plecati la munca afara, este o realitate. De ce prefera acesti oameni sa plece? Oare doar din cauza drumurilor, spitalelor etc? Eu nu cred.
    Sa fim cinstiti: multora dintre patroni, le convine de minune situatia. Au relatii stranse cu angajati corupti la stat si din poitica. Asa rezista, in detrimentul celor care ar putea crea un mediu privat corect si la noi. Din pacate, cei mai guralivi sunt astia cu spaga si cu tzeapa.
   • +1 (5 voturi)    
    Stimate wweesstt... (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:43)

    naitza [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    ...in comentariul tau, citesc:"sa nu-mi spuneti ca nu sunteti destui, ca in alte tari", de unde deduc faptul ca tu ai inteles ca eu lucrez la stat. Un lucru fals, lucrez in mediul privat, dar nu cel din Romania, pe care totusi, il cunosc destul de bine. Ti-am raspuns doar pentru a lamuri aceasta neintelegere a ta.


    PS
    Daca ai probleme in a intelege un text, te rog nu mai comenta. Citeste textul cu atentie, apoi incearca sa intelegi mesajul din text, abia apoi incearca sa comentezi, daca ai ceva de spus. Dar, nu abera, este pacat...
 • +1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:10)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  In tabelul 2 datele par de-a dreptul eronate (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:42)

  bogdan1477 [utilizator]

  Daca ma uit pe site la Min finantelor: https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2_bgcdecembrie2019.pdf vad ca la cheltuieli de personal avem 9%PIB in 2018 si 9.8% in 2019.
  Pe cand graficul ala arata undeva pe la 7% maxim...

  Si mai e o golaneala in datele alea... sunt raportate la PIB in loc sa fie raportate la bugetul de stat. Iar la noi, conform aceleiasi surse de la MFP, bugetul colectat a fost de 31% din PIB in timp ce media UE e undeva pe la 42-43% iar prin Danemarca e chiar peste 50%. Asha ca noi comparam mere cu pere si ni se pare ca stam inca bine....
 • 0 (6 voturi)    
  Bula se va sparge (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:20)

  omul din castelul inalt [utilizator]

  Cel mai bine se reflecta acest lucru la nivelul institutiilor europene, unde salariul mediu al acelor eurocrati este de 4000 EURO net! Aici vorbesc de functionari permanenti in aceste institutii, nu de europarlamentari sau chiar comisari europeni, care dupa cativa ani pleaca oricum. Vom fi condusi de niste incompetenti de functionari, pusi acolo sa aplice legile si regulamentele aberante, iar scalvii din privat le vor plati taxele si salariile barosane. Noii nostri patroni vor fi functionarii, atat la nivel european, cat si national. Pentru ei vom munci fara sa primim nimic in schimb.
 • +3 (9 voturi)    
  reduceti la 1/2 numerul de bugedari in Romania (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:52)

  hopsinoi [utilizator]

  si apoi va puteti compara cu Danemarca sau Germania.
  • -1 (1 vot)    
   Asta de unde ai scos-o? (Joi, 12 noiembrie 2020, 14:16)

   un_moftangiu [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Te duci tu sa predai la o clasa cu 70 de elevi numai pentru ca ti-a trecut prin cap sa reduci numarul de bugetari? Ai tu bani sa te tratezi in medicina privata ca sa trecem medicii de la stat la privat?
 • +2 (4 voturi)    
  Să-i spună cineva lui Bucsa asta (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:58)

  salvatore [utilizator]

  Ca și în România avem doua fabrici de automobile și noi producem și mai multe unități pe an decât ei și avem și cifra de afaceri mai mare decât ei. Dar deh, omul trăiește la Londra nu știe ce e pe-acasă plus ca are o partitura userist-sorosist de cantat.
 • +2 (6 voturi)    
  Despre Danemarca (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 14:00)

  CrisJti [utilizator]

  1. Functionarii publici din Danemarca sunt mai prost platiti decat privatii. Numai ca salariul mediu la stat e intre 2700-3500 EUR net, nicidecum sumele veficulate pe aici.
  2. Si la ei au problema numarului de angajati la stat, numai ca 55 % din populatia tarii este angajata legal iar mediul de afaceri e foarte dinamic, de asta e nevoie de un aparat de stat mai complex care sa rezolve problemele administrative la timp si care sa ajute mediul privat, credeti-ma, baietii astia chiar ajuta privatul.
  3. Sistemul public danez merge brici, indiferent de situatie (covid, sarbatori), totul se rezolva online, orice act iti este trimis prin posta sau pe mail mai rapid decat ti se spune. Fiscul de aici are grija sa-ti returneze banii promisi in maxim 2,3 zile de cand promit.
  4. Nu mai credeti aberatiile salariilor mari din Scandinavia, in Danemarca ca sa ai un salariu de peste 4000 EUR net, trebuie sa ai experienta solida in domenii de varf cum ar fi IT, Medicina, Energie, Cercetare- da, aici poti sa castigi si 6000-7000 NET, dar trebuie sa fii extrem de bun in domeniu. Un alt aspect e lagat de cetatenie, greu vei reusi sa ai salariu mai mare ca un danez, norvegian sau suedez.
 • 0 (2 voturi)    
  unde? (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 14:12)

  jorj_bv [utilizator]

  zice doar ca nu e normal ca fondul de salarii, asistenta si cel de pensii sa reprezinte 90% din buget. Asta inseamna ca poti investi doar ce ramane din restul de 10% dupa cheltuielile de functionare ale acelorasi intitutii, reparatii de scoli si drumuri, tablete, dezinfectanti ,etc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by