​​A apărut un proiect pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene vizavi de microgranturi, dar întâi o scurtă recapitulare. În luna octombrie, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, organizațiile neguvernamentale și cabinetele medicale au aplicat online pentru microgranturile de câte 2.000 de euro fiecare din cadrul ajutoarelor de stat din fonduri europene și de la buget, pentru redresare din criza COVID-19. Inițial, activitatea de contabilitate a fost exclusă, dar apoi actul normativ a fost completat în Parlament prin Lege, ce a intrat ulterior în vigoare, dar sesiunea a fost închisă. Cu alte cuvinte, contabilii nu au avut cum să aplice pentru microgranturi.

Cornel Grama, consultant fiscalFoto: Hotnews

Zilele trecute a fost publicat un nou proiect de OUG pe site-ul Ministerului. Acesta spune că va fi suspendat codul CAEN aferent activității de contabilitate.

Proiect OUG excludere contabili (click pentru a deschide)

“Înțeleg ca acele coduri CAEN introduse prin ultima modificare legislativa au fost suspendate până la 1 martie 2021 fără nicio explicație. Chiar și Codul CAEN 6920 pentru care s-au făcut atâtea demersuri de către experti contabili, consultanti fiscali, de către CEECAR și în cele din urmă de către parlamentari. Se pare că toate astea nu contează dacă printr-un proiect de OUG se poate modifica peste noapte ce e scris azi într-o lege”, a declarat consultantul fiscal Cornel Grama pentru HotNews.ro.

Totodată, proiectul de OUG spune că a fost publicat în Jurnal Oficial al Uniunii Europene o comunicare prin care au fost prelungite măsurile cu privire la acordarea de granturi, prevăzute în cadrul temporar, până la 30 iunie 2021.

Rămâne de văzut dacă măcar se va mai modifica legislația până atunci.

Citește și:

Experții au păzit OUG-urile noaptea în Monitorul oficial. „Răsplata”: autoritățile i-au exclus inițial de la microgranturi, iar când i-au inclus, au închis sesiunea. Interviu cu Cornel Grama