​Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5 la sută pe an. De asemenea, a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2% la sută pe an.

Noul CA al BNRFoto: Hotnews

O altă hotărâre vizează reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 5% de la 6% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie -23 decembrie 2020 și menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8%.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, declara pe 30 octombrie că, rata de politică monetară încă este mare comparativ cu alte țări din UE.

Potrivit acestuia, politica fiscală a făcut majoritatea muncii până acum, ajutată de politica monetară, „dar dacă ne uităm, Banca Centrală nu și-a atins ținta pentru cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară”.

Dobânda de politică monetară este încă sus. România are încă spațiu să ajungă la zero sau chiar negativă”, a mai afirmat Cîțu.

Tot el a mai afirmat atunci că rezervele minime obligatorii încă sunt mari, comparativ cu alte țări din UE.