Telemunca în proporție de 100%, precum și munca de la birou, au numeroase inconveniente și nu mai corespund realității de acum, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Business Service Leaders în România. Potrivit acestuia, pe termen scurt, companiile din industrie vor continua să migreze accelerat către conceptul de „Flex Office” și vor îmbina munca de la distanță cu cea de la birou.

Telemunca Foto: VMware

Veniturile generate de industria de servicii de business în 2020 sunt de 4,5 miliarde euro, contribuind cu aproximativ 2 – 2,5% la realizarea PIB-ului, similar cu industrii precum comerțul cu ridicata, electricitate și gaze, se arată în document. Pentru două din trei companii din domeniu cifra de afaceri va fi similară cu cea din 2019.

Conform sursei citate, 17% dintre companiile respondente au estimat o scădere a cifrei de afaceri cuprinsă între 5% și 30%.

• 14% dintre companii așteaptă o creștere a cifrei de afaceri, cu procente cuprinse între 5 și 50%.

“Printre efectele pandemiei asupra business-ului, companiile enumeră scăderea cererii externe (39%), impactul pandemiei asupra operațiunilor clienților (33%), căutarea unor arii noi de business (33%), creșterea cererii externe (30%), planuri globale de restructurare (27%), achiziții (3%). (Procentul total depășește 100%, companiile selectând mai multe variante)”, se arată în document.

Conform surse citate, telemunca a devenit principala opțiune a companiilor în această perioadă, dar a arătat și limitările legate de socializare, interacțiune și colaborare. Astfel, 82% dintre companiile chestionate au declarat că își vor păstra spațiile de birouri.

„Pe termen mediu, industria din România poate înregistra creșteri anuale între 5 - 10%. În plan economic, criza declanșată de Covid-19 reprezintă cea mai mare provocare din ultimii 20 de ani. Majoritatea companiilor speră ca economia și business-ul să își revină în 2021. 19% dintre companiile chestionate cred că industria își va reveni în Q1 din 2021, 19% în Q2, 5% dintre companiile chestionate - în Q3 și 5% - în Q4. 37% dintre companiile chestionate nu pot estima când își va reveni industria sau economia”, explică Ciprian Dan, Președinte ABSL.

• 54% dintre companiile care activează în industrie au deja un plan de recuperare/ continuare a afacerii, în timp ce 46% nu au un astfel de plan.

“În ceea ce privește sprijinul acordat de către autorități, 20% dintre companii au aplicat pentru șomaj tehnic, 11% au primit ajutor de la stat, 11% - scutiri de taxe, 6% - amânarea plății impozitelor și 6% au accesat granturi UE/ fonduri europene. 38% dintre companii nu au beneficiat de niciun sprijin din partea statului”, menționează sursa citată.

Munca hibrid

„Experiența ultimilor luni a demonstrat că telemunca în proporție de 100%, precum și munca de la birou, au numeroase inconveniente și nu mai corespund realității de acum. Din cauza măsurilor de siguranță a angajaților, companiile nu pot avea echipe mari care lucrează de la birou, de aceea s-au orientat către un sistem de muncă hibrid”, conform studiului.

• 48% dintre companiile respondente vor lua în calcul în 2021 un sistem de muncă hibrid, 13% dintre companii vor continua în sistemul de telemuncă, în timp ce 39% dintre companii consideră că pe termen mediu telemunca nu este o alternativă viabilă.

„Pe termen scurt, companiile din industrie vor continua să migreze accelerat către conceptul de „Flex Office” și vor îmbina munca de la distanță cu cea de la birou pentru o eficientizare a costurilor legate de spațiile de birouri, dar și atragerea unei forțe de muncă diversificate, dintr-un areal geografic mai larg. Astfel, timpul petrecut în trafic va putea fi folosit într-un mod productiv, iar forța de muncă ce nu putea fi angajată până acum din cauza distanței față de birou, va deveni disponibilă. Toate acestea vor contribui la creșterea eficienței și menținerea atractivității României ca destinație predilectă pentru outsourcing”, spune Cătălin Iorgulescu, reprezentant al Consiliului Director ABSL.

• Pe termen mediu și lung, 58% dintre companii apreciază că numărul angajaților din industrie va crește, 22% - consideră că numărul de angajați va fi în scădere, în timp ce 20% dintre companii consideră că numărul angajaților va rămâne constant.

• Pe fondul pandemiei, a reevaluării costurilor și al automatizării, companiile chestionate consideră că numărul de angajați este posibil să scadă cu până la 4,5% până la finalul lunii iunie 2021. Numărul estimat de angajați în industrie la acest moment este de aproximativ 131.000.

„Înainte de pandemie, cea mai mare provocare pentru firmele din industrie era legată de forța de muncă bine pregătită. Toate discuțiile legate de dezvoltarea industriei aveau ca punct central recrutarea și reținerea talentelor. Rata medie a plecărilor din companie a fost de 22% pentru perioada 2017 - 2019. Pentru perioada ianuarie – iulie 2020, rata medie a plecărilor din companii a fost de doar 12%”, spune Ciprian Dan, președinte ABSL.

• Majoritatea angajaților cu contract pe termen lung furnizează servicii pentru clienți (29%), IT și dezvoltare de software (28%), servicii financiare contabile (19%), HR (10%), managementul lanțului de aprovizionare (6%), servicii bancare și de asigurări (1%).

• Cele mai importante orașe pentru industria de business services sunt București, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Sibiu.

Studiul ABSL, în colaborare cu KPMG, a fost realizat în perioada iulie – octombrie 2020. Eșantionul este de 59 de companii care activează la nivel național.