Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas stabilă la minus 0,3% în luna octombrie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a rămas stabilă la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia şi România, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres. Comparativ cu situaţia din luna septembrie, rata anuală a inflaţiei în luna octombrie a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în 10 state membre. În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,8% în luna octombrie, de la 2,1% în septembrie.

EurostatFoto: Eurostat

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,8%), Ungaria (3%), Cehia (2,9%) şi România (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,%), Estonia (minus 1,7%) şi Irlanda (minus 1,5%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (care au crescut cu 0,38 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,81 puncte procentuale din avansul inflaţiei, în luna octombrie.

Eurostat subliniază, însă, că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a înregistrat o creştere de 0,2%, la fel ca şi în luna septembrie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,2% în luna octombrie a acestui an, de la 2,5% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,34%, serviciile cu 2,85%, iar mărfurile nealimentare cu 0,60%.

"Preţurile de consum în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019, au crescut cu 2,2%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2019 - octombrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2018 - octombrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,9%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,7%", se arată în comunicatul INS.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2,1% la sfârşitul acestui an, în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, şi de 2% în trimestrul III din 2022, potrivit celui mai recent Raport asupra inflaţiei.