„Forță de muncă avem, productivitate încă mai avem, dar capitalul intern lipsește. Atâta cât este capital intern, 80% se duce în imobiliare”, a spus Lazea.
De ce se duce acolo?
Trei exemple date de Lazea
1. Taxa pe dividende de numai 5% te invită să scoți bani din firmă, și în loc să-i reinvestești în capital și activități productive, să-i duci acasă.
2. Fiind foarte slab impozitate proprietățile, e tot ca un fel de invitație de a nu te duce cu banii în acțiuni la bursă sau fonduri de pensii, asigurări, în investiții productive, ci cel mai ușor din punct de vedere fiscal pentru tine e să-i investești în imobiliare. Acolo vei fi taxat cel mai puțin.
3. Dacă vrei să faci tranzacții imobiliare odată ce ai investit în ele, iarăși ești ajutat fiscal pentru că primele nu 90.000 de euro, acum Parlamentul, în înțelepciunea sa, a crescut la 140.000 euro, sunt taxate cu TVA de numai 5%.
„Cum să nu fii tentat să faci exact lucrul ăsta? Să scoți bani din întreprindere, să-i investești în imobiliare și să faci tranzacții cu imobiliare. Tot sistemul este croit în așa fel”, a mai afirmat Valentin Lazea.
Ar fi necesară reducerea cheltuielilor bugetare
„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară, numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale: cu dotarea spitalelor, școlilor, infrastructura, etc. Chiar dacă un Guvern și-ar asuma înghețarea salariilor și pensiilor tot nu va fi suficient, pentru că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească”, a mai arătat Lazea.
Potrivit acestuia, vin cheltuieli deja legiferate din urmă, care încă nu s-au manifestat în anul ăsta: alocațiile copiilor, profesorii etc.
Bugetarii să muncească 4 din 5 zile pe săptămână și să li se reducă salariul cu o cincime
• Din reduceri de cheltuieli eu nu văd cum s-ar putea în cei patru ani care vin mai mult de 1,5 – 2% ajustare. Noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în 2024.
„Ni se spun lucrurile cu colectarea mai bună de cel puțin 20 de ani. Colectarea bună înseamnă că din ziua 0 după câștigarea alegerilor, Guvernul trebui să lanseze licitații pentru dotarea informatică a ANAF. Licitațiile știm că la noi se contestă. Iarăși se organizează, iarăși se fac contestații. Durează. Să zicem că se face și că există voință politică pentru informatizarea ANAF și mai ales pentru tratarea tuturor contribuabililor „prieteni sau neprieteni” cu aceeași unitate de măsură”, arată Lazea.
• Sunt atâtea portițe fiscale, atâtea exceptări, facilități care s-au dat la neplata impozitelor pentru atât de multe categorii încât din cota unică nu a mai rămas absolut nimic. Aștept de la cei care au susținut cota unică să spună că din cota unică nu a mai rămas nimic și să se revină măcar la principiile cotei unice.
„Nu este normal ca o mică parte din firme să plătească 16% impozit pe profit, iar restul 1% pe cifra de afaceri, ca TVA să nu fie doar 19%, ci 19,9%, 5% sau zero, nu este corect ca dividendele să fie taxate cu 5% și nu ca și celelalte câștiguri de capital cu 16%, iar anumite categorii, constructori și informaticieni să nu plătească anumite impozite”, a explicat el.
Ori dl Lazea vad ca are alte pareri
Cu cat mai multe cu atat mai bine :)
Intrebarea e daca aia cu studii superioare la a sta in joburi de stat isi justifica salariul mult prea mare ( si nu ma refer la medici ) in multe locuri numarul de salariati este mult prea mare pentru nevoile statului.
PS: si banuiesc ca tu esti un angajat la stat, am observat ca angajatii la stat in Romania isi motiveaza salariul foarte aprig cu diploma de 2 lei si aia obtinuta cu plagiat
Da lucrez la stat, si din cate vad si cei care lucreaza in privat au timp sa posteze
Celelalte intrebari ale tale, e cum zici tu "cu nuca" nu are legatura cu ce am zis eu.
Mi s-a terminat pauza de masa. Mult succes!
Important era trendul, nu diferenta in sine.
In contextul actual, datele alea sunt oricum absolut irelevante. Sunt irelevante pentru ca suntem in 2020, dupa cresteri necontrolate de salarii in sistemul public si sunt irelevante pentru ca adevarata problema la noi este productivitatea - nepotul angajat consilier plimba cafele pentru 10000 de lei / luna.
In final lumea nu mai economiseste, se grabeste sa-si pape toti banii. E bine ?
Nu ma contraziceti; cat este, anual, deficitul la capitouul "turism" in balanta de plati ?
16% impozit pe profit
5% impozit pe dividende
5% sau 19% TVA la achizitia unei locuinte noi
1-3% taxe notariale
3% comisionul agentului imobiliar
costuri cu utiliare apartamentului si apoi mobilarea lui (e nou)
1 chirie lunara costul cu inchirierea.
Daca decide sa investeasca la bursa sau in propriul business nu are nici unul din costurile de mai sus.
Alegeti voi varianta mai optima fiscal pentru dl. Lazea pt ca el are dificultati cu subiectul asta.
Dupa propria mea experienta, cine e investitor in imobiliare nu investeste la bursa si nici invers. Deciziile nu sunt bazate pe cotele de impozitare.
Perfect adevarat, insa de la un anumit nivel in sus.
Noi cheltuim in fiecare luna aproape tot salariu, ce ramane bagam in conturile sau depozitele de la banci, chiar daca dobanda este extrem de redusa.
Poti sa depui si numai 300 lei pe luna, in vreme ce un aparatment costa minim 40.000 Euro, decinu am cum sa cumpar "fractionar" ceva proprietati imobilare!
la noi nevoia de investiții fizice este foarte mare atât la stat cât și locuinte (cererea va face domeniul oricum mai profitabil) așa că banii se vor duce oricum mai mult în imobiliare nu cum vrea un finanțist nu poate el dirija chiar tot
si ar mai fi ceva ...
dormiti linistiți cec garantează(statul) bnr are vre-o vină?
unde erau sfaturile bugetarilor de la bnr?
se tot străduiesc și pe aici unii consultanți pe fonduri de investiții să demonstreze că este mai rentabil să pui banii la ei și ei la bursa și așa mai departe... iar oamenii nada..
de ce oare?
cine cumpără imobiliarele patronilor pe care-i critică domnul de mai sus? oamenii. care nu au încredere în bursă, fonduri de investiți... de ce oare?
pantru că toți au văzut ce au pățit cei care au dormit liniștiți... și nu mai au încredere
iar pentru asta vina cea mai mare o au cei care știau ce se întâmplă și au tăcut (parcă se cheamă tăinuitori sau complici?) manole, lazea et co au vre-o vină? că tot ei erau pe acolo