Criza cauzată de pandemia de COVID-19 a împins îndatorarea la nivel global la un nou nivel record de 272 de mii de miliarde de dolari în trimestrul trei, potrivit Institutului pentru Finanțe Internaționale (IIF), acesta avertizând asupra „atacului tsunamiului de datorii”, potrivit CNBC.

DolariFoto: Dreamstime.com

Institutul afirmă de asemenea că datoria globală va sparge și actualul record în următoarele luni, estimând că aceasta va ajunge la 277.000 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, echivalentul unei îndatorări de 365% raportat la PIB-ul mondial.

Noul nivel al îndatorării vine după ce guvernele din întreaga lume au luat măsuri de susținere a companiilor și ajutorare a cetățenilor afectați de pandemia de COVID-19 și închiderea economiilor.

Afacerile au fost de asemenea nevoite să caute noi surse de finanțare după ce activitatea lor a fost sistată sau a încetinit din cauza coronavirusului.

Ambele evenimente s-au tradus prin împrumuturi mai mari și, prin urmare, un nivel mai mare al îndatorării.

„Datoria globală a crescut cu 15 mii de miliarde de dolari în primele trei trimestre ale lui 2020 pe fondul creșterii abrupte a împrumutării de către guverne și companii, ajungând acum la 272.000 de miliarde de dolari”, a precizat miercuri IIF.

Printre țările avansate, îndatorarea a crescut peste nivelul de 432% din PIB în trimestrul trei, o creștere procentuală de 50% față de 2019.

Peste jumătate din această creștere s-a datorat Statelor Unite, care au adoptat unul dintre cele mai mari pachete de stimulare economică din lume.

În zona Euro, măsurile guvernelor au dus la o creștere de 1,5 mii de miliarde de dolari a datoriei publice în aceeași perioadă de timp, aceasta ajungând la 53.000 de miliarde de dolari.

Însă în zona Euro nivelul îndatorării rămâne sub recordul absolut de 55.000 de miliarde de dolari, stabilit în al doilea trimestru al lui 2014, când aceasta se confrunta cu criza datoriilor suverane.

În piețele emergente nivelurile de îndatorare au crescut la peste 248% din PIB, Libanul, China, Malaysia și Turcia având cea mai mare creștere a datoriilor în sectoarele non-financiare.

Însă nu doar pandemia de COVID-19 este de vină pentru nivelul masiv al datoriei globale.

„Rata de acumulare a datoriilor este fără precedent încă din 2016, crescând cu 52.000 de miliarde de dolari”, a raportat IIF.

„Deși 15.000 de miliarde din această creștere a fost înregistrata în 2020 în timpul pandemiei de COVID-19, acumularea de datorii din ultimii 4 ani a depășit cu mult creșterea de 6.000 de miliarde de dolari din cei 4 care i-au precedat”.

Nivelurile mai ridicate de îndatorare pun guvernele, companiile și gospodăriile într-un risc mai ridicat în perioade dificile economic deoarece sunt nevoite să gestioneze datoriile respective.

Citește și: