”Suntem prinși între două zicale: Până la Dumnezeu te omoară sfinții iar al doilea e Peștele de la cap se-mpute. Și e foarte puțin loc pentru bună credință între aceste două zicale. Cerințele legale pentru firme au ajuns la nivele care frizează absurdul. Fie că ești o prăvălie cu doi angajați sau o corporație cu mii de angajați, astăzi trebuie să ai: responsabil cu securitatea muncii, responabil pentru spălarea banilor, pentru protecția datelor, responsabil cu securitatea fizică- care trebuie să producă analize de risc, responsabil cu arhiva, contracte anuale obligatorii de medicina muncii. Și mai toate cu dosare cu șină, mai nimic digitalizat și cu amenzi usturătoare dacă nu te conformezi. Toate aceste lucruri costă și împovărează foarte mult bilanțul firmei. Vestea bună e că există două soluții: simplificare și digitalizare. Pare simplu, dar e foarte complicat pentru că este nevoie de multă voință politică!”, a spus luni ​Dragoș Petrescu, coordonatorul Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Imagine de la conferința de luni a CDRFoto: Hotnews

”România are afectate sistemele vitale. E nevoie ca toată lumea să pună umărul cu bună credință la ieșirea din criză. Coaliția a avut 14 task-force-uri care au fost în contact săptămânal cu Guvernul, Președinția, comisiile parlamentare ș.a.m.d. Și vreau să vă spun că este loc de mai bine. Trebuie să ne străduim cu toții mai mult”, a mai spus Petrescu, într-o conferință în care au fost prezentate prioritățile mediului de afaceri.

Pe partea de fiscalitate a vorbit Ramona Jurubiță, președintele FIC- Consiliul Investitorilor Străini: ”Primul meu mesaj e legat de cota unică. Toate companiile duc o luptă pentru a rămâne în piață și a-și putea deservi clienții. Sunt și companii care au avut de câștigat, dar avem și multe firme care sunt aproape de moarte clinică. Privim cu teamă ca acest pilon al cotei unice să nu dispară din peisajul fiscal. Soluția nu trebuie să fie introducerea de noi impozite și taxe sau creșterea celor actuale, ci o colectare mai bună”, a explicat Jurubiță.

Ea admite că, deși s-au făcut progrese în privința digitalizării ANAF, mai rămân foarte multe lucruri de îmbunătățit. ”Deși avem câteva semințe sădite (avem Spațiul Virtual Privat, de pildă) să nu uităm că bazele de date nu sunt corecte toate- informațiile nu sunt actualizate în timp real și nu sunt interconectate nici pe orizontală nici pe verticală. Dacă ne vine un control de la Poliția Economică, ei nu pot lua datele la zi de la ANAF, ca să vă dau doar un exemplu. În plus, ne dorim un ANAF orientat mai mult spre îndrumare decât spre control și sancționare”, a mai spus președintele FIC.

Jurubiță s-a mai referit și la interpretările neuniforme din partea funcționarilor Fiscului, cu privire la spețe similare, dându-se ca exemplu tratamentul fiscal al tichetului cadou sau scutirea pentru cheltuieli de cercetare-dezvoltare. Chiar acum de discută în comisii noul Cod Fiscal.

”Acestea sunt prioritățile cele de care viitorul Guvern trebuie să țină cont pentru că ele sunt reprezentative pentru întreg mediul de afaceri”, a adăugat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

La conferință a fost prezent și Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane. ”Dacă acum un an întrebai care e principala problemă a noastră ți se răspundea că este problema forței de muncă. Criza medicală va trece și va trebui să vedem cu cine plecăm din nou la luptă. Piața forței de muncă și Educația rămân de asemenea priorități importante. Vedem măsuri pe care Guvernul le-a luat deja (Kurzarbeit). Dar subliniem că aceste sisteme vor trebui prelungite și îmbunătățite. Va veni și momentul post-pandemie și va trebui să lucrăm la îmbunătățirea calității vieții, unde suntem depășiți”, a spus Anastasiu.

Vezi aici prioritățile Coalitiei pentru Dezvoltarea României pentru 2020-2021.