​Guvernul va aproba în ședința de luni a treia rectificare bugetară din acest an. Premierul Ludovic Orban a spus la începutul ședinței că este necesară această rectificare deoarece avem o situație "care a generat noi şi noi provocări şi cheltuieli" și pentru că trebuie asigurate resursele pentru plata pensiilor, în condițiile în care punctul de pensie a crescut cu 14%.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orban a mai afirmat că este necesară asigurarea resurselor financiare pentru şomajul tehnic. De asemenea, este necesară o creştere a fondurilor în domeniul sănătăţii, în special la bugetul Casei asigurărilor de sănătate pentru a face faţă cheltuielilor sporite din domeniul sănătăţii, provocate de pandemia de COVID.

Potrivit premierului, consiliile judeţene şi Primăriile solicită echilibrarea bugetelor locale pentru a face faţă cheltuielilor sociale. La nivelul consiliilor județene pentru Direcţiile Generale de Asistență Socială şi Protecţia Copilului, iar la nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale pentru a aloca resurse suplimentare către bugetele locale, astfel încât să facă faţă plăţilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, a precizat premierul.

Veniturile bugetului se diminuează, pe sold, cu suma de 5,212 miliarde lei, iar cheltuielile cu 683,6 milioane lei. Deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 4,529 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar, în sumă absolută, crește la 96,058 miliarde lei, acesta reprezentând 9,1% din PIB.

Vezi și

​Rectificarea bugetară nr. 3. Cine primește mai mulți bani și ce bugete se diminuează