Sari direct la conținut

Veștile proaste, cele bune și cele neutre din minuta discuțiilor din Consiliul de Administrație al BNR

HotNews.ro
Noul CA al BNR, Foto: Hotnews
Noul CA al BNR, Foto: Hotnews

Cele mai recente date și informații indică o redresare (..) care se va întrerupe însă probabil spre finele anului, sau chiar se va inversa ușor, similar evoluțiilor pe plan european, sub impactul noului val pandemic și al restricțiilor de mobilitate asociate, arată minuta discuțiilor din ședința CA al BNR de acum două săptămâni. ”În același timp, s-a convenit că perspectiva finanțelor publice și creșterea, în contextul electoral, a incertitudinilor asociate acesteia sunt de natură să amplifice presiunile asupra primei de risc suveran, cu potențiale consecințe asupra volatilității cursului de schimb al leului, implicit asupra inflației și în final asupra costurilor de finanțare și ritmului redresării economiei”, se mai arată în document.

Vești proaste:

  • Acoperirea deficitului de cont curent cu fluxuri de capital autonom și-a reluat tendința de înrăutățire, în condițiile scăderii ample a investițiilor străine directe.
  • În perspectivă apropiată, piața muncii ar putea însă resimți impactul deteriorării situației epidemiologice, chiar dacă unele rapoarte și sondaje de specialitate au evidențiat la începutul toamnei o ușoară îmbunătățire a intențiilor de angajare.
  • IRCC și-a accentuat descreșterea în ultimul trimestru al anului curent, caracteristicile indicelui rămânând însă o sursă de incertitudini în ceea ce privește funcționarea mecanismului de transmisie a politicii monetare, au semnalat unii membri ai Consiliului.
  • În ceea ce privește condițiile financiare, membrii Consiliului au arătat că acestea au continuat să se amelioreze, sub impactul celor trei scăderi succesive ale ratei dobânzii de politică monetară efectuate în perioada martie-august și pe fondul lichidității furnizate instituțiilor de credit de către banca centrală.
  • Perspectiva finanțelor publice și creșterea, în contextul electoral, a incertitudinilor asociate acesteia sunt de natură să amplifice presiunile asupra primei de risc suveran, cu potențiale consecințe asupra volatilității cursului de schimb al leului, implicit asupra inflației și în final asupra costurilor de finanțare și ritmului redresării economiei.
  • Incertitudinile asociate noii perspective continuă să fie extrem de ridicate, au subliniat în mod repetat membrii Consiliului, și de natură a induce riscuri în dublu sens la adresa evoluției viitoare a inflației, în contextul noului val pandemic, dar mai ales în absența, în conjunctura electorală actuală, a programului bugetar pentru anul 2021, care să prefigureze coordonatele viitoare ale politicii fiscale și ale celei de venituri.
  • Incertitudini mari caracterizează și evoluția viitoare a investițiilor, a căror creștere este așteptată să se tempereze în trimestrul IV 2020 și să se reaccelereze ușor în 2021. S-a arătat că perspectiva este totuși condiționată de cererea de consum și de cea externă, implicit de funcționarea lanțurilor internaționale de producție, dar și de situația veniturilor/profiturilor firmelor și de încrederea investitorilor, precum și de viteza de recuperare a țărilor de origine a investițiilor străine – toate potențial afectate mai durabil de recrudescența pandemiei.
  • Membrii Consiliului au discutat îndelung situația finanțelor publice și incertitudinile mari asociate perspectivei acesteia, inclusiv în context electoral, de natură să inducă riscuri la adresa evoluțiilor și stabilității macroeconomice, pe un orizont mai mare de timp. S-au exprimat îngrijorări legate de creșterea amplă, posibil peste așteptări, a deficitului bugetar în acest an, sub impactul crizei pandemice și al măsurilor de sprijin adoptate, precum și ca efect al majorării unor cheltuieli cu caracter permanent, cu repercusiuni asupra execuțiilor bugetare viitoare, precum și asupra necesarului și costului finanțării.

Vești bune:

  • Membrii Consiliului au remarcat că pe piața muncii efectele adverse ale crizei pandemice au fost relativ limitate până acum, inclusiv în raport cu așteptările, în condițiile repornirii activității în numeroase sectoare după începerea relaxării graduale a restricțiilor, dar și ca urmare a extinderii măsurilor de sprijin guvernamental vizând păstrarea relațiilor de muncă. Astfel, efectivul salariaților din economie și-a stopat practic scăderea în iunie, iar rata șomajului BIM și-a încetinit ascensiunea în intervalul mai-iulie, pentru ca în august-septembrie să consemneze chiar ușoare corecții descendente, ajungând la 5,2 la sută. Rata locurilor de muncă vacante a continuat totuși să se reducă relativ alert în trimestrul II, însă inegal la nivel sectorial, piața muncii devenind astfel mai relaxată, dar în condițiile unor schimbări structurale, relevate inclusiv de creșterea interesului de angajare al firmelor care desfășoară activități esențiale sau compatibile cu distanțarea socială
  • În acest context, s-a apreciat a fi însă foarte posibilă inițierea în viitorul apropiat a necesarei consolidări bugetare, de natură să inducă, la rândul ei, riscuri la adresa actualei prognoze a evoluțiilor macroeconomice, inclusiv prin intermediul caracteristicilor și etapizării măsurilor de corecție implementate. S-a argumentat din nou în favoarea concentrării acestora la nivelul cheltuielilor curente, în vederea minimizării efectelor adverse asupra redresării și potențialului de creștere a economiei pe termen mediu, precum și pentru prevenirea unei agravări a dezechilibrului extern.
  • Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie la 2,45 la sută, de la 2,68 la sută în august, iar în octombrie la 2,24 la sută – vizibil sub nivelul prognozat și ușor sub valoarea de 2,58 la sută de la finele trimestrului II –, în principal ca urmare a ieftinirii mult peste așteptări a legumelor și fructelor.
  • Fluctuațiile recente ale raportului schimb leu/euro – antrenate de creșterea aversiunii globale față de risc în contextul noului val pandemic, dar și de decizii politice interne ce induc riscuri la adresa sustenabilității finanțelor publice –, au fost totuși sensibil mai modeste decât cele din regiune.

Vești neutre:

  • Membrii Consiliului au reiterat că păstrarea încrederii în moneda națională, în condițiile adâncirii deficitelor gemene, constituie un element central al conducerii politicii monetare în acest an, presupunând o reducere graduală și sustenabilă a ratelor dobânzilor pe piața monetară și a celor la creditele în lei.
  • Potrivit indicatorilor cu frecvență ridicată, redresarea economică din trimestrul III se prefigurează a fi inegală, consumul privat conturându-se drept un element important – după contribuția decisivă adusă la contracția severă din trimestrul anterior –, în timp ce aportul investițiilor ar putea fi modest, ulterior evoluției peste așteptări din precedentele trei luni.
  • Au fost evocate creșterea în intensitate a pandemiei pe continentul european și posibila prelungire a noului val, dar și anunțurile privind disponibilitatea în viitorul apropiat a unui vaccin eficace, precum și caracterul mai puțin sever al actualelor restricții de mobilitate, alături de capacitatea crescută a populației și a agenților economici de a-și adapta comportamentul la criza de sănătate. S-a considerat că, prin potențialul impact exercitat asupra venitului disponibil real și a sentimentului de încredere a populației, acestea induc riscuri mixte la adresa consumului gospodăriilor – anticipat să-și slăbească substanțial ritmul în trimestrul IV 2020, sau chiar să se comprime în termeni anuali, dar să își reia apoi ferm trendul de redresare și să revină în 2021 la o valoare semnificativ pozitivă.

Citește aici textul integral al minutei BNR

ARHIVĂ COMENTARII
ipolitic • 2024-04-07 16:09:04
De s-ar intoarce? Sarcina lor e sa ramana acolo si sa devina majoritari. Dupa aia mai vedem noi.
37 7
gussy • 2024-04-07 20:15:33
Cei care au acumulat acolo fonduri suficiente și au și pensii destul de mari, comparativ cu România, se vor întoarce. Mulți dintre cei care deja au dublă cetățenie USA și Canada. E bine că banii lor vor intra în economie, dar ei nu se întorc aici pentru o viață activă, vin pentru că încă se simt legați de locurile natale iar viața aici este mai simplă și mai ieftină. Cei care mai au zece sau douăzeci de ani de activitate nu vor reveni. Cei tineri, cei care s-au născut acolo, slabe șanse să revină. Iar cei care acum pleacă, în special la universități din afară, nu putem ști, depinde cum va evolua România în raport cu restul lumii.
1 10
Chitibusarul • 2024-04-07 16:26:21
Sunt unii care si-au luat si mai multe case in Romania dar de intors se vor intoarce doar in cosciuge!
15 22
motanul_gri • 2024-04-07 17:49:31
Stiu pe cineva plecat de multa vreme in Spania care a trimis o gramada de bani rudelor ramase in tara ca sa ii construiasca un frumos cavou. Nu casa, pentru ca nu are nici cea mai mica intentie sa se intoarca viu. Doar mormant, ca sa fie ingropat aici si sa aiba cine sa ii organizeze "ca la carte" toate pomenile si praznicele in cei 7 ani de dupa - element important, in conceptia lui, pentru usurarea accesului la viata vesnica.
7 21
MonaM • 2024-04-07 22:31:31
Accesul la viata vesnica??? HAHA ce prostie mai debiteaza lumea! De unde scot asa ceva??? Tampiti si spalati la creier de biserica. Vai de mama lor
4 8
pehash • 2024-04-08 08:00:53
Păi fix pe ăștia i-au întrebat autorii studiului. Scrie clar în introducere.. au pus preotul din fiecare parohie să le dea o listă de enoriași. "any link with probability representative sampling is not reliable".
0 5
luci_p • 2024-04-07 18:06:21
Ce nu pot sa inteleg e atunci cand isi irosesc economiile construind case imense in zone abandonate, fara potential. Daca tot vor sa se intoarca, de ce ar face-o intr-o zona in care nu au facilitati si nici posibilitatea de a-si gasi un job? Nu mai bine ar alege un oras mare sau zonele din apropiere, astfel incat nivelul de trai sa nu scada (prea mult) comparativ cu locul de unde au plecat?
5 20
motanul_gri • 2024-04-07 18:42:42
Sunt case de retragere pentru cand vor iesi la pensie. Problema este ca subestimeaza problemele de sanatate care vor aparea mai mult ca sigur la un moment dat la batranete. Cand ajungi bolnav greu deplasabil, cu probleme de vedere sau senilitate cel mai rau lucru este sa domiciliezi intr-o zona izolata, fara utilitati (apa curenta, gaze, canalizare), cu acces dificil la magazine alimentare sau farmacii si fara oameni in apropiere care sa poata sa te ajute chiar contra cost.
1 29
dr pepper • 2024-04-07 22:05:02
"case de retragere" ???? ha ha ha
7 0
tudor74 • 2024-04-08 01:21:49
Da bine, nici in mijlocul Bucurestiului nu stai mai bine. Am o cunostiinta cu 2 parinti batrani si de fiecare data cand ajunge cu ei la spital duce munca de lamurire si lupta cu doctorii SA LE FACA CEVA! Ca ei dau dn umeri si zic "pai sunt batrani" si vrea sa ii trimita acasa cu o aspirina. Nici mort nu ma mai intorc in Romania!
0 9
Pensionar_2021 • 2024-04-08 10:26:27
Ai dreptate referitor la cum suntem tratati noi, "mortaciunile ambulante". Dar tot este infinit mai bine in mijlocul Bucurestiului decat intr-o zona izolata. Chiar la Calarasi, resedinta de judet, de aprope zece ani SPitalul judetean nu mai are anestezist!
0 1
Cata_ • 2024-04-08 16:14:37
eh, partea cu "un paracetamol" e tot mai frecventa si in vest, germania, olanda, UK. Intreaba pe oricine care a avut de-a face cu sistemul public de sanatate din vest. E tot mai greu sa ajungi la un consult, e tot mai greu sa ajungi la o investigatie mai serioasa
0 0
fghr • 2024-04-08 00:11:21
Io nu pot să nteleg de ce te ar interesa cat își face omul casă sau în ce zonă și o face .. pare mai mult invidie
0 7
john700 • 2024-04-07 17:01:05
In urmatorii ani se va inregistra o masiva intoarcere acasa. 1. Vor incepe sa se pensioneze decreteii. 2. Situatia din Vest va continua sa se degradeze masiv dpdv al securitatii, ideologiei, finantzelor. 3. Dpdv al finantzelor personale va fi mai usor de castigat si trait in Romania. Desigur, marea intoarcere acasa va avea loc, daca guvernantii Romaniei si stapanii acestora nu vor face aceeasi idiotenie ca in cazul Ucrainei.
52 16
Sser • 2024-04-07 20:44:24
Ai dreptate. Există o altă mare problemă în Romania care împiedică întoarcerea multora: sistemul de învățământ, școala. E greu să ceri unui tânăr/copil să intre într-un astfel de sistem după ce a "incercat" altceva. Cunosc vreo 10 familii care s-ar întoarce dar sunt speriate efectiv de asta
0 5
nalbaroiu • 2024-04-08 08:23:04
Ce idiotenie au facut in cazul Ucrainei ? Din cate se stie mujicistanul a atacat o tara pe vare vrea sa o dezmembreze ca asa "vrea muskii lui putin", atata tot. Mujicii, ultimii oameni de pe glob au fani inclusiv la noi in tara, ca dovada e ce ai postat tu.
1 5
expatul • 2024-04-07 17:17:00
treburile nu merg intr-o directie buna in RO, dar... pentru cei ce vor sa se retraga la pensie, au bani si cunosc cel putin o limba straina ca engleza, optiunile sunt mult mai variate si atragatoare, in schimb pentru cei ce nu au acumulat nimic in viata, evident ca Ro este singura optiune.
3 31
shotgun • 2024-04-07 20:53:02
Nu umbla cainii cu covrigi in coada nici pe afara, nu te asteapta nici aia cu posturi de directori, ca vii tu mare VIP din Romania. In marea majoritate intri la munca de jos, chiar daca ai pregatire, dar faci munca de jos in proiectare, iar pana sa ajungi in top nu prea te mai ajuta varsta. Au si aia oamenii lor pentru posturi bune si calde .
4 7
sdan • 2024-04-07 17:37:27
S-au cam saturat si occidentalii aia de romani. Si nu de romanii educati si civilizati ci de aia care locuiesc si muncesc in Madrid / Torino / Frankfurt / Paris dar inca se mai cred in mahalaua sau ghetoul in care s-au nascut.
10 29
demradulescu • 2024-04-07 17:39:01
Pe românii care au plecat afară,eventual au denigrat și țara,eu îi consider dezertori.
52 8
VictorS • 2024-04-07 18:41:10
Pe romanii care au ramas in tara si promoveaza grobianismul, coruptia, incultura, proasta crestere si asa mai departe ii consider vinovati de inalta tradare.
6 45
eu@eu • 2024-04-07 22:11:26
Dar pe cei care au cărat cu autocarele în Turcia tot ce a reuşit să fure din magaziile intreprinderilor de stat cum în numeşti?
1 10
nalbaroiu • 2024-04-08 08:25:41
Aia se prescrie, se intampla in anii '90 cand mai aveai de unde sa furi rulmenti. Oricum nu aia au falimentat industria romaneasca daca asta vrei sa sugerezi, aia a fost doar o "oportunitate" pentru ei, falimentul sa produs in alt moduri destul de bine cunoscute la ora asta.
0 4
Semene • 2024-04-07 23:13:38
Deci susții ca Romania e o închisoare si romanii dezertează? Înseamnă ca ești de acord ca cei care au aceleași idei ca tine sunt paznicii pușcăriei?
0 6
GoWest • 2024-04-07 23:15:09
Sunt dezgustat de "romanii" care gandesc ca tine. Rusine!
1 6
mariokempess • 2024-04-07 23:17:39
eu nu te consider,eu stiu ca esti prost.
0 4
George789 • 2024-04-07 17:43:13
Rezultatele sunt viciate de contextul in care e facut studiul. Normal ca daca il intrebi pe om vrei o casa, o afacere in tara zice da, dar intreaba-l, cand copii/nepotii tai sunt si vor ramane in tara respectiva te mai intorci si o sa vedeti 2% in loc de 27%. In 2019 am vazut un studiu in care a iesit ca peste 50% din romani vor masina electrica. Fiind un studiu legat de calitatea aerului doar nu raspundeau nici ca vor sa inhaleze noxe nici ca isi iau un cazan poluant dar vor aer curat. 5 ani mai tarziu avem 80% auto vechi cumparate sh. Alt exemplu recent a iesit ca tinerii vor vota in proportie de 50-60% in context anti-sistem. Pariem ca nu voteaza nici 30? Acum 4 ani au votat 25%.
1 26
Alioc • 2024-04-07 17:55:07
Normal ca vin sa-i-si puna dintii, sa faca analize cu 50 Lei si nu cu 500 Euro sau 550 Dolari, desi nu platesc un leu la CASS. Platesc altii, fraierii zic ei, d-aia nu renunta smecherii la cetatenie.
41 10
expatul • 2024-04-07 18:19:16
lol. nu iti convine ca isi platesc facturile / dentistul? omg :))) voi nici cand luati bani nu sunteti fericiti. :))) btw, io aici la mine nu platesc nimic la medic, iar spaga este zero. :)) mai curand platesc avionul pentru a avea acces servicii medicale de calitate decat sa ma tratez in Ro. :)))
7 28
Cata_ • 2024-04-08 16:20:29
stai linistit ca nici noi nu platim nicio spaga la niciun medic. Tu ai ramas la povesti de anul 2002
1 0
George789 • 2024-04-07 18:21:44
Nu cred ca intelegi cum functioneaza CASS. Daca nu platesti sau nu esti pensionar nu beneficiezi, cetatean sau nu. Daca ei vin si platesc de ce ar plati CASS? Unde ai fost tu si ai platit 50 lei ca vreau si eu? Si daca renunta la cetatenie pot veni sa plateasca pentru servicii medicale, chiar ar trebui sa atragem cat mai multi, cum fac turcii, asa intra bani in sistemul medical.
2 29
Andone82 • 2024-04-08 00:50:37
Pachetul de baza e pentru toti posesorii de buletin.
5 1
mgs • 2024-04-07 18:42:15
Nu vin in tara pentru ca incep sa se obisnuiasca prin strainatate, mai ales daca sunt muncitori si onesti. Dupa 10 ani in strainatate, unu isi face familie, isi cumpara casa(prin imprumut), masina, are copii si isi face prienteni locali. Un mare impediment mai sunt copiii care nascandu-se si crescand intr-o alta tara, ei de fapt apartin tarii respective. Cu cat sunt mai mari cu atat e mai greu sa-i "muti". Intoarcerea e posibila doar in primii ani, dupa, e posibil doar in urma unor mari probleme personale si mai putin avand mari oportunitati in tara.
1 27
VictorS • 2024-04-07 18:44:05
Esti confuz. Un consult medical si tratamebt in privat (daca nu ai asigurare sau preferi privat) in Bucuresti costa la fel cat unu in Paris sau Barcelona. Doar UK are preturi diferite (exagerate). Despte ce vorbiti?
3 19
Watcherss • 2024-04-07 19:29:27
cand am venit in Ro si am vrut sa facem analize, am mers la privat si am platit o gramada de bani, asa ca nu mai inflori tu cu analize de de 50 de lei.
1 24
Ioan.Toma • 2024-04-07 21:58:35
Analizele - si serviciile medicale in general - costa mult mai mult in Romania (plus drumul pana acolo) decat aici, unde mi le deconteaza casa de asigurari de sanatate. Iar calitatea actului medical e incomparabila.
1 6
[deleted] • 2024-04-07 18:44:10
Acest comentariu a fost șters.
4 28
NOTORIOUS • 2024-04-07 19:07:14
Dacă nu ai asigurat un post călduț la stat sau pensie speciala, nu mai e de stat în România unde corupția și sărăcia va face în scurt timp concurență Venezuelei
4 27
shotgun • 2024-04-07 20:59:26
Hai ca nu e draq chiar asa de negru, daca stii sa faci ceva , e ok si prin Romania cam la fel ca si pe afara, da , pe aici te toaca coruptia si prostia din sistem medical/invatamant/functionari , dar de multe ori pentru ca multi cand se intorc si vor sa faca ceva apeleaza fix la aceste slabiciuni, ca afara nu isi permit .
1 7
[deleted] • 2024-04-08 06:02:53
Acest comentariu a fost șters.
1 1
baimarean • 2024-04-07 21:29:43
Nu mai vrem "o țară ca afară"? Pai sa punem de un sondaj aici, pe HN, care este acesat de mulți Diasporeni: V-ați întoarce în țară? Voturi negative pentru "nu", pozitive pentru "da". (Puteți adauga in paranteza și partidul care contribuie la aceasta decizie).
1 3
Decebalus00 • 2024-04-07 21:32:04
Practic 3 din 4 nu vor sa se intoarca. Pentru generatia de 30-50 de ani este educatia complet precara din invatamantul din Romania, in special pre-universitar este un mare stop. Sunt foarte multi romani care nu sunt inclusi care s-au rupt de parohiile romanesti si s-au integrat de multi ani in societatea de adoptie. Aproape toti copii nascuti in afara Romaniei din diaspora nu mai sunt sunt "pur romani" ci italieni, englezi, americani si e foarte putin probabil sa se intoarca vreodata permanent in Romania. Referitor la romanii care aveau planuri de intoarcere acum 10-15 ani, odata ce devin bunici vor sta in tarile de adoptie langa copiii lor. Coruptia din Romania e un mare stop deasemenea.
0 5
Landser • 2024-04-07 21:45:49
Se intorc aia care au fost plecati la munca fizica si nu au invatat limba tarii respective! Vreau sa vad si eu unu' vorbitor de limba germana de ex ( sa zicem nivel min B2) dupa 10 ani de stat in spatiul vorbitor de limba germana ca se intoarce in romania:)La ce? Si pt ce? Oricat de dificila e situatia economica acu' in Germania tot mai bine e acolo decat in Romania! In cel mai rau caz la pensie te muti in ehm.DDR.
1 9
Ioan.Toma • 2024-04-07 21:52:40
"...să ne furnizeze o listă cu migranții români, nume și e-mailuri". Asta nu cumva inseamna incalcarea GDPR? In plus, ce relevanta are sondajul, daca va bazati numai pe cei care isi lasa datele personale la vreo biserica sau la vreo asociatie? Personal, o data plecat din Romania am refuzat orice contact cu organizatii romanesti si cu atat mai mult nu vreau sa am de-a face cu popi. Inclin sa cred ca numarul celor care vor sa se intoarca este mult mai mic decat cel care rezulta din asa-zisul sondaj, deci mutati virgula inspre stanga peste inca o cifra, adica 2,748%. Vreti sa se intoarca mai multi? Atunci puneti mana si curatati tara de hoti si corupti, ca e pacat de ea!
0 8
caractere_ilegale • 2024-04-07 22:36:47
Va spun la prima mana: vreau sa ma intorc in tara dodv emotional, dar rational cand pun in balanta bune si rele concluzia este cat se poate de clara - NU. Este greu dupa ce te obisnuiesti cu normalitatea sa te intorci aici sa dai peste aceleasi metehne imbaxite care te-au facut sa pleci. Vreau sa plec din UK dar cred ca ma voi muta in Austria - mai apriape de tara dar nu prea mult.
1 11
levierul • 2024-04-07 23:59:00
Pai eu simplu. Iubesc Romania de dincolo de orice instituție. Natura, limba în care m-am născut. Pe de altă parte orice instituție a statului român este o nenorocire.
0 6
cchris • 2024-04-08 00:18:08
Cei care-s harnici si si-au facut un plan in viata sunt deja integrati in tara adoptiva, nu prea au motive sa se intoarca. Daca mai au si copii, sansele sunt cam zero, pt ca ar fi un efort urias pt copii, pt un sistem mai prost. Exemplul personal, dupa 12 ani de Germania sunt aproape gata cu ratele la apartamentul propriu, job stabil si linistit, copiii la scoala, si le place. Nici nu ne gandim la asa ceva.
0 10
Andone82 • 2024-04-08 00:52:22
Nu vin din acelasi motiv pentru care au plecat, salarii de mizerie. Sigur, e plin de dreptaci care zic ca si salariile actuale sunt prea mari si ar trebui taiate, dar ei sunt minoritari absoluti. Ii doare undeva pe emigranti de autostrazi, coruptie si alte harfe useriste.
3 3
Timonierul • 2024-04-08 01:39:58
Ne-am pus și noi asemenea întrebări: Întreaga familie , aproximativ 24 au votat în unanimitate ca nu doresc și nu au nici o chemare , având în vedere drumul pe care românii îl au în continuare cu vechiul comunism securist. Am renunțat și la vizite ,mai toți având o impresie negativă de cum se “dezvoltă “ Din relatările celor care s-au reîntors: - nu am fost capabili să acumuleze limba engleză - înjură și scuipă tot ce a găsit . - prea multă muncă și nu poziții de vârf în societate. - refuzul americanilor de a învăța limba română. Considerând ca sunt discriminați ! Unii au strâns suficient să renoveze casa părintească și asta este de-ajuns ! Noi am sperat ca după moartea dictatorului, țara să fie condusă de intelectuali nu de rămășițe ale vechiul regim sau noi hoți cu nume diferite.
0 9
[deleted] • 2024-04-08 05:59:52
Acest comentariu a fost șters.
8 0
stos • 2024-04-08 09:00:13
Să rămînă acolo. Dacă se întorc se țin numai de excrocherii.
5 0
WokeFreeman • 2024-04-08 10:26:56
Multi compatrioți sunt vizibili pe stradă în țările din vest , după modul cum se îmbracă strident , în haine de firmă , predomină căluțul, vorba aia “ai căluțul, ai bănuțul “. Dau dovadă de grobianism , vorbesc tare la telefon , bagă cruci , frecventează bisericile dar nu se dau în lături de la ciordeala, tâlhărie, furturi de cabluri oprind circulația pe calea ferată, nu mai vorbim de prostituție unde ale noastre monopolizează piața în Germania, Austria, Elveția , Olanda . Nu toți românii din diaspora sunt asa, majoritatea sunt integrați, muncesc , dar o minoritate e f vizibilă și toți românii sunt asociați cu aceasta minoritate.
0 1
Large_Pay • 2024-04-08 19:10:06
Dupa aproape 20 ani de SUA, facultatea facuta aici de la 0, casa mai mult de jumate achitata, job la o corporatie platit mai bine decat cei mai jmecheri speciali din ro, ma gandesc la pensie, ori Spania, ori Portugalia, ori Costa Rica. In afara ca in Romania este frig, cand ma intorc (f rar la veri si matuse) am impresia ca m-am intors in timp. No thanks!
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro