Schimbări în Banca Internațională de Investiții, controlată de Rusia: România va avea același vicepreședinte pentru încă 5 ani, propunere venită din Rusia și susținută de ministrul Florin Cîțu

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 25 noiembrie 2020, 19:42 Economie | Finanţe & Bănci


Acord BII in Vietnam in prezenta lui Vladimir Putin
Foto: BII
​Mandatul lui Alexandru Florescu, românul care este încă din 2016 vicepreședinte al Băncii Internaționale de Investiții (BII), instituție financiară controlată de Rusia, va fi prelungit cu încă 5 ani, potrivit unui Memorandum inițiat de Ministrul Finanțelor Florin Cîțu și aprobat săptămâna trecută de Guvern. Cîțu subliniază că propunerea de prelungire a mandatului lui Florescu a venit de la președintele BII, (n.a rusul Nikolay Kosov) și că este singura posibilitate ca România să-și păstreze această funcție în bancă. În caz contrar funcția s-ar fi scos la concurs între celelalte state membre.

Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a adoptat săptămâna trecută un Memorandum pentru prelungirea cu încă 5 ani a mandatului lui Alexndru Florescu în funcția de vicepreședinte al Băncii Internaționale de Investiții (BII), instituție financiară internațională controlată de Rusia, din care mai fac parte guvernele Bulgariei, Ungariei, Vietnamului, Cubei, Mongoliei, Federației Ruse, României, Cehiei şi Slovaciei.Click pentru a deschide


Memorandumul a fost inițiat de minstrul Finanțelor Florin Cîțu, care și-a motivat astfel decizia de susținere a acestei decizii:

 • "Prin scrisoarea BII nr. 16-23/122/08.10.2020, Banca aduce la cunoștința statelor membre încetarea la data de 31/12/2020 a mandatelor dlui. J. Kollar, prim-vicepreședinte, dlui. Alexandru Florescu, vicepreședinte și respectiv al dnei. R. Kyuchukova, vicepreședinte, numiți în anul 2016.
 • Astfel, președintele BII propune prelungirea mandatului dlui. Alexandru Florescu având în vedere realizările remarcabile ale acestuia în atragerea de surse de finanțare, derularea operațiunilor de trezorerie, interacțiunea cu agențiile de rating și auditorii externi, motiv pentru care se consideră că numirea sa pentru un nou mandat de vicepreședinte ar avea o contribuție semnificativă la asigurarea continuității în cadrul operațiunilor Băncii pentru următorii cinci ani.
 • Domeniile coordonate în prezent de acesta sunt: departamentul financiar (raportare financiară, bugetare, planificare strategică, modelare financiară, relația cu agențiile de rating și auditorii externi), back-office operațiuni bancare, departamentul IT și departamentul de management al activelor și pasivelor ALM.
 • De asemenea, dl. Alexandru Florescu are rolul de președinte al Comitetului de Credite BII.
 • Menționăm că, în conformitate cu prevederile art.1.4 din Principiile de bază privind componența Conducerii Executive BII, membri acesteia sunt numiți pe bază de merit, prin concurs deschis în statele membre ale Băncii. Totodată, în cazul de față, procedura se bazează pe excepția prevăzută la secțiunea 3.2 a documentului menționat, unde se stipulează că prelungirea mandatului se poate aproba de Consiliul Guvernatorilor BII fără concurs, la propunerea Președintelui Conducerii Executive.
 • Astfel, România devine beneficiară a acestei excepții, putând păstra poziția de vicepreședinte, doar prin prelungirea mandatului dlui. Alexandru Florescu pentru un nou termen de 5 ani. În caz contrar, poziția de vicepreședinte se vacantează și va putea fi ocupată prin concurs deschis în statele membre BII.
 • Având în vedere cele menționate, coroborat cu necesitatea și interesul României de a menține pentru următorii cinci ani pe poziția de vicepreședinte BII a unui reprezentant din România, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) susține propunerea de prelungire a mandatului dlui. Alexandru Florescu, pentru poziția indicată.
 • Dorim să menționăm că în perioada 2016-2020, dl. Alexandru Florescu, în calitate de vicepreședinte BII a contribuit semnificativ la procesul de reformă al Băncii cu implicații directe și favorabile României în calitate de acționar al BII.
 • De-a lungul celor cinci ani de mandat, dl. Alexandru Florescu a facilitat cooperarea strânsă, eficientă și transparentă între Bancă și MFP pentru rezolvarea unor aspecte de importanță majoră pentru acționarii Băncii. Totodată, putem menționa faptul că numărul de angajați români ai BII în poziții cheie a crescut semnificativ în ultimii 5 ani, un rol important în acest sens avându-l sprijinul acordat în calitate de vicepreședinte al reprezentantului României.
 • La momentul actual, România deține poziția de director al departamentului de atragere fonduri al BII și de director al departamentului de control intern. În plus, există un coordonator român al tuturor investițiilor desfășurate de BII în țara noastră.
 • Conducerea Executivă BII a transmis în mod repetat autorităților române aprecieri pozitive referitoare la activitatea desfășurată în cadrul Băncii.
 • În ceea ce privește mutarea sediului BII de la Moscova, Federația Rusă la Budapesta, Ungaria, menționăm că partea română nu a finalizat procedurile interne pentru acceptarea rezoluţiei Consiliului guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții adoptată la cea de a 108-a reuniune (rezoluţia III din Protocolul 1/110), la 4 decembrie 2018, la Havana, privind art.2 paragraful 6 din Statutul Băncii Internaționale de Investiții, semnat la 10 iulie 1970 la Moscova.

  3. Elemente de mandat funcție de interesele României și de strategia de țară convenită cu instituția financiară internațională

 • Pe perioada mandatului următor, dl. Alexandru Florescu va trebui să depună toate eforturile profesionale necesare pentru adoptarea de către Conducerea Executivă BII a unor decizii care să asigure o activitate echilibrată și o implementare sustenabilă a strategiei de dezvoltare a BII în vederea îndeplinirii angajamentelor Băncii față de acționari.
 • De asemenea, va urmări și va susține implementarea strategiei de țară a Băncii pentru România, după cum a fost convenită cu autoritățile române, cu accent pe sprijinirea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, promovarea comerțului exterior și a proiectelor de dezvoltare care pot contribui la creșterea și diversificarea economiei naționale.
 • Acționând în calitate de funcționar internațional, dl. Alexandru Florescu va contribui la menținerea unui dialog constant și a unui schimb de informații eficient între managementul BII și autoritățile române, pentru a permite pregătirea pozițiilor optime ale delegației române în ceea ce privește participarea țării noastre la această instituție financiară internațională."

Scandalul din 2019 dintre Florin Cîțu și Eugen Teodorovici pe tema Băncii Internaționale de Innestiții

Banca Internațională de Investiții (BII), al cărei sediu a fost mutat de la Moscova la Budapesta în luna iunie a acestui an, este o instituţie multilaterală de dezvoltare care promovează dezvoltarea socială şi economică între statele sale membre. Banca a fost înfiinţată la data de 10 iulie 1970 şi înregistrată la Secretariatul Naţiunilor Unite cu numărul de înregistrare 11.417. România a ratificat aderarea la BII în data de 28 ianuarie 1971.

BII a intrat în atenția media în luna martie a anului 2019 când senatorul PNL, Florin Cîțu, a acuzat Guvernul controlat atunci de Liviu Dragnea de înțelegeri cu rușii, trădând interesele economice ale României.

Cele mai multe acuzații s-au îndreptat împotriva ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici, despre care Cîțu se întreabă dacă este spion rus. Cîțu susținea atunci că vehiculul financiar prin care Rusia ar urma să obțină control asupra unor zone economice din România ar fi Banca Internațională de Investiții (BII), în conducerea căreia a fost numit Teodorovici, în luna noiembrie 2018. Senatorul PNL mai acuza că Teodorovici ar avea diverse privilegii și imunități pe teritoriul României în baza funcției pe care o deține la BII.


Teodorovici a reacționat în data de 2 aprilie 2019, pe Facebook, la acuzațiile repetate ale senatorului liberal Florin Cîțu legate de funcția de guvernator pe care o deține la Banca Internațională de Investiții. Teodorovici l-a contrazis pe Cîțu, susținând că nu beneficiază de privilegii, imunități sau scutiri de taxe și impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al acestei bănci.

Potrivit lui Teodorovici, privilegiile și imunitățile Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții, în conformitate cu dispozițiile art. 14.3 din Statutul Băncii, se limitează strict la îndeplinirea atribuțiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori. Prin urmare, acestea au efect DOAR în legătură cu participarea la reuniunile Consiliului Guvernatorilor, fără a influența în vreun fel obligațiile și îndatoririle rezultate din relațiile juridice dintre autoritățile statului membru ai cărui cetățeni sunt reprezentantul în Consiliul Guvernatorilor, sau supleantul său.


În prezent România este în continuare al 5-lea mare acționar în această bancă (vezi aici ultima prezentare a BII către investitori - septembrie 2020) și este așteptată să facă noi contribuții financiare conform obligațiilor asumate în anii anteriori. Anul trecut, România și-a majorat participația în BII, după ce a virat cu 3,6 milioane euro la capitalul acestei instituții.

Pentru detalii citește și
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29516 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  circotasii (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 20:40)

  nick1587873340950 [utilizator]

  anti Rusia unde sint acum ? au amutit?
  • +3 (7 voturi)    
   nu, asteapta ordin pe unitate (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 20:52)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   :)
  • -2 (8 voturi)    
   A dat tezaurul si Basarabia inapoi Rusia cumva? (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 21:01)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Atunci romanii nu o vor mai simti ce simt acum pt Rusia si conducatorii ei.
   Cu rusnaci n-am nimic, vai de mama lor ca psdizati nostrii...noroc cu UE ca ne mancau viermii!
   • -1 (3 voturi)    
    Rep Moldova e stat independent de 30 de ani! (Joi, 26 noiembrie 2020, 9:36)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Poate nu stiai. Bine ca stii insa sa mananci cacao la micul dejun. Si te informez ca "basarabenii" tai sunt niste smecheri: vor sa suga si de la mama rusie si de la romanika, cat se poate. Pentru multi, Romania nu a fost decat sursa unui pasaport cumparat in goana spre vest. Iar ei continua sa vorbeasca limba rusa si sa isi boteze copiii Vladimir, Olga, Tatiana, etc. :))))) Habar nu ai pe ce lume traiesti!
 • +4 (8 voturi)    
  curiozitate (Miercuri, 25 noiembrie 2020, 21:33)

  Nevermind [utilizator]

  citu zice acum ca ala a fost bun in perioada 2016-2020, perioada in care s-au luat masuri bune pt Romania. Acelasi citu spunea in martie 2019 ca se tradeaza interesele Romaniei.

  Pana la urma cand a fost citu p cu spume, in 2019 sau in 2020?
  • +1 (1 vot)    
   decizii (Joi, 26 noiembrie 2020, 6:41)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Existe mai multe paliere decizionale. Ca sa-ti exemplific, voi astia care sunteti vanduti la rusi pe 3 la leu - in cazul vostru a fost o decizie rationala pentru ca viata este grea, nu prea a fost pe gustul vostru cartea si nu stiti sa faceti (alt)ceva util societatii. Decizia voastra a fost una de supravietuire in conditiile date. Ca sa ne intoarcem la subiect, un punct bun de plecare ar fi returnarea celor 90 de tone de aur furate de rusi. In orice discutie legata de rusia asta trebuie sa fie primul punct. Rusia este un stat mafiot condus de oligarhi, in traducere libera - borfasi.
   • -1 (1 vot)    
    aia cu palierele decizionale e buna! (Joi, 26 noiembrie 2020, 9:27)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    mai ales cand e vorba de decidenti de la Berlin si Zurich, care l-au finantat pe Lenin sa revina in Rusia in 1917 si sa preia puterea! :)))))))))))))))))))))))
    Ciocu mic si mana pe carte! :)))) Nu pe altceva!
    • +1 (1 vot)    
     Spui minciuni ! (Marţi, 13 iulie 2021, 19:40)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui AES

     Prusacii doar au asigurat tranzitul cu trenul a lui Lenin spre Finlanda pentru a provoca o Revolutie in Retrogradul Imperiu Tarist.
     Prusacii nu i-au dat nici un ban lui Lenin ca sa cumpere arme / tunuri / pusti /solde pentru armata !.
     Lenin a circulat in 1917, intre Finlanda si Lenigrad, deghizat in muncitor si fara un ban in buzunar.
     Lenin a reusit sa faca Revolutia Comunista la Leningrad cu resurse proprii si fara finantare externa.
 • +2 (2 voturi)    
  Catuleee!!!!! (Joi, 26 noiembrie 2020, 14:55)

  danton68 [utilizator]

  Te-au santajat !!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by