Îngrijorată de încetinirea economică cauzată de pandemia Covid-19 și de lipsa unui nou plan de stimulare, Banca Centrală Americană (Fed) dorește să își ajusteze programul de răscumpărare a activelor „destul de repede”, pentru a oferi un impuls creșterii economice, potrivit AFP.

Foto:

„Mulți participanți (la această întâlnire) au considerat că acest Comitet de Politica Monetară ar putea dori să își îmbunătățească orientările cu privire la achizițiile de active destul de repede” menținând ratele aproape de zero, conform procesului-verbal al ședinței din 4-5 noiembrie.

Ei au considerat că „nu sunt necesare ajustări imediate ale ritmului și compoziției răscumpărărilor de active”, ci „că circumstanțele s-ar putea schimba, justificând astfel de ajustări”.

Reacția a fost imediată pe piața obligațiunilor din SUA: rata pe 10 ani a bonurilor de trezorerie a scăzut ușor (-0,38%), stabilindu-se la 0,8766% în jurul orei 20:00 GMT.

În prezent, Fed cumpără lunar 120 de miliarde de dolari din titluri de stat și produse financiare garantate cu ipotecă. Potrivit experților, ar putea decide creșterea acestor răscumpărări active sau extinderea scadenței acestor obligațiuni.

În cadrul ședinței din 4 și 5 noiembrie, care a avut loc a doua zi după alegerile prezidențiale, instituția s-a poziționat ca o linie de salvare a economiei, asigurându că este gata să se deschidă din nou și atât cât este necesar.

„În următoarele câteva luni, ar putea fi adecvat ca Rezerva Federală să-și mărească deținerile de Trezorerie și MBS cel puțin la rata actuală pentru a menține piața funcționând bine și condițiile financiare adaptate, sprijinind astfel fluxul de credit către gospodării și companii”, a spus ea.

Această întâlnire a fost, de asemenea, o oportunitate pentru puternica bancă centrală de a alerta cu privire la importanța crucială a acordării de asistență financiară gospodăriilor, întreprinderilor și comunităților locale, returnând mingea în curtea politicienilor.