Suntem acum la nivel global cu o datorie publică mai mare decât cea după cel de-al doilea răsboi mondial. Cu numai două crize- cea de acum 12 ani și cea de față, a spus joi Mihai Purcărea, CEO al BRD Asett Management la o conferință organizată de Finmedia. ”Ne punem întrebarea ca investitori: înspre ce ne îndreptăm? Dacă ne uităm în cărțile de economie am spune: ok, datorie mare, se tipăresc bani, înseamnă că ne vom trezi cu inflație mai încolo. Asta spune teoria clasică. Dar ne uităm la ce se întâmplă în Japonia. Acolo nu au reușit să genereze inflație din cauza schimbărilor structurale care au loc la nivelul economiei”, a mai spus Purcărea.

Mihai Purcărea, CFA, CEO al BRD Asset ManagementFoto: Hotnews

Ce a mai spus joi Mihai Purcărea:

  • Am văzut o reacție bună și rapidă ale băncilor centrale și ale Statelor. Deciziile au fost destul de puternice. La capătul celălalt, în România au fost mai timide, e normal pentru că nu avem același arsenal fiscal. Ne confruntăm acum cu valul al doilea. Deja am intrat în criza asta cu deficit fiscal mare. Acum spațiul fiscal a fost destul de limitat. Dacă criza va continua, va fi din ce în ce mai dificil pentru Guverne să susțină această revenire. Statele se finanțează acum ieftin prin intermediul băncilor centrale. Vedem acum o creștere aproape verticală a activelor băncilor centrale.
  • Pe termen scurt și mediu pare că inflația va rămâne foarte jos. De ce e important să avem inflație? Pentru că ar ajuta la reducerea deficitelor. Ca să reduci un deficit ca pondere în PIB trebuie să ai fie o creștere economică foarte mare (posibil, dar puțin probabil), fie să reduci datoria adică să ai surplus bugetar(la fel: dezirabil, dar puțin probabil), fie să ai inflație. Deja vedem FED și BCE că favorizează acum o inflație mai mare.

Și încă ceva, mai spune Purcărea: dobânzile reale sunt negative. Sunt foarte mulți bani generați în sistem. Dacă ne uităm la lei în ultimii ani dobânzile au fost negative. La euro e și mai grav: în ultimii 10 ani am fost constant pe minus. Personal ma astept ca dobânzile sa rămână jos pentru a finanța deficitele mari, conchide CEO-ul BRD AM.

Vezi aici prezentarea lui Mihai Purcărea.