Un proiect inițiat de un deputat PSD prevede extinderea facilităților din construcții. Consiliul Fiscal nu-l avizează: nu are impact bugetar

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:00 Economie | Finanţe & Bănci


Consiliul fiscal
Foto: Consiliul Fiscal
​Lucian Eduard Simion, deputat PSD, susținut de alți PSD-iști și unii reprezentanți ai minorităților, a inițiat un proiect prin care să fie extinse facilitățile din construcții (introduse prin OUG 114) și pentru angajații din sectorul construcțiilor de nave. Documentul a fost trimis spre avizare la Consiliul Fiscal deoarece este vorba despre diminuarea veniturilor bugetare, astfel că trebuie cerută opinia instituției.

Pe scurt: angajații din sectorul acesta al construcțiilor de nave ar urma, dacă s-ar adopta proiectul, ca de anul viitor să aibă parte de o reducere cu 3,75% a contribuției de asigurări sociale (de la 25% la 21,75%) și exceptarea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, precum și de la plata impozitului pe venit (în cotă de 10%). Aceste facilități sunt însoțite de creșterea salariului minim brut în acest sector la 3.000 de lei. Practic se extinde sfera facilităților introduse prin celebra OUG 114.

Consiliul Fiscal a observat că propunerea legislativă nu este însoțită de fișa financiară în care să fie prezentat impactul acesteia asupra bugetului general consolidat. Elementele prezentate în nota de fundamentare, din perspectiva impactului bugetar, fiind insuficiente.

De fapt, dacă ne uităm la expunerea de motive nu scrie decât că este un impact bugetar nesemnificativ, dar nu avansează o cifră.

Pentru a fi întrunite premisele pentru emiterea avizului de către CF este necesar ca:

- Propunerea să fie însoțită de impactul asupra prognozei veniturilor bugetare, împreună cu menționarea elementelor care conduc la neafectarea ţintelor bugetare anuale şi pe termen mediu

sau

- Propunerea să fie însoţită de măsuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare.

„Având în vedere faptul că nu sunt prevăzute surse de compensare ale impactului financiar negativ asupra bugetului general consolidat al măsurii (impact pe care CF nu îl apreciază drept nesemnificativ), precum și în absența fișei financiare sau a unei proiecții bugetare complete din care să rezulte că propunerea nu afectează țintele bugetare pe termen mediu, CF nu poate aviza prezenta propunere legislativă”, menționează sursa citată.

Consiliul fiscal a făcut totuși un calcul, bazat pe datele pe 2018, și a rezultat: 400 milioane lei. Iar după ce a făcut unele ajustări bazate pe diferite date, este de părere ca ar fi vorba de circa jumătate de miliard de lei: nu poate fi apreciată drept nesemnificativă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1080 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Așa neică, dar cine mai plătește taxe? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:20)

  BEDE [utilizator]

  Fiecare om care lucrează este important și face ceva important pentru societate.
  Hai să-i scutim de texe întâi pe medici, că ceea ce fac ei este pentru sănătatea oamenilor și salvează vieți.
  Hai să-i scutim de taxe și pe profesori, că ei pregătesc copiii care sunt viitorul.
  Hai și pe cnstructori, că doar ne trebuie autostrăzi și ne trebuie locuințe...
  Și tot așa, până se ajunge să nu mai aibă cine să plătească taxe. Și atunci statul cum va mai funcționa?
  Dar o propunere pentru reducerea cheltuielilor bugetare nu fac acești minunați parlamentari? Dar reducerea numărului de parlamentari? De genul să fie un senator la 500.000 de oameni și un deputat la 200.000? Dar desființarea pensiilor speciale?
 • +2 (2 voturi)    
  Aha (Vineri, 27 noiembrie 2020, 10:34)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Baga OUG114, analistii arata ca are impact negativ, intra OUG114, apare impact negativ, se incearca remedierea prin eliminarea unor clauze de OUG114 de PNL si ce face PSD? Baga pe la usa din spate inapoi OUG114, firimitura cu firimitura.

  E adevarat ca ambitia si perseverenta sunt cheia succesului, problema e ca ceea ce fac ei se cheama sfidare si prostie, nu perseverenta si ambitie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by