Pe scurt: angajații din sectorul acesta al construcțiilor de nave ar urma, dacă s-ar adopta proiectul, ca de anul viitor să aibă parte de o reducere cu 3,75% a contribuției de asigurări sociale (de la 25% la 21,75%) și exceptarea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, precum și de la plata impozitului pe venit (în cotă de 10%). Aceste facilități sunt însoțite de creșterea salariului minim brut în acest sector la 3.000 de lei. Practic se extinde sfera facilităților introduse prin celebra OUG 114.
Consiliul Fiscal a observat că propunerea legislativă nu este însoțită de fișa financiară în care să fie prezentat impactul acesteia asupra bugetului general consolidat. Elementele prezentate în nota de fundamentare, din perspectiva impactului bugetar, fiind insuficiente.
De fapt, dacă ne uităm la expunerea de motive nu scrie decât că este un impact bugetar nesemnificativ, dar nu avansează o cifră.
„Având în vedere faptul că nu sunt prevăzute surse de compensare ale impactului financiar negativ asupra bugetului general consolidat al măsurii (impact pe care CF nu îl apreciază drept nesemnificativ), precum și în absența fișei financiare sau a unei proiecții bugetare complete din care să rezulte că propunerea nu afectează țintele bugetare pe termen mediu, CF nu poate aviza prezenta propunere legislativă”, menționează sursa citată.
Consiliul fiscal a făcut totuși un calcul, bazat pe datele pe 2018, și a rezultat: 400 milioane lei. Iar după ce a făcut unele ajustări bazate pe diferite date, este de părere ca ar fi vorba de circa jumătate de miliard de lei: nu poate fi apreciată drept nesemnificativă.
Hai să-i scutim de texe întâi pe medici, că ceea ce fac ei este pentru sănătatea oamenilor și salvează vieți.
Hai să-i scutim de taxe și pe profesori, că ei pregătesc copiii care sunt viitorul.
Hai și pe cnstructori, că doar ne trebuie autostrăzi și ne trebuie locuințe...
Și tot așa, până se ajunge să nu mai aibă cine să plătească taxe. Și atunci statul cum va mai funcționa?
Dar o propunere pentru reducerea cheltuielilor bugetare nu fac acești minunați parlamentari? Dar reducerea numărului de parlamentari? De genul să fie un senator la 500.000 de oameni și un deputat la 200.000? Dar desființarea pensiilor speciale?
E adevarat ca ambitia si perseverenta sunt cheia succesului, problema e ca ceea ce fac ei se cheama sfidare si prostie, nu perseverenta si ambitie.