- Potrivit unui studiu al Chartered Financial Analyst (CFA) România, datoria implicita a statului cu pensiile viitoare, era, la finalul anului 2015 de 1.295 miliarde lei (aproximativ 288 miliarde EUR, la cursul de schimb EUR/RON din anul 2015), sau aproximativ 182% din PIB-ul acelui an. Ajustand cifrele publicate in 2015 cu evolutiile ulterioare si prevazute de lege, valoarea actualizata a drepturilor de pensie acumulate este estimata a fi 2.821 miliarde lei la finalul anului 2021 (aproximativ 590 miliarde EUR la cursul de schimb din prezent), reprezentand 250% din PIB-ul nominal estimat pentru acel an.
- Deficitul C.N.P.P. explodeaza incepand cu anul 2021;
- Ar putea dura aproape un deceniu ca deficitul sa revina la valori “normale” de aproximativ 1% din PIB;
- Trendurile demografice sunt foarte ingrijoratoare: mai multi pensionari si mai putini salariati.
“Pensia noastră este cea care va conta pentru a ne păstra nivelul de trai pe care îl așteptăm și pentru care muncim întreaga viață. Auzim adesea vorbindu-se în rândul populației despre nesiguranță, incertitudine privind pensia, mulți spun că nu “vor mai apuca pensia”. Cu fiecare zi care trece, devine certitudine faptul că statul nu va putea să ne asigure acel nivel de trai pe care noi îl dorim și care este dreptul nostru în urma contribuțiilor. Trebuie să ne gândim pentru pensie încă de la primul salariu, să ne informăm și să vedem care este și responsabilitatea noastră, să conştientizăm noi importanţa economisirii. Trebuie să existe o discuție serioasă legată de soluții la nivelul decidenților, e timpul să gândim pe termen lung și să cerem acest lucru de la agenda publică.”, explică Daniela Șerban, profesionist în finanțe.
La rândul său, Horia Gustă, Președinte AAF spune că sistemul de pensii Pilon 1 este construit în mod diferit față de toate celelalte sisteme. Nu se bazează pe ceea ce contribui tu efectiv, ci pe niște formule, pe niște puncte de pensie de care beneficiezi la data ajungerii la pensie. ”Este important ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să se bazeze doar pe acel pilon, ci trebuie să ia în calcul să aibă un contract de munca și să se asigure ca îi este virată contribuția la pilonul 2. Trebuie să cerem să fim informați despre pilonii de pensie și să și contribuim la ei. “A bântuit” foarte mult fantoma naționalizării pilonului 2 de pensii și în acest caz soluția ramane pilonul 3. Totodată, recomand tuturor celor care lucreză în sistemul privat ca în momentul în care apar fonduri de pensii ocupaționale să discute cu angajatorul care sunt condițiile pentru a avea o astfel de pensie. Să nu uităm de economisire și investiții ca potențiale soluții. Un studiu al bursei a arătat că dacă economisești 100 de lei pe luna, în 20 de ani ar însemna 24 mii lei cash. Investind folosind un indice bursier, suma ar fi 149 mii lei în 20 ani cu tot cu dividende. Pilonul 2 sau 3 nu îți poate da un randament de aprox 600% în 20 de ani niciodată. Astazi sunt fonduri de investiții care replică indicii bursieri și pot da randamente foarte bune. Singura soluție este să ne educăm în această direcție.
- Adrian Codirlașu, Vicepreședinte CFA România: “Pilonul 1 și pilonul 2 nu vor putea asigura un trai decent la pensionare pentru actualii contribuitori. Astfel, trebuie investit în educație financiară, în sensul că oamenii să fie conștienți de ceea ce îi așteaptă atunci cand se vor pensiona pentru a lua măsuri în timpul vieții active. Ce se poate face în plus față de pilonul 3? Economisirea și investițiile sunt răspunsul. Pilonul public este foarte dezavantajos, se vede că este o taxă, nu primim înapoi nici măcar jumătate din cât contribuim. Soluțiile pe care le are la îndemână statul, folosite și pe plan internațional, și din care cel mai probabil va implementa un mix sunt: creșterea taxării, majorarea vârstei de pensionare, plafonarea sau scăderea pensiilor publice. Oricare ar fi mixul, este cert că pensia publică viitoare va fi mai mică, mai scumpă și va veni mai tarziu. Soluția este să mergem treptat către un sistem privat de pensii și să creștem ponderea alocată din salariu către sistemul privat.”
- Vasile Strat, Decan Bucharest Business School: “Pensia noastra depinde de stat și de noi înșine. Prin urmare e nevoie de educație în rândul populației, încă de la grădiniță și de o educație serioasă și în rândul celor care iau decizii. Trebuie să găsim soluții acum ca sistemul să funcționeze. Ne uităm acum și vedem că în 5-10 ani nu o să mai functioneze. Este clar ca este nevoie de angajați astfel încât numărul lor să depășească cu mult numărul pensionarilor. Văd 2 soluții – facilități pentru ca România să fie mai atractivă pentru angajați, dar însoțite de o strategie clară care să producă valoare adaugată mai mare, și educație financiară, informare a populației. Autoritățile trebuie să comunice mai bine, constant, să pună toată lumea la masă și să construiască o strategie pentru a ne convinge de ce este bine să contribuim la pilonul 3.”
In schimb pensiile speciale e OK!
Cum poti trata atat de discretionar subiectul pensiilor? Probabil pentru a acoperi o mare delapidare cu o alta!
Iata despre ce este vorba: pilonul 1 a fost epuizat prin sifonare catre bugetul de stat si acum li se spune contribuabililor ca nu mai sunt bani pentru marirea pesiilor! Cum poti sa spui asemenea aberatii, cand este este vorba despre generatiile de pensionari care in anii 1990 si 2000 au platit contributii de 120% RAPORTAT LA SALARIU (aproape 20 de ani) si apoi de 70%. Acestor generatii care i-au tinut in spate prin contributiile lor si care prin marimea contributiilor platite au sperat ca isi vor asigura pensii decente, acestora li se spune ca n-au dreptul la ceea ce au platit dinainte sspecial pentru pensie?
Apoi luati in calcul ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar nu primeste in medie inapoi, ca total pensii, din contributiile pe care le-a platit timp de 35 de ani, nici 35%, deci grosul de 65% ramane, dupa decesul lor, la fondul de pensii (iar de acolo, sifonat la bugetul statului din care se indestuleaza cu totii).
In plus, in bataie de joc, guvernele din 2016 (Ponta) si 2018 (PSD) au comis ilegalitatea de a nu indexa pensiile, desi aveau obligatia legala de a o face.
Iar daca legea a tot fost incalcata si inainte, spre batjocorirea pensionarilor, de ce sa nu o faca si acum?!
De ce nu auzim pe nimeni punand in discutie aceste aspecte si cerand masuri reparatorii pentru pensionari?!
Pentru ca toti s-au indestulat si inca se indestuleaza din banii pensionarilor!
Dar se pare ca nici gand de asa ceva, ci probabil se doreste decimarea pensionarilor prezenti si viitori pentru a le ramane cat mai mult din contributiile pe care acestia le-au platit.
...sigur, poate fi o discutie despre proasta administrare, despre degrevarea presiunii prin piloanele 2 si 3, ...dar in cele din urma va ramane valabil ce am scris mai sus.
Valoarea punctului de pensie:
- 2015: 830,2 / Ponta
- 2016: 871,7/ Ciolos
- 2017: 1000,0/ PSD
- 2018: 1100,0 /PSD
- 2019:1225,0/ PSD
- 2020: 1442,0/ PNL
Nici contributia la n piloane optionale nu e o solutie, te poti trezi cu o suma mai mica decat ai cotizat, dupa 20-30 de ani, bancile nu sunt de incredere, s-a dovedit in timp, ciclic. Singura solutie oarecum ok (dar nici asta 100% fiabila) este economisirea, periodica, pe cont propriu, a banilor si investirea lor in valori/valuta (aur, eur, usd). Desfiintarea contributiei obligatorie la asigurarile de sanatate de stat si folosirea acelei sume (imense) de catre fiecare intr-o asigurarea privata - optionala si diferenta in economii pentru pensie (sunt suficienti banii aia) ar fi o solutie pentru oameni - dar inacceptabila pentru stat, de unde mai pot politicienii sa dea pomeni si sa fure, atunci?
Sau il tratam tot din contributiile obligatorii ale celorlalti, atata ca nu-i mai zicem la contributia aceea CASS?
La fel, statul a decis majorarea salariilor medicilor la spitalele de stat. O asigurare privata de sanatate trebuie sa aiba contract si cu spitalele de stat, deci trebuie sa plateasca aceleasi salarii majorate de catre stat (plus o marja de profit).
Asigurarea asta privata ar putea fi mai ieftina numai daca salariile medicilor ar fi platite in continuare de stat, tot din contributii obligatorii, dar cu un alt nume.
Si nu, angajarea unei armate de contabili cu diploma de medicina la spitale ca sa umfle facturile, si apoi alta la asigurari ca sa negocieze in jos preturile umflate, cum se practica in SUA, nu mi se pare o alternativa acceptabila. Plus ca toti contabilii aia trebuie platiti si ei de undeva.
Cu conducatorii nostri nepriceputi , indolenti si fara viziune , care si-au tras pentru ei pensii nesimtite , acest popor nu are nici o sansa .
Dar dacă ne pensionam la 42 de ani? Cu pensie fără legătura cu contribuțiile ?
- vrem eliminarea oricarei forme de PENSIE/FURT Speciala, si concersia celor existente in baza contributivitatii;
-vrem pedepsirea celor care au permis furtul prin pensii speciale (inclusiv CCR este vinovat);
-poporul vrea 300 de parlamentari si o singura camera.
Pensiile sunt doar o consecință a felului in care romanii își aleg conducătorii, pe principiul, "dar mie ce-mi iese la votul asta". Cand vom reuși sa adunam suficienți votanți conștienți ca țara trebuie administrată de oameni competenti, nu de cine promite o suta de lei in plus la ajutor sau pensie, atunci vom avea șansa sa schimbăm ceva.
Din PNL se poate salva ceva de prin Ardeal (Boc, Bolojan, poate inca citiva), in rest sunt toti o apa si-un pamant. E adevarat ca PNL nu e capabila de OUG13 sau de injurat la Merkel si Macron, dar cam asta e diferenta principala intre cele doua partide
1) statul ii transforma, ca putere de cumparare, dintr-un condei, in 24 de lei;
2) privilegiatii sistemului mafiot ii castiga intr-o luna, prin pensii speciale (fara sa fi contribuit la sistem), prime, indemnizatii, sporuri, salarii de stat degeaba etc.
Plus, avem 5 mil de emigranti, si din asta macar jumatate s-ar intoarce in tara daca hotia actuala ar fi inlocuita cu o administratie cat de cat decenta. Asta asha, ca tot vin alegerile si unii de prin Dambovita considera sloganul "o Romanie fara hotie" drept atac la persoana
Asha ca hai sa alegem cum trebuie, sa construim in 5 ani o autostrada Moldova-Ardeal si una Muntenia/Oltenia - Ardeal, dupa care numarul de fabrici de prin Europa care se vor muta aici va ajunge ca-n Arderal, si ne procuram rapid inca 2-3 mil de angajati. Si mai injumatatim si ajutoarele sociale pentru cei carora li se ofera un loc de munca si il refuza, si deja nu mai avem niic o problema.
Prostul de Claudiu Vuta, prin ce afirma, seamana cu situatia cand un fermier imprumuta bani de la o banca pentru a-si cumpara un tractor + agregate si o combina de recoltat .....dar pretinde bancii ca poate sa dea banii inapoi....... numai daca va fi imprumutat de alte banci !.
Deci, desigur ca daca inceteaza contributile Sistemul se va desfinta in viitor. Si e logic sa se desfinteze. Dar, la fel ca in situatia fermierului care va da banii inapoi din imprumut, si banca nu o sa-l mai imprumute in viitor nici pe el si nici pe fi- su.
Deci, dl. Vuta Claudiu nu e decat un papagal care repeta aceleasi lucruri lipsite de logica a altor ,,economisti" de teapa lui !.
Deci pana sa ne facem griji ca nu stiu ce CAR face statul, ar trebui sa vedem cum privatii pot oricand sa o dea pe aia cu piata, economia de piata si cu asta-i viata...
un articol publicitar slab dechizat ptr a a creste veniturile din comisioanele fondurilor de pensii private.
Cei care ies la pensie în 2030 au lucrat majoritatea la negru în perioada 1990-2007, apoi cu minim plus bonuri de masă, deci vor lua o pensie de 0,5 puncte, vreo 700 lei pe lună ( nu e nicio presiune pe fondul de pensii)
Alți 4-5 milioane au lucrat în străinâtate, deci nici ei nu pun presiune pe fondul de pensii.
Cei care pun presiune pe pensii sunt cei cu pensii speciale, de serviciu, ocupaționale, complementare, de merit, de veterani. Aceste pensii se indexează AUTOMAT la 1 ianuarie în fiecare an, fără aprobări de la guvern sau parlament și fondul lor va depăși fondul pensiilor normale în 2-3 ani.
Aici e presiunea.
Altă presiune va veni cànd vor ieși cei de la stat de acum cu salariile mari, adică peste 35 de ani, în 2055.
Nu "inteleg" de ce oamenii spera la o pensie decenta atunci cand contribuie cu mai mult de jumatate din castigulor lor lunar la stat ...
Orice om care a facaut ceva bani la viata lui si sta bine mersi la pensie, cu siguranta NU a stat pe o carte de munca zeci de ani si si-a dat 50% din venituri la stat.
- Exista pilonul 3- facultativ, privat- prin care cei ce-si doresc si au posibilitatea, isi construiesc un venit viitor, cu riscurile respective. NU e o pensie lunara.
- Exista pilonul 2 - obligatoriu, privat(?!) - prin care cei ce NU NEAPARAT DORESC, sunt OBLIGATI sa cedeze din contributia lor la pilonul 1 a unor % unor firme private, spre imbogatirea acestora. Si care NU AU NICI O OBLIGATIE sa plateasca vre-o crestere a sumei colectate la termenul final.
De ce langa Pilonul 1- obligatoriu, garantat de stat si respectand Legea pensiilor- si Pilonul 3- OPTIONAL, PRIVAT- si care satisface toate avantajele descrise de dvs. / riscurile eludate de dvs. ale Pilonului 2, mai e nevoie si de acesta din urma, OBLIGATORIU si PRIVAT?
2. Dvs. aveti convingerea ca : "macar la final, contribuitorul ia niste bani, mai multi decat a bagat si fara discutii." De unde aceasta convingere? Chiar n-ati auzit de fonduri PRIVATE prabusite si de economii de-o viata pierdute. In urma cu multi ani am bagat niste bani intr-o firma ( probabil cea mai mare din lume) cu asigurari de viata cu acumulare. la termen( 5 ani) am primit mai putini bani decat am depus. C-asa e viata!
3. Ba da, statul roman are exact solutiile mentionate: CAS, iar cand acesta este insuficient, de la buget.