Peste jumătate din plăţile din zona euro au fost efectuate cu cardul pentru prima dată în 2019, conform unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) și citat de Mediafax.

Plata card bancarFoto: wallpaperflare.com

Astfel, consumatorii din cele 19 state au plătit cu bani cash în proporţie de doar 48% anul trecut, cardurile şi opţiunile de plată contactless câştigând tot mai mult teren în ultimii ani. Ultimul studiu, efectuat în 2016, arăta că banii cash reprezentau 54% din totalul plăţilor din zona euro.

Totuşi, 73% din totalul tranzacţiilor individuale au fost efectuate cu bani gheaţă în 2019, ceea ce sugerează majoritatea achiziţiilor mici sunt finalizate prin intermediul cash-ului.

În Spania şi Italia, rata plăţilor cu bani cash este de 83% şi, respectiv, 82%. La polul opus, în Olanda, procentul abia depăşeşte o treime din total.

Un studiu separat, publicat în luna iulie, a subliniat extrem de clar impactul pandemiei asupra banilor cash, jumătate dintre respondenţi declarând că folosesc mai des cardurile faţă de perioada pre-coronavirus.

De asemenea, 90% au spus că vor continua să folosească mai rar banii cash după sfârşitul crizei.