Premierul Ludovic Orban consideră că primăriile ar trebui să fie mai responsabile la alcătuirea bugetelor locale, pentru a nu se mai ajunge în situația, ca la fiecare final de an, să ceară bani de la Guvern pentru reechilibrare. Declarația a fost făcută în contextul în care Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri un proiect de hotărâre pentru echilibrarea bugetelor locale, privind plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi salariile asistenţilor personali. În acest sens, urmează să fie alocată suma de 743 milioane lei.

Sedinta de GuvernFoto: Guvern

Banii sunt alocați din fondul de rezervă al Guvernului.

"Va trebui să gândim un mecanism, pentru că nu cred că putem accepta ca, de fiecare dată, pe final de an, Guvernul să trebuiască să dea sume din echilibrare, în condiţiile în care există obligaţie legală de cuprindere în bugetele locale a sumelor necesare pentru plata indemnizaţiilor", a spus Orban.

Acesta cere mai multă responsabilitate primarilor. Orban a mai spus că ar fi bine să fie schimbat sistemul, însă nu este acum momentul unei discuții.

"Sigur, sunt persoane vulnerabile, care se află într-o situaţie foarte dificilă şi nu putem să ne permitem să îi lăsăm fără venituri, dar, pe de altă parte, trebuie să existe o responsabilitate din partea primarilor în ce priveşte alcătuirea bugetelor locale, astfel încât să asigure resursele financiare pentru aceste plăţi. Noi, evident, trebuie să asigurăm cota parte de cofinanţare de 60%, care a fost decisă prin legea bugetului de stat. Aici nu ştiu dacă nu ar fi bine să schimbăm un pic sistemul, dar nu e momentul unei discuţii. Deci, am alocat aproape 750 de milioane către localităţi pentru a le permite plata indemnizaţiilor", a mai spus Orban.