- Credem că orice administrație care vine va continua să ofere sprijin fiscal amplu pentru a încuraja redresarea economică pe parcursul lui 2021. Acestea fiind spuse, ar trebui, și posibil să renunțe, la rigiditățile create prin deciziile politice anterioare. Acestea includ creșteri costisitoare ale pensiilor și a altor beneficii sociale. Incertitudinea politică este exacerbată de peisajul politic confruntațional și complex, ceea ce face dificilă crearea unei coaliții după alegerile din decembrie.
- Implementarea unei agende fiscale echilibrate și credibile va fi crucială pentru a sprijini redresarea economică și a menține încrederea pieței financiare.
- Estimăm că economia românească se va contracta cu 5,2% în 2020 înainte de a reveni cu 4% în 2021.
- Absorbția fondurilor europene va fi cheia pentru a ajuta reechilibrarea economică, deși există riscuri de punere în aplicare.
- Anticipăm că economia va reveni la nivelul din 2019 abia în 2022.
- Ca răspuns la efectele carantinei, autoritățile au lansat o serie de măsuri fiscale și economice pentru a proteja companiile. Estimăm dimensiunea pachetului de stimulare fiscală la 3% din PIB.
"Cum cheltuielile cu salariile și pensiile sunt acum la aproximativ 90% din veniturile din taxe, structura bugetară a României este extrem de rigidă. Deși nu face parte din scenariul de bază, dacă creșterea de 40% a pensiilor ar fi implementată, estimăm că numai cheltuielile cu salariile și pensiile ar depăși veniturile fiscale guvernamentale în 2021. Nu ne așteptăm ca guvernul să înăsprească politica fiscală până în 2021 pentru a încerca să încurajeze redresarea economică", menționează sursa citată.
- Totuși, credem că autoritățile vor căuta să ajusteze compoziția structurală a bugetului, făcând cheltuielile mai puțin rigide și îmbunătățind colectarea veniturilor, în timp ce se orientează spre o reducere graduală a deficitului.
- Anticipăm un deficit de 7,2% din PIB în 2021 și o reducere la 5,5% în 2022.
- Ne așteptăm ca deficitul de cont curent al României să ajungă la 5% din PIB până în 2023. În opinia noastră, deficitul comercial în creștere demonstrează problemele de competitivitate.