Hint: depinde de vârstă. La tinerețe, grecul, arată datele unei statistici experimentale publicate de Eurostat. Tinerii greci de sub 35 de ani ar cheltui cu 50% peste ceea ce câștigă, fiind adepții dictonului ”Trăiește clipa!”. La polul opus, sunt tinerii cehi care din fiecare sută de euro câștigată nu ar cheltui mai mult de 64 de euro. Peste 100% din venit ar cheltui spaniolii, portughezii și ciprioții. Dar asta e valabil doar pentru segmentul de vârstă 25-34 de ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru cei cu vârsta mai mică de 35 de ani, graficul statelor europene arată ca mai jos (click pentru a mări imaginea):

La grupa ceva mai matură de vârstă, de 35-44 ani, grecii continuă să rămână pe primul loc, iar românii trec pe al doilea, urmați de portughezi. Grecii ar cheltui 131 de euro la fiecare 100 de euro câștigați, în vreme ce românii s-ar întinde mai mult decât ne e plapuma cu un euro (sau un leu, depinde cum măsori venitul) lunar.

În fond, dacă Statul trăiește an de an pe deficit, persoana fizică de ce n-ar face-o, nu?

Pentru cei cu vârsta 35 -44 de ani, graficul statelor europene arată ca mai jos (click pentru a mări imaginea):

Am ajuns la 45-54 de ani. Oameni mai chibzuiți, mai cumpătați, ai zice. Nu însă și grecii, care continuă să trăiască mult peste mijloace, cu 122 de euro cheltuiți la fiecare sută de euro încasată. E și singurul stat cu asemenea ”ambiții”. Românii coboară pe locul al patrulea, după portughezi și ciprioți (și evident, greci). La capătul opus sunt bulgarii, estonienii și lituanienii. Bravo lor!

Pentru cei cu vârsta 45-54 de ani, graficul statelor europene arată ca mai jos (click pentru a mări imaginea):

Grupa de vârstă 55-64 de ani. Grecii rămân campioni. N-au nicio treabă, ar cheltui 104,7 euro la fiecare sută de euro care le intră pe card. Croații urcă pe locul al doilea, urmați de britanici, sătui de cât au stat și au pus deoparte. Românii rămân pe locul al patrulea, cu 85 de euro cheltuiți la fiecare sută primită. Doamne-ajută și la săraci!

Pentru cei cu vârsta 55-64 de ani, graficul statelor europene arată ca mai jos (click pentru a mări imaginea):

Am ajuns la 65 ani+. Nici nevoile nu mai sunt ca cele de la 35 de ani și prin urmare nici cheltuielile. E prima dată când grecii ar cheltui mai puțin decât încasează (e drept, cu aproape 96,5 de euro cheltuiți din 100 de euro, dar tot e ceva). Mai mult, croații abia acum încep să se destrăbăleze, cheltuind aproape 99% din venit. Pe poziția a treia suntem noi, românii. Din fiecare sută de lei cheltuim 90 de lei că doar o viață are omul!

Pentru cei cu vârsta 65-74 de ani, graficul statelor europene arată ca mai jos (click pentru a mări imaginea):

Ehei, dragii moșului, când ai peste 75 de ani, treburile se schimbă. Belgienii încep să desfacă baierele pungii (a se citi ”cardurilor”) și cheltuie peste încasări. Sunt urmați de români, cu 97,4% bani cheltuiți, olandezi și bulgari.

Clasamentul, mai jos (cick pentru a mări imaginea):