Primul trimestru din 2021 în România va semăna cu ultimul trimestru, care a consemnat o încetinire economică. Nu vreau să vorbesc despre un declin încă, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, într-o conferință organizată de Ziarul Financiar. "Contează foarte mult ce se va întâmpla cu vaccinarea în România, dacă reușim să ajungem la o rată de vaccinare care să imprime un confort: să dea un confort oamenilor, mediului de afaceri, să schimbe tonusul, starea de spirit", a spus el. Potrivit acestuia, starea de spirit și încrederea contează, precum și relația între Guvern și cetățeni, între instituții și cetățeni.

Daniel DaianuFoto: Agerpres
  • Guvernul va avea oricum o agendă foarte încărcată, pentru că pe deoparte:

1. Trebuie să gestioneze această nenorocită pandemie

2. Trebuie să se gândească la un buget care să fie ambițios și realist. Nu este simplu.

3. Trebuie să inițieze corecția macroeconomică

4. Trebuie până în primăvară să aibă un plan de redresare și reziliență care să fie conjugat cu planurile celorlalte state ale UE. Aici intervine covârșitoarea importanță a resurselor europene.

"În celelalte state membre, corecțiile deficitelor bugetare se va face aproape organic. Automat pentru că vor scădea copios cheltuielile nepermanente. Situația este diferită în cazul României unde trebuie să lucrăm asupra unui deficit structural și nu va fi simplu deloc. Trebuie să avem grijă. Nu trebuie să repetăm episoade din deceniul trecut. Trebuie să fie un program cu multă grijă articulat", a spus el.

  • Acestea sunt priorități, în opinia mea, pentru noul Guvern și de care depind afacerile.

Ce așteptări are pentru anul viitor

"Primul trimestru din 2021 în România va semăna cu ultimul trimestru, care a consemnat o încetinire. Nu vreau să vorbesc despre un declin încă. În Europa vorbim de un „double W”. Dacă privești în termeni de ani, nu de trimestre, este drept că vom avea redresare în ansamblu în 2021. Și noi vom avea o creștere economică. Comisia de Prognoză vorbește de 4,5% creștere economică în 2021. Eu și colegii mei de la Consiliul Fiscal mergem pe o plajă între 2,5-4,5%", apreciază Daniel Dăianu.

  • Trebuie să ne mobilizăm, să reușim să vaccinăm cât mai mulți. Intervin aspecte de logistică, de depozitat a acestui combustibil cu care lansăm racheta victoriei noastre. E vorba de populație, să aibă încredere, ține de comunicarea publică.
  • Și în America este o problemă de comunicare publică și în Marea Britanie.
  • Cei care nu cred nu sunt puțini și sunt peste tot. Oamenii aceștia nu trebuie blamați. Trebuie să se vorbească cu oamenii, să se explice oamenilor.

"Depinde și de oamenii de afaceri. Ei trebuie să aibă grijă de salariați. Trebuie să asigure condiții bune de lucru oamenilor, să vorbească cu ei și să-i și convingă, dacă sunt sceptici, că merită să se vaccineze. Este un efort al tuturor", a explicat președintele Consiliuui Fiscal.

În opinia sa, partea a doua a anului va fi cu tonus: oamenii vor avea mai mult optimism.

  • Optimismul trebuie să fie de acum. Întrebarea este: Cum folosim arma (împotriva pandemiei, adică vaccinul n.r.)?

"Nu întâmplător am vorbit de iarna suferinței noastre. Abia începe iarna. Avem o știre extraordinară că este vorba de viață și moarte: existența vaccinului. Vaccinul termină această suferință la orizontul unui an. La finele lui 2021, chiar în a doua parte a anului, putem miza pe o rată de vaccinare între 60-70%. Eu vorbesc acum la nivelul altor state din lume. Aceasta este o certitudine. La peste 60% rată de vaccinare, realizăm această imunizare colectivă și posibilitatea ca oamenii cât de cât să trăiască normal", a mai spus Daniel Dăianu.