Această perioadă dificilă poate fi depășită doar lucrând împreună, autorități, mediu de afaceri și cetățeni, prin crearea unui parteneriat între părțile interesate care să își propună atingerea progresului în domeniile în care România are nevoie de evoluții semnificative, cum ar fi: birocrația, fiscalitatea, blocaje legislative și de reglementare, se arată într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

Consiliul Investitorilor Straini (FIC)Foto: fic

Aceste arii sunt indicate de membrii FIC în sondajul Business Sentiment Index (BSI) ca "fiind cele mai problematice, unde nu s-au observat progrese în ultimele 6 luni".

“FIC consideră că acum este un moment oportun pentru ca România să își schimbe abordarea față de problemele economice, să folosească eficient resursele și chiar să își crească competitivitatea pentru a minimaliza impactul negativ viitor”, menționează sursa citată.

Astfel de măsuri, propuse și de FIC, pot fi luate în domenii precum:

• fiscalitatea, unde o colectare mai eficientă a impozitelor de către statul român și combaterea evaziunii fiscale ar putea aduce creșteri semnificative la bugetul de stat;

• adoptarea în continuare a măsurilor de digitalizare ar optimiza administrația publică și de asemenea, ar facilita interacțiunea cu mediul de afaceri și cetățenii;

• crearea unor programe de alfabetizare financiară ar ajuta cetățenii români să ia decizii inteligente cu privire la finanțele lor și să mențină obiceiuri de economisire, care în timp pot duce la bunăstarea lor financiară.

“FIC consideră că acesta este un moment-cheie pentru a profita de acele oportunități create de contextul generat de criza sanitară din ultimele luni și că, prin dialogul constructiv între comunitatea de afaceri și autorități, pot dispărea multe obstacole, iar rezultatele pozitive se vor reflecta în economie, cu beneficii pentru toți cetățenii”, menționează sursa citată.

Alte informații din comunicat:

• Potrivit respondenților chestionarului BSI din septembrie 2020, în general există o percepție negativă asupra evoluției afacerilor ca rezultat al impactului COVID-19: 68,2% dintre respondenți estimează scăderi moderate ale activității lor, iar 13,6% se așteaptă la scăderi semnificative.

• Mai mult de o treime dintre respondenții FIC (38,7%) consideră că mediul de afaceri din România a fost afectat, iar jumătate dintre aceștia percep atractivitatea pieței românești drept scăzută în comparație cu țările din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE).

• Planurile de investiții ale companiilor cu capital străin au fost afectate în mod considerabil de criza actuală, fapt remarcat și de schimbarea planurilor privind investițiile viitoare de capital (38,6% din respondenți estimând o scădere a capitalului investit pentru următoarele 12 luni) sau planurile pentru noi angajări de personal (40,9% din respondenți estimând o scădere în planurile lor cu privire la ocuparea forței de muncă în următoarele 12 luni).