1. Populația scade. Vom coborî un loc în UE, fiind devansați de olandezi
Populația țării s-ar putea înjumătăți în următorii 50 de ani, arată datele Institutului Național de Statistică într-o lucrare publicată vineri la prânz. Declinul și îmbătrânirea populației va produce efecte în toate direcțiile: de la numărul de parlamentari și europarlamentari, la modificări structurale consistente în fiscalitate dar și societate. Conform proiecţiei demografice realizate de Eurostat, evoluțiile demografice vor face ca România să coboare cel puțin o poziție în Europa, Olanda urmând să devanseze țara noastră ca număr de locuitori.Detalii aici și aici
2. Populaţia activă este inferioară populaţiei inactive din punct de vedere economic
Între persoanele inactive se conturează segmentul populaţiei descurajate, reprezentând 1,3% din totalul populaţiei inactive. În ultimii 10 ani, evoluţia numărului de persoane descurajate a urmat tendinţele înregistrate de populaţia inactivă pentru perioade mai scurte de timp, sub influenţa conjuncturilor macroeconomice. Astfel, în perioada care a precedat criza economică, caracterizată de creştere economică, populaţia descurajată a scăzut treptat, atingând, în anul 2008, un minim (nivelul a scăzut la 41,7% comparativ cu cel înregistrat în 2005). În perioada care a urmat, populaţia descurajată a crescut până în anul 2011, după care s-a plasat pe o pantă de scădere uşoară.
3. Numărul tinerilor care nu sunt ocupaţi şi nici nu urmează o formă de educaţie sau formare, îngrijorător
Un alt lucru care trebuie avut în vedere de viitorii guvernanți este numărul de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani, care nici nu lucrează și nici nu urmează o formă de educaţie sau formare, concept cunoscut sub abrevierea din limba engleză, NEET (Not in Employment neither in Education or Training). Acest segment de populaţie reprezintă o categorie particulară de persoane inactive economic.
Rata NEET semnalează dificultăţi în trecerea de la sistemul de educaţie la piaţa muncii şi problemele legate de ocupare pentru populaţia tânără, necuprinsă în sistemul de educaţie. Potrivit celor ai recente date ale INS, rata tinerilor care nu erau încadraţi profesional şi nu urmau niciun program educaţional sau de formare a fost de 14,5%, cei mai afectaţi fiind tinerii din mediul rural (17,5%) şi persoanele de sex feminin (17,8%).
Să nu uităm apoi de un alt segment de populaţie inactivă din punct de vedere economic, care îl constituie forţa de muncă potenţială adiţională, reprezentând suma a două categorii de persoane: „inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”. Institutul Național de Statistică a numărat 238.000 de români (din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani)care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională. Dintre acestea 56,6% erau femei şi 62,5% locuiau în mediul rural. Spiritul antreprenorial nu este încă unul foarte dezvoltat în ţara noastră, ponderea patronilor fiind de numai 1,1% în totalul persoanelor ocupate, însă fenomenul este corelat şi cu politicile fiscale şi reglementările legislative în domeniul muncii.
4. Avem o rată a sărăciei care ne plasează pe ultimul loc în UE
5. Migrația externă, o altă mare problemă
Ar mai fi de discutat dendințe ca cea legată de creşterea vârstei medii la prima căsătorie, care conduce la o creştere a vârstei la care mamele decid să aibă un copil şi la reducerea numărului de ani în care este posibilă nașterea altor copii. Sau de faptul că în România tot mai mulţi copii se nasc în afara căsătoriei, ceea ce înseamnă că această decizie nu mai depinde atât de mult de statutul de persoană căsătorită, de opinia sau oprobriul altor persoane, ci este în principal determinată de alte criterii: un venit adecvat, deţinerea resurselor materiale necesare pentru creşterea şi educarea corespunzătoare a copiilor, circumstanţe speciale din viaţa fiecărui individ. Dar vom discuta despre asta cu următoarea ocazie.
Cum poate un partid anti-globalism si anti-stiinta sa convinga oameni precum mine (si suntem multi in UK, SUA, Germania) sa se intoarca in tara? Probabil votam USR de prosti ce suntem.
2. Limitarea ajutoarelor sociale la un nivel care sa incurajeze munca, si eventual conditionarea ajutorului social de aceptarea unui loc de munca oferit
3. Intarirea justitiei, pedepsirea coruptilor, renutarea la salarii scandaloase la stat, interzicerea pensiilor speciale de mii de euro de la 40 de ani, debirocratizare
4. incurajarea natalitatii prin impozite reduse aplicate parintilor care au copii, in loc de alocatii si ajutoare date de-a valma la toti asistatii care fac 10 copii doar ca sa aiba bani de alocatie de cheltuit la crasma
Si in 10 ani tendinta de scadere a populatiei se inverseaza.
S-a aplicat deja 4.
Simplu suntem o tara semi-dezvoltata, iar oamenii nu mai vor sa se reproduca ca le distruge lifestyle-ul.
Doar neg asertiunea:
"lipsa autostrazilor si problemele justitiei duc la scaderea popululatiei"
In schimb au aparut probleme legate de noile tehnologii care dau dependenta si sunt o pierdere de vreme imensa: jocuri video, VR, pornografie, tinder, facebook, instagram, snapchat, tiktok, smartphones etc.
2. Justitia nu inseamna resentimente, justitia inseamna sanse egale si meritocratie. In primul rand licitatiile trucate si mita aduc lucrari publice la pret de 5 ori mai mari si calitate 25%. Si asta inseamna taxe mari, serivicii proaste, ambele facand Romania neatractiva. La fel si cu pensiile speciale.
3. Ce se intampla acum pentru familii cu copii in materie de reduceri de impozit e o gluma... Ea se aplica doar celor care au maxim 3000 de lei brut. restul, sa plateasca, mama lor de chiaburi. Ori eu ma refeream la dedureri din impozit si pentru "chiaburii" care au nesimtirea sa castige peste 3000 de lei.
2. Inteleg, eu m-am obisnuit cu ideea ca "sanse egale" si "meritocratie" sunt idei utopice, poate cazuri izolate in anumite institutii si am trecut peste. Mita si licitatile trucate fac parte oarecum din "cultura".
3. Da e o gluma, nu e bine gandita strategia si practic incurajeaza traiul din asistenta sociala.
Intotdeauna in alta parte e mai interesant...
Daca ne dorim sa revina doar romanii sau cei care au origini romanesti atunci va trebui sa renegociem acordul cu UE in special partea cu migratia fortei de munca ( la creiere in special ) si in timp se va rezolva. Daca intre timp UE se dizolva sau iesim noi din UE in timp se va rezolva, asta daca nu vom disparea si noi ca stat .