Salariul mediu net din octombrie: 3343 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 22 lei

de DP     HotNews.ro
Vineri, 11 decembrie 2020, 9:18 Economie | Finanţe & Bănci


Diferentele dintre salariile din sectorul public si privat cresc
Foto: Pixabay
În luna octombrie 2020, salariul mediu net a fost de 3343 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 22 lei (+0,7%), a transmis vineri Institutul Național de Statistică. Ca de obicei, salariile cele mai ridicate au fost în domeniul tehnologiei, iar cele mai mici în HORECA. În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri salariale în învăţământ (+3,2% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administraţie publică (+0,9%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,1%).

În contextul pandemiei, datele statistice pot prezenta un grad de fiabilitate, acurateţe, completitudine şi comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăţilor apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, atrag atenția statisticienii.

Aceste dificultăţi au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unităţi economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituţiile cu atribuţii în domeniu, de suspendarea temporară a activităţii unui număr semnificativ de unităţi economico-sociale sau chiar de încetarea activităţii unora dintre acestea. În câştigul salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%. În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Octombrie 2020 comparativ cu Septembrie 2020

În luna octombrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), precum şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 7,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
• între 3,0% şi 5,0% în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
• între 1,5% şi 3,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor textile, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de mobilă, tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), industria metalurgică.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie 2020 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 21,7% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 16,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 14,7% în transporturi aeriene;
• între 3,5% şi 5,5% în alte activităţi extractive, captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi pe apă;
• între 1,5% şi 2,5% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, hoteluri şi restaurante, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2065 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Defalcat? (Vineri, 11 decembrie 2020, 9:40)

  Tayen [utilizator]

  Cît este salariul mediu la bugetari și cît în mediul privat?
  AIA VREM SĂ VEDEM!
  • +5 (5 voturi)    
   ! (Vineri, 11 decembrie 2020, 11:23)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Diferenta e colosala!
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 decembrie 2020, 9:56)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Aceasta este o medie! (Vineri, 11 decembrie 2020, 10:08)

   Juniorul [utilizator] i-a raspuns lui

   O medie a tuturor salariilor.
   Sigur, mare parte a salariilor sunt sub acest prag insa ganditi-va ca la aceasta medie contribuie si cei care castiga foarte - ex: programatorii, care ajung la o medie de 7000-8000 ron/luna, unii castigand si cateva zeci de mii pe luna si ma refer la salariile nete.
  • +2 (2 voturi)    
   E statistica (Vineri, 11 decembrie 2020, 10:31)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui

   daca noi doi mergem la un restaurant, eu mănânc 2 pui, tu bei o apa plata , in medie amândoi suntem sătui. Având in vedere faptul ca INS nu știe câți Romani mai sunt restu e CanCan .
 • +2 (2 voturi)    
  ! (Vineri, 11 decembrie 2020, 11:23)

  tudorr [utilizator]

  Pai iar s-au marit salariile bugetarilor desi anul asta au frecat buha!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by