Prioritățile viitorului ministru de Finanțe și o poveste ZEN / Lanțul redresării economiei

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:27 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Viitorul ministru de Finanțe, oricare ar fi el, va avea de rezolvat câteva lucruri importante în următorul an. Este adevărat că bugetul pe 2021 este foarte important, dar până a ajunge acolo, va trebui să aibă o echipă care să-l ajute.

Schimbarea echipei sau schimbarea atribuțiilor secretarilor de stat


Dacă noul ministru nu va fi liberal, ci de la USR-Plus, atunci va trebui să negocieze cu premierul schimbarea secretarilor de stat numiți de fostul Guvern. De precizat că este posibil ca Mironel Panturoiu să plece, acesta fiind numit acolo de Orban la cererea PMP. Pe lângă ceilalți secretari de stat, precum Attila Gyorgy (care e foarte posibil să rămână, mai ales că se face Guvern cu UDMR), Sebastian Burduja (care va pleca pentru că a ajuns deputat), se mai află și Gheorghe Pecingină, care face parte din grupul de gorjeni ce face jocurile în interiorul Ministerului Finanțelor, despre care HotNews.ro a scris în februarie: După "zidul" de schele de la Ministerul Finanțelor se află un grup de gorjeni care controlează instituția din puncte cheie

Secretarii de stat au fost numiți de premierul Orban. Florin Cîțu nu a avut de ales. Le-a dat doar atribuții.

Depinde ce secretari de stat va numi noul premier sau dacă va accepta nume propuse de ministru. Orice va fi el, liberal sau USR-Plus. Dacă nu, soluția va fi ca secretarilor de stat numiți să le ia din atribuții.

Colaborarea ministrului cu echipa Ministerului Finanțelor este crucială pentru redresarea economică.

Și dacă va fi de la PNL, problema e aceeași.

O scurtă poveste Zen


Noul ministru al Finanțelor va trebui să muncească mult și să piardă, poate, mai puțin timp pe rețelele de socializare. Va trebui să se concentreze pe ducerea la îndeplinire a lanțului despre care vorbim mai jos.

„Cel care aflat într-o poziție de stat importantă nu se gândește decât la bunăstarea proprie, nepăsându-i de nevoile oamenilor pe care trebuie să-i ajute, este doar un hoț de rând îmbrăcat în haine de curte” – citatul este o părticică a unei maxime din cartea „Arcașul fără arc” scrisă de Ștefan Liiceanu.

Pentru că am menționat cuvântul muncă, vom face o referire la o poveste din cartea lui Ștefan Liiceanu, pe care o scurtăm mult.

În secolul VIII trăia în China un maestru foarte erudit pe nume Baizhang, care prețuia foarte mult munca fizică, precum grădinărit, curățarea templului etc. Într-o zi, de teamă să nu obosească prea tare, discipolii i-au ascuns mătura, grebla și găleata. El le-a tot căutat, dar nu le-a găsit.

Când a venit ora mesei, s-au așezat cu toții pe trapeza templului, alături de maestru. El nu a luat nicio îmbucătură. Când discipolii l-au întrebat de ce, el a zis: „O zi fără muncă este o zi fără mâncare”.

Extrăgând ideea din această poveste, va fi nevoie de secretari de stat cu care să colaboreze bine noul ministru al Finanțelor pentru a putea duce la îndeplinire ce-și propune. Cu alte cuvinte, să nu-i îngreuneze activitatea sau să încerce să-i pună "bețe în roate". Secretarii de stat sunt în cazul acesta mătura, grebla și găleata.

Lanțul redresării României: bugetul pe 2021, consolidare fiscală, investiții, menținerea ratingului și ieșirea din procedura de deficit excesiv


Construcția viitorului buget este foarte importantă. În funcție de asta vom ști la ce să ne așteptăm anul viitor. Din el vom vedea și cu cât vor crește pensiile. Din programul de guvernare al PNL înțelegem că ar trebui să fie majorate cu 8,11%, USR-Plus neavând așa ceva în program.

(Ideal ar fi fost să se aplice noua formula de calcul pentru a se rezolva inegalitățile, dar niciunul dintre partide n-a zis nimic pe tema asta)

De precizat că ne aflăm în procedura de deficit excesiv, iar agențiile de rating așteaptă să vadă dacă se începe consolidarea fiscală. În funcție de asta vor decide daca ne vor menține ratingul. Având perspectiva negativă, următorul pas ar fi junk, dacă nu se începe asta.

România a ajuns în situația de a nu mai avea spațiu fiscal. E aproape inexistent. Cheltuielile curente mănâncă aproape tot bugetul, așa că pentru investiții ne-au rămas doar fondurile europene.

Crearea spațiului fiscal, acum aproape inexistent, va elibera sume importante pentru investiții.

Este nevoie de măsuri bugetare atât pe partea de venituri, cât și pe cheltuieli. Agențiile de rating se așteaptă la un deficit de peste 7% în 2021, Fitch chiar joi a spus cifra de 7,1% din PIB, dar nu exclude posibilitatea să fie mai mare.

Avem nevoie de finanțare și nu ne permitem să fim retrogradați. În funcție de asta poate suferi întreaga economie, iar efectele se vor răsfrânge asupra populației.

Nevoia de consolidare bugetară vine și din faptul că ne aflăm în procedura de deficit excesiv. Este adevărat că acum suntem lăsați să depășim acel 3%, dar odată ce se va diminua criza sanitară va trebui să arătăm ce face în sensul consolidării.

Dacă se vor întâmpla cele de mai sus, probabil vom ieși din procedura de deficit excesiv spre finalul mandatului acestui nou Parlament. Asta pentru că specialiștii nu recomandă o corecție dură, ci ușoară, graduală.

Un lucru bun totuși: pare că nu vom avea parte de modificări fiscale în privința creșterii sau introducerii de noi taxe. Acest lucru va ajuta mediul de afaceri și economia.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2246 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Situația este relativ simplă... (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:22)

  Tutea [utilizator]

  ... și alegerile sunt două mari și late:
  1. premierul nu doarme, zi și noapte, bătându-și capul cu probleme cronofage, în detrimentul strategiilor generale. În acest caz, toți miniștrii și secretarii de stat pierd timpul, fac jocuri personale sau de partid, în detrimentul interesului general și în contradicție cu aspirațiile electoratului;
  2. miniștrii și secretarii de stat sunt aleși pe sprânceană, pe baza competențelor și nu a carnetului de partid sau apartenenței la anumite centre de influență și de putere. În acest caz, premierului îi rămâne timp de probleme generale, de strategii și reforme reale.
  După consultările ce se derulează în aceste zile și după stabilirea echipei guvernamentale, vom ști exact către ce ne îndreptăm și ce urmărește în realitate, noua majoritate de dreapta (sau de ce orientare o fi, că niciodată nu a fost trasă o linie clară de demarcație între stânga și dreapta), pentru următorii patru ani. .
 • 0 (2 voturi)    
  Sper din tot sufletul că posibila numire (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 18:06)

  Rescator [utilizator]

  în postul de ministru al finanțelor a beizadelei
  necoapte numitul Năsui Junior,din celebrul Clan
  Năsui-Motorola care a dat țepe zdravene în anii*90
  în valoare de foarte multe milioane de dolari(doar
  M.Ap.N. peste 8 milioane) dar și STS-ului și altor
  instituții.Averea Clanului Năsui este de peste 250
  milioane de euro,parte din bani fiind investiți în
  cumpărarea locului în Parlament pentru numita
  beizadea.În loc să facă ciocul mic pudelul Năsui
  atacă zilnic Armata și pe militari.
  Oastea neomarxistă subordonată total unor cercuri
  oculte din străinătate nu vrea ca România să mai existe ca Stat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by