​Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat astazi datele privind evolutia balantei de plati in octombrie si primele 10 luni ale anului curent. Datele confirmă ajustarea deficitului de cont curent (cu 9.2% an/an) la 1.1 miliarde EUR, minimul din iunie si cresterea investitiilor straine directe (pentru a saptea luna consecutiv) in octombrie, evolutii influentate de intensificarea pandemiei, arată un raport publicat luni de echia de la departamentul Cercetare al Băncii Transilvania.

Andrei Radulescu, BTFoto: LinkedIn

In intervalul ianuarie-octombrie 2020 contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 8.8 miliarde EUR, in ajustare cu 3.7% an/an, evolutie influentata de incidenta pandemiei, consecintele acestui soc fara precedent, implementarea unui mix relaxat de politici economice si ameliorarea ratei de absorbtie a fondurilor europene.

Se evidentiaza majorarea excedentului balantei comerciale cu servicii cu 10.1% an/an la 7.8 miliarde EUR. Totodata, excedentul balantei veniturilor secundare s-a ameliorat cu 98.2% an/an la 1.6 miliarde EUR.

Pe de alta parte, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 7% an/an la 15.1 miliarde EUR. De asemenea, deficitul balantei veniturilor primare s-a adancit cu 6.6% an/an la 3.1 miliarde EUR.

Datele BNR indica si un nivel pozitiv al investitiilor straine directe pentru a saptea luna la rand in octombrie (76 milioane EUR, minimul din aprilie, evolutie influentata de intensificarea pandemiei). In perioada ianuarie-octombrie 2020 investitiile straine directe s-au ajustat cu 62.5% an/an la 1.8 miliarde EUR, cu urmatoarea structura: 3.3 miliarde EUR participatii la capital si -1.5 miliarde EUR credite intragrup.