România se numără printre ţările care aplică în practică legislaţia Consiliului Europei în privinţa monitorizării operaţiunilor bancare pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului, relevă un raport care a fost făcut public miercuri la Strasbourg, notează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai exact, raportul Consiliului Europei evaluează modul în care statele semnatare ale Convenţiei de la Varşovia privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului monitorizează operaţiunile bancare în scop de prevenţie. Conform raportului, majoritatea ţărilor, deşi cu diferenţe semnificative, oferă un instrument specific autorităţilor competente pentru a monitoriza operaţiunile bancare derulate prin unul sau mai multe conturi identificate. Raportul încurajează autorităţile de la Bucureşti să continue în această direcţie.

Deschisă spre a fi semnată la Varşovia în 2005, Convenţia Consiliului Europei privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului este în prezent în vigoare în 37 de state membre. Alte şase state membre ale Consiliului Europei au semnat-o, dar nu au ratificat-o încă.

Convenţia este primul tratat internaţional care acoperă atât prevenirea şi controlul spălării banilor, cât şi finanţarea terorismului. Documentul menţionează faptul că un acces rapid la informaţii financiare sau la informaţii asupra activelor deţinute de organizaţii criminale, inclusiv grupări teroriste, este esenţial pentru măsuri de prevenţie şi de sancţionare de succes şi, în cele din urmă, este cel mai bun mijloc de a le combate.