Invățăm copii de 6 ani despre bani, despre bursă, în loc să-i învățăm în primul rând că nu trebuie să arunce pe jos, să fie atenți cu ce mănâncă, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. „Noi asta-i facem. Ne și lăudăm că-i învățăm pe copii să recunoască banii, să înțeleagă ce-i bursa. Că e bine, că așa se pot câștiga bani, că așa se pot face bani din bani. Asta e pe cale să devină o virtute în politica publică sau privată din România”, a spus el, într-o conferință online organizată de Oxygen Events.

Daniel DaianuFoto: HotNews.ro

Foarte pe scurt:

• Dacă nu putem combate bine schimbarea de climă, ne vom duce către o criză alimentară, chiar o criză de apă potabilă.

• Vor fi implicații în ceea ce privește mișcarea populației, emigrației și imigrației, cu presiuni foarte mari.

• Mulți își duc sprâncenele în sus când aud de politici industriale. Imediat se gândesc la stat: Ce să caute statul în economie? Oamenii trăiesc pe altă planetă. Ei nu înțeleg că statele inteligente intervin peste tot. O fac mai pe față sau mai puțin fățiș.

• Dezvoltarea agriculturii este să oprești cât de cât erodarea solului, să ai sistem de prelucrare al produselor de bază, să ai industrie agroalimentară.

• Totodată să mărim resursele interne. Avem voci în țară care spun: Nu pot fi crescute veniturile bugetului. Oamenii iară trăiesc pe altă planetă.

• Parcă nu știu câtă evaziune fiscală există în România, la tax avoidance, la care participă și companiile mari care sunt foarte măiestre în a optimiza fiscal.

"E bine să știe copiii ce sunt banii. Este bine copiii să fie interesați nu de a face bani, ci de a avea o meserie bună, de a învăța carte în general. De asta trebuie să fie copiii interesați", a spus Daniel Dăianu.

El a făcut declarația după ce Anca Dragu a povestit cum copilul ei, când erau la Bruxelles, i-a spus că a venit o zână la grădiniță. Zâna le-a spus ca a plecat de pe planeta ei pentru ca a devenit poluată și nu a mai avut unde să trăiască. Copilul a întrebat-o mama sa dacă e adevărat, că se poate întâmpla asta, iar ea i-a pus că da. Anca Dragu a precizat ca la Bruxelles aveau trei coșuri de gunoi pentru a arunca gunoiul (îl sortau), iar când au sosit în țară, copilul ei nu înțelegea de ce aici se aruncă totul în același coș și nu se sortează.

Dăianu a spus că ceea ce a povestit Anca Dragu este revelatoriu pentru o diferență netă între unele state membre ale UE și România.

„Schimbarea de climă, dacă nu o putem combate cum trebuie cu ajutorul organizațiilor mari, cu ce vor face guvernele, băncile centrale, cu atitudinea populației, ne vom duce către o criză alimentară, chiar o criză de apă potabilă, cu implicații în ceea ce privește mișcarea populației, emigrației și imigrației, cu presiuni foarte mari”, a spus Dăianu.

Potrivit acestuia, în România noi avem deja o erodare intensă a solului, deșertificarea solului.

• Uitați-vă în zonele din sud. România are un sol bun, fertil, dar se întâmplă așa ceva pentru că nu știm să valorificăm resursele de apă.

• Un alt aspect este ce facem cu pădurile.

„Ce facem cu agricultura? Mulți își duc sprâncenele în sus când aud de politici industriale. Imediat se gândesc la stat, ce să caute statul în economie? Oamenii trăiesc pe altă planetă. Ei nu înțeleg că statele inteligente intervin peste tot. O fac mai pe față sau mai puțin fățiș. Avem de dezvoltat agricultura. Asta trebuie să fie făcut”, a explicat Daniel Dăianu.

Dezvoltarea agriculturii, spune președintele Consiliului Fiscal, este să oprești cât de cât erodarea solului, să ai sistem de prelucrare al produselor de bază, să ai industrie agroalimentară.

„Să ne propunem ca în loc de 60% din gospodăriile din mediul rural să aibă toaleta în curte, să ajungem la 80% care să aibă toaleta în casă. Sunt niște repere elementare de care trebuie să ne ocupăm în anii următori pentru că până la stele ne omoară ce se întâmplă în bordeiele noastre, în casă”, a mai spus el.

• Avem nevoie de proiecte foarte solide, bine întemeiate, care să fie prezentate la Bruxelles nu în termeni generici, că banii nu vor curge. Va fi dramatic pentru noi pentru că nici nu avem un buget bogat. Această guvernare trebuie să fie ambițioasă, însă trebuie să fie cu ținte bine articulate, lansate, cu o însoțire bugetară internă solidă. Totodată să mărim resursele interne. Avem voci în țară care spun: Nu pot fi crescute veniturile bugetului.

• Oamenii iară trăiesc pe altă planetă. Parcă nu știu câtă evaziune fiscală există în România, la tax avoidance, la care participă și companiile mari care sunt foarte măiestre în a optimiza fiscal.

„Trebuie să folosești un buget public pe resurse proprii din ce în ce mai bogat, să ai resursele tale. Totodată să reușești să valorifici cât mai mult din resursele europene”, a mai arătat Daniel Dăianu.