Un proiect al Ministerului Muncii din noiembrie propunea, pentru 2021, un contingent de 30.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România. Ei bine, cifra se pare că a fost modificată. Noul proiect de hotărâre spune acum că este vorba de 25.000.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiect HG contingent muncitori straini

Pentru eliberarea avizelor de angajare/detașare pentru lucrători nou – admiși, angajatorii plătesc 100 euro, iar pentru avizul privind lucrătorii sezonieri – 25 euro. Bineînțeles, pentru angajații permanenți vor plăti toate taxele și impozitele.

Unul dintre documentele necesare la Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea obținerii avizului favorabil pentru încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României, este adeverința privind forța de muncă disponibilă.

Astfel, în primele opt luni din acest an, 4.135 firme au solicitat eliberarea de adeverințe pentru 49.200 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, când 4.705 de firme au solicitat eliberarea de adeverințe și s-au eliberat adeverințe pentru 57.046 de locuri vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă.