Revenirea economică a Marii Britanii după prăbușirea cauzată de coronavirus a fost mai rapidă în trimestrul trei decât s-a crezut anterior, potrivit datelor oficiale, însă noile măsuri de carantină amenință să cauzeze o nouă recesiune, relatează Reuters și The Guardian.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Datele publicate marți arată de asemenea că ritmul de îndatorare al guvernului a crescut luna trecută pe măsură ce acesta a fost nevoit să acopere costurile generate de criza COVID-19.

Produsul Intern Brut a crescut însă cu un procent record de 16% între lunile iulie-septembrie, comparativ cu o estimare inițială de 15,5%.

Însă revenirea nu a acoperit contracția economiei de 18,8% înregistrată în trimestrul doi, când majoritatea afacerilor au fost închise în timpul primului val al pandemiei și lockdwon-ului general.

Economia Marii Britanii a fost afectată mai puternic decât cele ale altor state întrucât autoritățile de la Londra au impus o carantină mai lungă datorită numărului mare de decese, capitol la care Regatul Unit este depășit doar de către Italia dintre țările din Europa.

Însă acum Londra și zonele din împrejurimi au intrat în nivelul 4 de restricții, cel mai ridicat, în contextul în care autoritățile încearcă să prevină răspândirea noii tulpini a coronavirusului care este mai infecțioasă.

Firma de consultanță Capital Economics afirmă că o recesiune dublă (în formă de W) este o posibilitate clară dacă restricțiile pentru combaterea COVID-19 vor continua și în 2021.

Economia aproape că a încremenit în luna octombrie și se așteaptă o nouă contracție în trimestrul patru pe măsură ce îngrijorările legate de lipsa unui acord comercial cu Uniunea Europeană la 31 decembrie se adaugă celor cauzate de pandemie.

Deficit uriaș

Însă Capital Economics prognozează o revenire puternică în a doua jumătate a anului viitor, pe baza ratei mari a economisirii de către gospodării, dacă vaccinurile împotriva coronavirusului vor fi disponibile în număr mare și vor fi eficace.

Datele de marți arată că economia britanică este cu 8,6% sub nivelul de la finalul lui 2019 însă un motiv de optimism este creșterea veniturilor gospodăriilor în trimestrul trei după ce angajații s-au întors la muncă din șomaj.

Consumul a crescut de asemenea cu 20%.

Biroul Național de Statistică britanic arată că Londra s-a împrumutat cu o sumă record de 241 de miliarde de lire sterline în primele opt luni ale anului financiar, cu aproape 190 de miliarde mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Deficitul Marii Britanii urmează să crească la aproximativ 400 miliarde de lire sterline în anul financiar 2020-2021, aproape 20% din PIB și dublu față de Marea Recesiune din 2007-2009.

Datoria publică a ajuns la 2,1 trilioane de lire sterline, echivalentul a 99,5% din PIB, cea mai mare rată de îndatorare din 1962.

Ministrul finanțelor Rishi Sunak și-a reiterat angajamentul de a aborda deficitul uriaș, însă nu imediat.

„Este corect să luăm pașii necesari pentru a pune finanțele publice pe o cale mai sustenabilă când economia își va reveni”, a declarat acesta.

Citește și: