De la începutul pandemiei Guvernul a decis că firmele pot amâna plata taxelor fără a li se calcula dobânzi și penalități de întârziere. De asemenea, au fost suspendate și popririle de către ANAF. Termenul a fost prorogat de câteva ori, ultima dată prin OUG 181.

FiscalitateFoto: freepik.com

Ei bine, termenul prin acea OUG a fost 25 decembrie, ceea ce înseamnă că urmează să se întâmple cele de mai sus: popriri, executări silite și să curgă penalitățile de întârziere și dobânzile.

De precizat ca Ministerul Finanțelor și ANAF au oferit posibilitatea ca până la 15 decembrie să depună o cerere pentru procedura de eșalonare simplificată a datoriilor. În cazul acelor contribuabili nu se va ajunge la aceste efecte.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunța pe 30 noiembrie, într-o întâlnire cu oamenii de afaceri din Timiș, că pentru procedura de reeșalonare este posibil să fie decalat termenul de la 15 decembrie până la 15 ianuarie. Între timp au fost alegerile, iar premierul Ludovic Orban a demisionat, așa că o astfel de OUG nu s-a mai dat.