Câștigi sau pierzi. 6/49 versus investiții pe termen lung. Cât ar câștiga o persoană care joacă săptămânal dacă ar investi banii

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 25 decembrie 2020, 10:02 Economie | Finanţe & Bănci


Loterie sau investitie
Foto: Pixabay
Loteria nu mai este la modă la fel cum era în anii trecuți, dar totuși mai sunt unele persoane ce cheltuiesc frecvent în speranța că 6/49 le va aduce mulți bani peste noapte. Șansa de a lua premiul cel mare este de 1 la aproape 14 milioane. Dacă o persoană nu câștigă timp de mulți ani, aceia sunt practic bani pierduți. Nu se compară cu o investiție pe termen lung, așa cum explică și Horia Gustă, președinte AAF.

Foarte pe scurt:
 • Horia Gustă: Loteria nu are cum să fie o investiție pentru că te bazezi pe niște extrageri de numere, nu pe altceva
 • Nu este investiție, ci doar noroc. E bazat pe extragerea unor numere aleatoriu.
 • De precizat ca am folosit dobanda compusa
 • O persoană care ar economisi banii și i-ar pune într-un depozit bancar timp de 10 ani ar obține între 3.556 – 3.800 lei (depinde de dobândă) - asta daca in general juca o varianta simplă
 • Dacă juca doua variante, atunci suma ar fi 6.680 – 7.141 lei (depinde de dobanda), după cei 10 ani
 • Investiția în titluri de stat ar însemna în primul caz - 3.881 lei, iar în cel de-al doilea 7.291 lei
 • Pe bursă. În primul caz: 4.789 – 5052 lei. În cel de-al doilea caz: 9.000 – 9.500 lei

O persoană merge săptămânal, de câțiva ani, într-o agenție a Loteriei române pentru a-și încerca norocul la 6/49. Joacă, de obicei, două variante de 6 numele. O costă 10,5 lei. Speră că va câștiga premiul cel mare. La final de săptămână stă cu emoții în fața televizorului când se extrag numerele. O dată a nimerit trei numere și avea sentimentul că se apropie de câștig. Asta făcut-o să creadă că a câștigat experiență și „știe să joace” ca un profesionist.

*Atenție, acest text nu reprezintă o recomandare de investiții.


Este jocul de noroc o investiție?


La prima vedere pare că se apropie. Adică se duce omul, scoate bani din buzunar și îi plasează acolo în speranța că va câștiga o sumă mare.

Totuși, Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), spune că nu e.

“Loteria nu are cum să fie o investiție pentru că te bazezi pe niște extrageri de numere, nu pe altceva. Dacă ne referim la 6/49 că ăsta a fost la mare căutare o vreme, aia nu e o investiție. Acolo este noroc”, a declarat el, pentru HotNews.ro.

• Dacă pleci de la gândul: Îmi încerc norocul timp de 50 de săptămâni și pun o anumită sumă și vedem ce iese? Da, poți să ai noroc sau nu.

• Nu este investiție, ci doar noroc. E bazat pe extragerea unor numere aleatoriu.

„Investiția e complet diferită. La loterie nu ai niciun activ în spate care să-ți spună dacă crește sau nu. Ori dacă e un activ care produce, îți dă dividende sau crește valoarea”, a explicat Gustă.

Mirajul de a câștiga mult


“Mirajul de a câștiga mâine bani mulți este foarte mare. Asta e realitatea și trebuie să fim realiști. De aceea s-au dezvoltat așa mult casele de pariuri din România. Există acest miraj de a câștiga banii repede și ușor”, a precizat președintele AAF.

Potrivit acestuia, are de-a face și cu o lipsă a educației financiare.

• E mai simplu când vezi la televizor numai reclame la case de pariuri să te-apuci să zici: Ia să încerc și eu. Nu trebuie să știm nimic. Mă duc să pariez pe un meci de fotbal. Și care-i câștigul? Păi uite, dacă nimeresc pot să fac de 3 ori banii.

• Poți să pierzi banii, pe toți.

„Dincoace, la investiții, oamenii trebuie să mai și știe, să mai citească înainte. Să se mai documenteze, să vadă că da, poți să ai 600%, dar pe 20 de ani. Diferența este că știi că-i cam ai. Mirajul câștigării banilor repede și mulți este mult mai tentant decât o economisire sănătoasă. Cunosc persoane care au renunțat după ce s-au fript un an la 6/49. Au constatat că de fapt un au câștigat nimic”, a mai spus el.

Cât ar câștiga o persoană care joacă săptămânal dacă ar investi banii


Să luăm două cazuri, în care cineva investește 5,5 lei/săptâmână și celalălalt în care sunt puși 10,5 lei.

*atenție, nu luăm în calcul prețul Loteriei de sarbatori, pentru că e puțin mai mare fiind extrageri speciale

Să presupunem că persoanele respective decid să economisească acei bani, iar la final de an să-i investească.

Depozite bancare


În cazul acestor produse, cele mai bune oferte, la depozite, conform datelor Finzoom, sunt legate de dobânzi între 2,3-3,6%/an.

• am folosit dobânda compusă, pentru că presupunem că ar fi urmat să fie capitalizat câștigul.

Presupunând că s-ar menține aceste dobânzi, e puțin probabil, dar o facem de dragul calculelor, timp de 10 ani ar strânge:

În primul caz (5,5 lei/săptămână): 3.556 – 3.800 lei (depinde de dobândă)

În cel de-al doilea caz (10,5 lei/săptămână): 6.680 – 7.141lei

Atenție:
• nu intra taxele și comisioanele
• deci sumele ar urma să fie ceva mai mici

Titluri de stat Tezaur ori Fidelis


Să presupunem că statul va continua să emită titluri Tezaur, asta pentru a putea capitaliza câștigul. Luăm emisiunea cu dobânda cea mai mare, adică cea de 4%.

*bineînțeles, dacă va continua să emită nu se știe dacă acest procent va fi mai mic sau mai mare

În primul caz: 3.881 lei

În cel de-al doilea caz: 7.291 lei

*Titlurile de stat nu sunt impozitate
*De precizat ca la Fidelis este nevoie de o suma minima de 5.000 lei pentru subscriere - calculele sunt facute doar de dragul unui exercitiu
*Acest text a fost redactat pe 21 decembrie, așadar daca au aparut emisiuni cu dobanzi diferite, e schimba puțin cifrele.

Investiții pe bursa românească


În acest caz diferă în funcție de investiția pe care o face fiecare, de instrumente, de mix etc. Unii pot merge spre fonduri de investiții, iar alții direct pe bursă. (De precizat, la investiția directă pe bursă, că mulți brokeri la deschiderea contului cel alimentarea acestuia cu o anumită sumă, dar nu luăm în considerare asta acum. Doar ne uităm cât s-ar câștiga.)

Să luăm 8-9% pe an. Dacă ne uităm la indicele BET de la final de 2010 până acum cam ăsta ar fi procentul anual.

(Atenție că articolul a fost redactat pe 21 decembrie, dar l-am publicat acum. E posibil ca unele cifre să se fi schimbat. Scopul articolului este doar pentru a ne face o idee.)

În primul caz: 4.789 – 5052 lei

În cel de-al doilea caz: 9.000 – 9.500 lei

*Atenție că se plătește impozit pe venit, acesta nefiind inclus aici


Bineînțeles, câștigul ar fi mult mai mare dacă luam în considerare și dividendele. În cazul de față ar fi trebuit să luăm în considerare BET-TR. Ideea a fost doar de a ne face o idee de sumele care s-ar acumula.

Piața este plină de produse, de la fonduri de investiții, la obligațiuni de stat ori ale companiilor, precum și de acțiuni. Pentru cei mai avansați există și alte tipuri de instrumente, mai ales dacă investesc pe piețele externe.

Încheiem cu un clip amuzant pe tema loteriei.



*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții. Este doar un exercițiu pentru a ne face o idee cu privire la sumele ce s-ar acumula. De asemenea, trebuie menționat că am folosit calculatoare online pentru dobânda compusă. Rezultatele au fost similare.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





27536 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  In tineretea mea (Vineri, 25 decembrie 2020, 10:29)

  ipolitic [utilizator]

  a existat un slogan al "Loz in plic": Numai cine joaca, castiga. Eu l-am personalizat un pic: numai cine nu joaca, nu pierde. Facind acum un bilant, cred ca am iesit in minus, am pierdut experienta pierderii.
 • +6 (8 voturi)    
  loterie (Vineri, 25 decembrie 2020, 11:32)

  carmen_i [utilizator]

  Evident, este mai bine sa economisesti decat sa risipesti banii la loterie. mai ales ca nu stim sigur cat de corecte sunt tragerile.

  Nu pot sa nu remarc, insa, ce sume ridicol de mici poate economisi un om de rand intr-un an. 3.556 lei este o suma pe care "alesii" neamului o castiga intr-o saptamana.
  • +1 (1 vot)    
   nu mai zic ... (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 5:10)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   ... de un penzionar, dintre "alesii neamului" ;)
 • +3 (9 voturi)    
  Investeste in tine in primul rand (Vineri, 25 decembrie 2020, 11:42)

  GigiM [utilizator]

  Bani relativ multi poti castiga prin bursa. Dar trebuie sa dedici o combinatie de timp si studiu sau suma mare pentru castig mic cu risc mic. Tezaur / Fidelis merita doar la sume mari. Depozitele bancare clar ca nu merita, dobanzile alea mari sunt f.rare si la depozit pe 3 ani si sa nu uitam ca se impoziteaza inca 16%.

  Tot imobiliarele merita mai mult, parere personala. E mai simplu, nu e extrem de scump, riscul de a pierde e mult mai mic. De exemplu, lucrezi in strainatate ca familie, reusesti sa pui deoparte 1000 euro pe luna. In 6-7 ani iti poti lua o locuinta acceptabila. O dai in chirie cu 250 euro. Mai iei prin chirie un credit Prima Casa (prin parinti de exemplu, ca doar tu nu mai poti teoretic) care se plateste in 5-6 ani din chirie + din ce lucrezi tu in strainatate. Strang 3-4 apartamente/locuinte si poti trai acceptabil dupa 15 ani din chirie.

  Sau, cea mai buna investitie de fiecare data - investeste in tine! Castigi 500 euro dar daca faci ce stiu eu ce curs / Master / supraspecializare etc. care dureaza 2 ani ajungi la 1000 euro salariu pe luna. Nu te plafona niciodata! Cauti un loc de munca si mai bine platit, cresti, mai ajungi in conducere dar nu foarte sus ca e stresul prea mare. Si gata.

  Pana iti ies banii din investitia la bursa de exemplu din aia maxim 5% efectiv pe an... In 20 de ani abia iti dublezi o suma care si asa s-a devalorizat.

  Amuzant articolul. Lasati omul sa joace la loto... ca depozitand/investind banii aia sigur nu se imbogateste.

  Exemplu de investitii proaste: masini (exceptie clasice/de colectie), haine de firma (in afara de cei care chiar au nevoie de ele la munca), smartphone de lux (care mai e si schimbat prea des), femei, tigari samd.
 • +5 (7 voturi)    
  aiurea (Vineri, 25 decembrie 2020, 11:43)

  codrean [utilizator]

  Si speranta ? Asta n-are pret !
 • +4 (4 voturi)    
  prea mult text si nici o esenta (Vineri, 25 decembrie 2020, 11:54)

  dessik [utilizator]

  Daca joci la loterie pierzi pentru ca asta rezulta din teoria probabilitatilor. Ca sa intelegi sa te feresti de loterie este important sa stii putina matematica. Nu vad cum anume tine de educatia financiara.

  Daca s-ar studia bazele teoriei probabilitatilor in scoala, ca parte din combinatorica, poporul ar fi imun la jocuri de noroc.
 • +5 (7 voturi)    
  Noroc chor... (Vineri, 25 decembrie 2020, 12:33)

  strelka [utilizator]

  La ficare leu cheltuit de participanti castigurile sunt de ...... sub 10% din suma totala..... Restul sunt distribuite astfel: impozite , cheluieli de logistica si profitul loteriei.. Firimiturile sunt azvarlite fraierilor...Jucati baieti , jucati.. si nu uitati, in cazul in care trageti lozul castigator aveti de platit un alt impozit ...chiar peste 25% pt. sume semnificative
 • +8 (8 voturi)    
  Loteria exista peste tot in lume (Vineri, 25 decembrie 2020, 12:47)

  Luk [utilizator]

  Loteria exista peste tot in lume, buna sau rea. E o afacere profitabila pentru stat care o impoziteaza la sange. Un bilet la 6/49 e cativa lei, nicio legatura cu o "investie". Mi-e podul plin de indemnuri la "investitii inteligente", am spam-ul plin de FOREX si manuale pentru bursa. Ideea generala e sa te bagi unde nu te pricepi ca sa te faca tot cretinul la portofel.
  Definitia "investitiei inteligente", dupa capul unor "specialisti financiari" este simpla: "da-mi tu mie banii si vezi-ti de traba ta".
  Definitia mea pentru investitie e sa cheltuiesc sau sa aman sa chletuiesc BANII MEI pentru MINE si AI MEI.
  Punct.
 • +2 (2 voturi)    
  maica-mea (RIP) juca la loteria altruista (Vineri, 25 decembrie 2020, 14:35)

  alex562 [utilizator]

  ... spunea ca imi va da mie banii daca ar castiga
 • +2 (6 voturi)    
  asteptam (Vineri, 25 decembrie 2020, 15:31)

  hanu [utilizator]

  cu mare interes urmatorul articol:

  "Economisirea, depozitele si cum ti-i face praf inflatia."

  True story bro.
  E foarte trist ca in scoala nu se studiaza notiuni economice de baza.
 • +2 (4 voturi)    
  propaganda (Vineri, 25 decembrie 2020, 20:25)

  miculescu-rucar [utilizator]

  si marketing focusat!
  oriunde exista o suma de bani-in acest caz sumele jucate la loto-exista niste unii care vor sa puna mana pe acei bani.
  cum facem ca acei bani sa fie ai nostri? atac denigrator la sistemul care ii detine-loterie, depozitele bancare ale populatiei, contributiile la asigurarile sociale de stat, contributiile la asigurarile de sanatate etc.
  va urma fondul locativ detinut in proprietate de populatie, ca ce rau e sa fii proprietar de locuinta, ca platesti asigurari, impozite, reparatii etc.. vs ce bine e sa fii chirias la noi.
 • +3 (3 voturi)    
  Impozitul pe prostie (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 4:06)

  Koczka [utilizator]

  sunt toate loteriile . Pe timpuri ajungeau toți banii la stat, acum au apărut zeci de loterii și pariuri private iar banii se duc pe-afara așa cum s-au dus și se duc cam toți banii din tzara asta. Ce e și mai trist e că tinerii sunt cei mai fideli clienți ai acestor escrocherii legalizate.
 • +2 (2 voturi)    
  o fi... (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 5:17)

  Codruta N [utilizator]

  ... Desi calculele nu sunt corecte - in 10 ani, inflatia si evolutia preturilor si a raporturilor valute / RON ti-i devalorizeaza semnificativ! >:
  Chestia e, insa, ca in 10 ani poti s-o mierlesti de en'shpe ori - si atunci, s-a duuus "investitia"! Pe cand la LOTO poti sa castigi chiar maine, daca ai noroc! Chiar si daca probabilitatea e 1 la 14 milioane, totusi se gaseste cate unul care castiga ;)
  Oricum: trebuie platita si o "chirie pentru speranta" / "taxa pe prostie"! Mai bine cu LOTO decat sa-ti mearga rau prin alte parti, esentiale! :P
 • +1 (1 vot)    
  Interesant (Luni, 28 decembrie 2020, 1:11)

  JuniorJunior [utilizator]

  La fel gasesti postatici si prin US, Canada, Frata , Italia, China...etc care nu cred...au jucat o data sau de 10 ori si au vazut ca nu castiga au citit cateva scandaluri si gata FRAUDA....HUAAAAA :o))))
  Altii ca platesti impozit hahaha, si din salariu nu platesti taxe mai inteligentule :)) peste 25% .
  Bai frate orice roman din Romania, care castiga minim 1 milion de euro dupa taxe din loto e mai castigat deca 90% din intreaga populatie de 19 milioane. Nu faci frate 1 milion de euro in Romania. Trebuie sa depui pe luna 10.000 de euro timp de 10 ani ca sa faci 1 milion. Sau 40 de ani 2500 de euro depunere pe luna la banca. Nici in afara nu prea ai cum sa depui la banca luna de luna 2500 de euro timp de 40 de ani. Bai frate ganditi putin ca se pare ca toti avem facultati si masterate. Baiiiii nu prea fac multi oamenii banii astia.
  With 400,000 millionaires, Germany — Europe's largest economy — ranked seventh globally in terms of millionaires per country in 2019
  Si Germania are o populatie de 83 de milioane de locuitori. Terminati-va fratilor cu calcule matematice , cu avioane...ca am facut toti statistica si probabilitati si matematica.
  Ba sunt putini oamenii care fac milioane din JOB-Uri. JOB-Just Over Broke.
  Iar ca firme...What Is the Small Business Failure Rate?
  20% of small businesses fail in their first year, 30% of small business fail in their second year, and 50% of small businesses fail after five years in business. Finally, 70% of small business owners fail in their 10th year in business.
  Totul e un RISC.
 • 0 (0 voturi)    
  investitii (Sâmbătă, 6 martie 2021, 1:39)

  George1000 [utilizator]

  Strategie de investitii nu de imbogatire peste noapte: Un depozit in banca pe care il alimentezi lunar, un depozit la alta banca din care o parte vor fi investiti intr-un fond de investitii, cont de economii-investitii la a 3-a banca, o alta oferta decat la cea anterioara, investitie pe bursaa INVESTITIE nu joc speculativ, daca mai raman ceva banuti la pariuri, ce iese din pariuri, repede pe bursa cu ei, la investitii nu la speculat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by