Romania trebuie sa creeze un sistem care sa sprijine atragerea de investitii straine directe catre sectoarele care pot contribui la cresterea exporturilor, precum industria, transporturile si turismul, potrivit participantilor la un seminar pe tema deficitului extern. Acestia considera ca tipul investitiilor straine directe a dus la accentuarea deficitului de cont curent.

Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a aratat ca investitiile straine directe in industria prelucratoare au crescut in perioada 2003-2007 de la 9% la 12% din PIB, insa cele in domeniul imobiliar, de intermediere financiara si asigurari au urcat de la 4,5% la 15% din PIB. "Investitiile in turism si transporturi reprezentau sub 0,5% din PIB, acestea fiind tocmai ramurile care ar putea contribui la export", Romania fiind singurul stat din regiune care are deficit extern pe transporturi si turism, a afirmat economistul-sef al BNR.

El a declarat ca in ultimii ani investitiile straine au fost directionate in principal catre comert, retail si sectorul imobiliar, apreciind ca pentru a creste exportul ar trebui sa existe un sistem de stimulare a investitiilor in transporturi si industrie.

Potrivit analistului Ilie Serbanescu "problema nu este nici a leului, nici a inflatiei, ci a economiei reale. Aceasta e minunata, dar lipseste cu desavarsire. Am distrus industria, dar nu am pus nimic in loc". Sebanescu a mai spus ca de 4-5 ani, de cand au inceput sa vina investitiile straine directe, deficitul a explodat deoarece acestea au fost directionate catre sectoare care nu au nici o legatura cu exportul, precum sectorul bancar, imobiliar si de retail.

"Daca vine Ford si Mercedes s-ar putea sa se intoarca foaia, insa eu sunt pesimist", a mai precizat analistul economic.

Valentin Lazea a aratat ca deficitul de cont curent are determinanti atat pe partea de cerere, cat si de oferta, dar este generat in primul rand de dezechilibrele la oferta agregata, care pot fi corectate prin politici de restructurare. "Din deteriorarea balantei comerciale in 2007, de circa sase miliarde de euro, cea mai afectata a fost ramura productiei alimentare, unde am avut importuri de 58% in plus pe alimente, precum si ramura masinilor", a afirmat economistul sef al BNR.

Acesta a mai spus ca deficitul extern a fost ridicat, de 16,87 miliarde de euro, si din cauza faptului ca au existat bani care sa-l finanteze, si anume din investitii straine directe si din imprumuturile acordate de banci.

Banii adusi in tara, in special de bancile comerciale, dar nu numai, au crescut in 2007 la 14,151 miliarde euro comparativ cu 7,164 miliarde euro in 2006, a precizat Lazea.

Bancile de pe piata romaneasca nu sunt foarte interesate sa atraga economiile in depozite pentru ca dispun de finantare de la banci straine si isi permit sa ofere dobanzi mici la depozite, chiar sub rata inflatiei, si pentru ca nu exista alternative de investire, adaugat el.

"Bancile isi permit sa ofere dobanzi joase pentru ca in Romania nu prea ai unde investi, in afara de real estate. Oamenii consuma sau investesc in real estate ca alternativa la banci, ca bursa nu prea exista", a declarat Lazea.

"Cred ca am ajuns la un nivel la care nu mai putem continua cu adancirea deficitului de cont curent. Avem din ce in ce mai putine investitii straine directe, astfel incat trebuie sa avem un mix de politici mult mai echilibrat", a apreciat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

"Cred ca acest dezechilibru extern se va ajusta sau va incepe ajustarea lui, iar in acest an va ramane la 14% din PIB", este de parere acesta.

Potrivit lui Valentin Lazea, deficitul de cont curent ar putea fi mai mic in acest an, in conditiile deprecierii monedei nationale si a reducerii creditarii populatiei de catre banci.

Datele bancii centrale arata ca deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 66,1% fata de anul 2006, pana la 16,87 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 14,28% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2007.