Având în vedere importanța Planului National de Redresare și Reziliență pentru angajați și pentru angajatori, cerem viitorului Guvern să NU grăbească adoptarea acestui document și să implice activ partenerii sociali și să se consulte cu aceștia pentru adoptarea unui plan cât mai consistent și care să cuprindă nevoia de reformă profundă a societății românești, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă luni și semnată atât de patronatele românești cât și de sindicate.

Guvernul CituFoto: Guvern

În forma sa finală PNRR trebuie să reprezinte un instrument pentru viitor, un document strategic construit cu respectarea recomandărilor Comisiei Europene și structurat în jurul câtorva priorități asumate de întreaga clasă politică împreună cu partenerii sociali, precizează documentul.

Dialogul Social reprezintă una din pietrele de temelie ale unei democrații sănătoase, dar și ale modelului social european. Noi, partenerii sociali reprezentativi, am luat act de rezultatele alegerilor parlamentare, ca reprezentare a dorințelor cetățenilor, precum și de faptul că nu există un câștigător detașat al acestora. De aceea, credem că e mai important că oricând ca toți cei implicați să se așeze la masa dialogului cu responsabilitate și cu deplina înțelegere a faptului că România traversează o criză sanitară și economică neîntâlnită în anii democrației, iar depășirea acesteia este mai importantă decât ambițiile de moment.

Ați fost aleși de cetățeni pentru a-i reprezenta în aceste vremuri tulburi, iar acest lucru este imposibil fără un dialog de substanță.

Cerem tuturor partidelor politice responsabilitate și respect față de democrație și valorile euro-atlantice. Dorința partenerilor de dialog social reprezentativi rămâne aceeași, cea statuată de Constituția României, respectiv de a fi consultați în luarea deciziilor, în elaborarea și implementarea politicilor publice, precum și în elaborarea actelor normative. Orice decizie care privește viitorul românilor, mediului de afaceri și condițiile de viață ale lucrătorilor trebuie luată doar după consultarea partenerilor sociali, plecând de la date obiective.

Mai mult, credem că a venit momentul ca acest dialog să fie unul de substanță, cu parteneri cu adevărat interesați de opiniile și interesele celorlalți și care fac eforturi reale pentru a identifica soluții adecvate și convenabile tuturor părților implicate.

În acest spirit, atragem atenția că urmează în continuare o perioadă dificilă din punct de vedere economic și social, în special datorită contextului creat de pandemia cu noul coronavirus.

Până când Uniunea Europeană și implicit România vor reuși să reducă semnificativ riscul acestei pandemii, dar și mult timp după aceea, atât angajatorii cât și angajații vor continua să se confrunte cu probleme semnificative. Pentru a le putea depăși dar și pentru a crea premisele unei dezvoltări sustenabile, care să reducă decalajele față de media UE, este esențial ca România să utilizeze cât mai eficient și productiv toate resursele aflate la dispoziția statelor membre, atât din bugetul Uniunii, dar și din Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR).

Partenerii sociali, consideră că acest document va ghida procesul de dezvoltare a României pentru următorii 7 ani, ca urmare este extrem de important ca el să fie agreat cu partenerii sociali pentru a întări rolul acestui mecanism, respectiv acela de a contribui la repararea daunelor provocate de criză, la păstrarea ritmului cu progresul UE, dar și la pregătirea unui viitor mai bun pentru următoarele generații.