România va trebui să ramburseze 11,2 milioane euro către Banca Mondială în 2021, din împrumutul contractat în 2009, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Suma reprezintă de fapt dobânzi și comisioane. Banca Mondială reprezintă singura instituție către care mai avem de rambursat sume până în 2023, deoarece către UE și FMI a fost achitat totul, ultimele rate fiind în 2019 (UE), respectiv 2015 (FMI).

Cat a mai ramas de rambursat din imprumutul 2009Foto: MFP

Acum, e mult spus că au fost sumele achitate. De fapt, în general se fac alte împrumuturi pentru a se plăti datoriile. E ca și cum îi ești dator lui Ionel cu 100 de lei și te duci să te împrumuți la Gheorghe cu 100 lei ca să plătești banii lui Ionel. În cazul statului, acel Gheorghe îți cere și o dobândă. Adică de la Gheorghe ai luat 100 lei plus un anumit procent dobândă. Deci vei datora mai mult. Când faci frecvent asta, împrumut pentru un alt împrumut, datoria ta crește, că intervin dobânzile.

Totul se adaugă la datoria publică a statului, acum la peste 45% din PIB. Așteptăm încă datele pentru finalul anului. Atunci când statul se împrumută anual o face pentru acoperirea deficitului bugetar și a rostogolirii datoriei din trecut (se numește necesar de finanțare).

Revenind la subiect, adică banii care trebuie rambursați către Banca Mondială, au mai rămas de plată, în afară de suma pentru 2021, puțin peste un miliard de euro până în 2023.

Reamintim că în anul 2009 Romania a luat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială.

Din acest aranjament cu FMI au fost trase șapte din cele 8 tranșe prevăzute, însumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). În ceea ce priveste cea de-a 8-a tranșă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităților române, ca fiind de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasă.