​DOCUMENT

Proiect: Salariu minim de 2.300 lei brut în 2021. Cel pentru studii superioare rămâne la fel: 2.350 lei/ 1,4 milioane salariați primesc minimul pe economie

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 30 decembrie 2020, 8:43 Economie | Finanţe & Bănci


Bani
Foto: Agerpres
Guvernul intenționează să adopte o Hotărâre prin care salariul minim brut să crească la 2.300 lei brut, ceea ce înseamnă 1.386 lei "în mână" (adică o majorare de 40 de lei net). Salariul minim pentru studii superioare va rămâne la 2.350 lei.

Proiect Hotarare salariu minim brut 2021

De precizat, conform datelor Ministerului Muncii, că pentru suma de 2.300 lei brut s-a luat în considerare rata inflației de 2,2% și 0,8% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020.

În România, 1,4 milioane persoane primesc salariul minim.

Alte influențe ale salariului minim:


• modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neincadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3));
• modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151);
• majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit.b);art.180);
• majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. (Legea 227/2015 – art.69(3)).

Citește și:

Salariul minim în 2021 va fi 2.300 lei. Înseamnă 1.386 lei "în mână"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17754 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Mă gândesc la propunerea USR... (Miercuri, 30 decembrie 2020, 10:17)

  BEDE [utilizator]

  Mă gândesc la acea propunere a USR de a nu mai impozita deloc salariul minim pe economie. La 1,4 milioane de salariați ar însemna o lipsă la buget de cam un miliard RON. Grozav, nu?
  Mai ales că pensiile speciale nu se desființează, iar polițiștii și militarii se pensionează la 45-50 de ani, ca și când viața lor ar fi numai poliția sau milităria și nu este de conceput să lucreze altceva până la 65 de ani vârsta la care se pnesionează fraierii.
  Aceasta în condițiile în care este deficit bugetar și statul are de rambursat datorii.
  • +3 (3 voturi)    
   diferenta (Miercuri, 30 decembrie 2020, 10:30)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Tu gandesti, ei nu o fac
   • +1 (1 vot)    
    Distanța de la vorbă și faptă (Miercuri, 30 decembrie 2020, 11:08)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Distanța de la vorbă la faptă este deseori cam mare. Mă întreb dacă chiar gândeau să facă ceea ce au spus și nu pot fi sigur. Nu cumva era doar un populism?
  • 0 (0 voturi)    
   - (Joi, 31 decembrie 2020, 17:36)

   ZodboZ [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Mai ușor cu gargara asta ieftină. Militarul/polițistul are deja vârsta de pensionare de 60 ani (pt. cei născuți după 1970-peste 98% din efective), însă poate să se pensioneze după vârsta de minim 47 ani împliniți, doar dacă a fost încadrat peste 26 ani de condiții speciale de muncă/alte condiții de muncă, ceea ce nu este la îndemâna oricui și atunci atunci această vârsta de pensionare crește progresiv, dacă nu ai cu ce o diminua. De asemenea, toate interdicțiile/incompatibilitățile/obligațiile militarilor/polițiștilor nu le vede nimeni. Numai pensiile militare.
 • +9 (11 voturi)    
  . (Miercuri, 30 decembrie 2020, 10:46)

  johnel [utilizator]

  30% din nr. de salariati, sclavi pe plantatiile "oamenilor de afacere" romani cu aportul inconstient al administratiilor romanesti de cand ne stim. Irlanda are un program national de majorare a salariului minim pe economie pentru a nu lasa muncitorii prizonieri ai unor afaceristi la care incompetenta se impleteste cu lacomia. NB salariul minim in irlanda 10.10 euro/h iar din 2021 10.20 euro/h. In 2015 era de 8.65 eur/h. Si sa nu credeti ca impozitul total este mai mare de 10%. Un salariu minim foarte mic atrage dupa sine si o salarizare inferioara pentru ceilalti pentru ca are valenta de a crea o piata a salarizarii muncii. -Pai daca minimul este atat, cat ai vrea sa-ti dau eu tie?-. Ce este o economie care se vrea sustenabila fara un muncitor(generic vorbind) multumit. Nu poti sa platesti decent un muncitor, stai acasa cat mai ai. Asta este si unul din motivele pentru care economia romaneasca se zbate in ineficienta. Voi va faceti ca ne platiti noi ne facem ca muncim. Cunoasteti asta?
  Dacia, Ford, etc exista in tara pentru ca li s-a spus fracezilor, americanilor, etc ca romanii lucreaza pentru putin. Boala veche si vom scapa greu de ea pt ca s-a cronicizat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by