Premierul Florin Cîțu spune că Guvernul nu a luat o decizie în privința majorării alocațiilor cu doar 20 de procente, în loc de 40 cum prevede ordonanța adoptată în acest an de Guvernul Orban. În schimb, el a spus că a votat la Senat pentru majorarea cu 20%, iar „pe construcția bugetară pe care noi o luăm în calcul în 2021, creșterea alocațiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustenabil”.

BaniFoto: Agerpres

Cîțu a fost întrebat de jurnaliști, într-o conferință la Palatul Victoria, de ce va fi o majorare de 20 de procente, când trebuia anul acesta să fie de 40.

„Așa s-au promis multe în trecut. Și PSD a promis dublări, triplări. În acest moment, pe construcția bugetară pe care noi o luăm în calcul în 2021, creșterea alocațiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustenabil. Repet, nu este o decizie a Guvernului. Eu ca senator vă spun că este ceea ce eu am votat. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce privește alocațiile. Am lăsat la latitudinea Parlamentului”, a spus el.

A ținut să precizeze că în Parlament a fost făcută această modificare de majorare cu doar 20%.

„Dacă ea trece până la momentul când avem bugetul, poate să fie luată în considerare, dar dacă nu, vom merge pe legislația în vigoare care are acele creșteri”, a spus Cîțu.

Alta declarație a sa pe temă: „În această ordonanță nu facem nimic în ceea ce privește alocațiile. A fost o ordonanță adoptată de Guvernul precedent. A fost o lege de respingere a Ordonanței în Parlament. Această lege a fost retrimisă de președinte în Parlament la reexaminare. Din ce înțeleg, astăzi la Senat se vota Legea de aprobare cu modificări la amendamentul respectiv cu creștere a alocațiilor în 2021 cu 20%. Nu știu dacă a trecut sau nu la Senat această formă. Eu am fost sunat și am votat această formă, dar nu știu care a fost votul final”.

Ordonanța adoptată în vară de Guvernul Orban prevede majorarea alocațiilor de două ori în 2021: în ianuarie și în iulie.

Este, de fapt, o majorare de 20 puncte procentuale aplicată la suma rezultată din diferența dintre cuantumul de dublare (300 sau 600 lei, după caz) și cuantumul acordat anterior în luna iulie 2020). Adică creșteri de cate 29 de lei.

Ordonanţa privind creşterea graduală a alocaţiilor de stat pentru copii, reexaminată, amendată şi adoptată de Senat

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, cu amendamente, OUG 123/2020 care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor de stat pentru copii, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis. S-au înregistrat 75 de voturi "pentru" şi 56 "împotrivă", scrie Agerpres.

Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului au acordat, miercuri, raport de admitere cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru reexaminarea Legii de respingere a OUG 123/2020 şi au propus plenului o lege de admitere a Ordonanţei.

Ordonanţa prevede la alin 3, art 3: "Începând cu 1 august 2020 cuantumul alocaţiei de stat se majorează cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul prevăzut la alin. (1) şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020".

Plenul şi-a însuşit miercuri amendamentele aduse OUG 123/2020 de senatorii din cele două comisii, astfel că alin (4) şi (5) ale articolului 3 din OUG 123/2020 prevăd că "pentru anul 2021, majorarea prevăzută la alin. 3 se aplică începând cu drepturile aferente lunii ianuarie. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei".

În forma Guvernului, alin (4) şi (5) ale articolului 3 stipulau că "în perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) se aplică de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie şi drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei".

Pe 19 august, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, Ordonanţa 123/2020, care modifică şi completează articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Ulterior, Guvernul a atacat la CCR acest act normativ, însă Curtea a respins sesizarea.

Pe 13 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea Legii privind respingerea ordonanţei menţionate. În cererea de reexaminare, şeful statului arată că, prin această ordonanţă, Guvernul a stabilit o aplicare treptată a majorării alocaţiilor impuse de Parlament prin Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019, identificând resursele necesare acordării de la 1 august 2020 a unei creşteri de 20% din mărirea preconizată, cuantum de natură să poată fi acoperit prin efortul financiar al statului în contextul actual.

Cererea de reexaminare a ordonanţei va fi dezbătută şi votată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.