Într-un interviu recent acordat HotNews.ro în cadrul unui proiect de educație financiară, Călin Meteș, vicepreședinte al Franklin Templeton Investment în România spunea că în lume sunt obligațiuni care continuă să producă efecte pentru investitori chiar și după sute de ani.

Calin Metes, vicepresedinte Frankin Templeton Investment in RomaniaFoto: Hotnews

El afirma că sunt peste 5.000 de obligațiuni care se numesc perpetuale, pentru că au fost emise fără a avea o dată de maturitate stabilită inițial sau au fost emise pentru o durată foarte mare de timp, de genul sutelor de ani.

Tot Meteș afirma că aceste obligațiuni sunt tranzacționabile pe piețele de capital.

• În general guvernele emit astfel de titluri. Avem și la nivelul companiilor sau instituțiilor financiare, bănci, care emit astfel de titluri, companii din domeniul energetic, telecomunicațiilor. În general sunt companii foarte solide financiar, guverne care se bucură de o încredere foarte mare din partea investitorilor”.

Top 10 obligațiuni perpetuale

Sursa datelor: Bloomberg

Bineînțeles, unele sunt în moneda locală și trebuie avut în vedere acest aspect.

Pe partea de obligatiuni guvernamentale, găsim unele ale guvernului olandez, dar în vechea monedă (gulden olandez), ale orașului Manchester la 4% în lire, ale Danemarcei în coroane daneze la 3,5% și altele.

“Obligatiunile perpetuale sunt în general emise de instituții percepute a avea un grad de risc scăzut. Cu toate acestea, la fel ca în cazul acțiunilor, valoarea obligațiunilor poate să varieze în timp. Cauzele ce influențează evoluția pretului obligațiunilor ține în principal de evoluția ratelor dobânzii, situația macroeconomică și informațiile specifice fiecărui emitent”, a declarat Meteș pentru HotNews.ro.

Acest tip de investitii, spune el, este realizat cu prepondenderență de investitori cu un orizont investițional foarte îndelungat, care vor să-și diversifice portofoliile pentru reducerea riscului și au așteptări pozitive cu privire la evoluția în timp a acestor instrumente.